Rozšírené hľadanie
Streda 15. Máj 2024 |
meniny má Žofia

Prestavba Manchestru United bude dlhodobý proces

Datum: 29.06.2020

Žiaden iný klub v histórii anglického futbalu nemá toľko ligových titulov ako Manchester United. Okrem toho, žiadny iný klub z Anglicka nevyhral populárne treble, a teda ligu, domáci pohár a Ligu majstrov v jednej sezóne - len Manchester United.

Aj keď ich nemáte radi, Red Devils, ako tento celok prezývajú, patrí medzi najlegendárnejšie tímy anglického futbalu. Avšak, zlatá éra Diablov pominula, odišiel legendárny tréner a momentálne sú na ústupe z pozícii. Respektíve, sú prinajmenšom v prestavbe. 

A ako veľmi dobre vieme, prestavba je náročný proces, s ktorým mali v histórii problémy viaceré svetové kluby. Spomenúť môžeme napríklad Real Madrid či Barcelonu, kde síce generáciu hráčov obmieňajú pomerne rýchlo, ale i tak si to vyžaduje čas. Potom sú tu talianske kluby, kde napríklad AC Miláno momentálne len spomína na zašlú slávu a časy, kedy červeno-čierni vládli svetovému futbalu sú dávno preč, pričom návrat zlatej éry je aktuálne v nedohľadne. Pre príklad môžeme ísť aj do anglickej Premier League, Liverpoolčania by o tom vedeli svoje. Trvalo to síce dlhšie, ale The Reds sú po rokoch na vrchole a bojujú každoročne o trofeje.

Podobný scenár zrejme čaká aj Manchester United. Všetko začalo odchodom legendárneho trénera Sira Alexa Fergusona, ktorý bol pri tíme takmer tri dekády a z preceňovaného klubu urobil jedno z najlepších mužstiev na svete, ktoré rešpektujú všade po svete. Ferguson odišiel a vedenie nedokázalo nájsť adekvátnu náhradu. Teda, bolo to vlastne nereálne nájsť niekoho, kto preberie štafetu po SAF. Nezvládli to ani také mená ako Moyes, Mourinho či Van Gaal. Chvíľu to skúšal aj legendárny Giggs. Momentálne je trénerom Manchestru United Ole Gunnar Solskjaer a i keď mal už niekoľkokrát, ako sa hovorí, na mále, šéfovia klubu ho podržali vo funkcii a dali mu priestor na to, aby pracoval ďalej. 

Manchester United sa stretáva s niečím, s čím sa dlho nestretol. Devils už nie sú takými favoritmi, ako bývali. O titul hrajú Liverpool, Manchester City, Leicester City či Chelsea, potom tu sú Arsenal alebo Tottenham a s nimi taktiež spomínaný United. Ústup z pozícii je preto badateľný, i keď napríklad v Európskej lige Diabli stále patria medzi favoritov a je reálne, že túto trofej, tak ako pár rokov dozadu, vyhrajú aj v prebiehajúcom roku. Ľudia vždy radi robili predpovede na zápasy MUFC, pretože tento klub dokáže rozhodnúť zápas aj pár minút pred koncom. Tréner Manchestru Ole Gunnar Solskjaer si uvedomuje, že ak chce byť so svojím tímom úspešný a urobiť z neho favorita, keď zmienime profesionálne tipy na online stávkovanie, musí klub po všetkých stránkach pridať. Ako spomíname inde v tomto článku, je to náročný proces, ale rozhodne nie nereálny. Manchester má viacero kvalitných hráčov, ktorí majú na to, aby o niekoľko rokov patrili medzi najlepších na svete. 

A čo sa samotnej prestavby týka, Manchester United má niekoľko skutočne vynikajúcich hráčov ako je napríklad Marcus Rashford, Daniel James, Paul Pogba, prípadne Mason Greenwood. Spomenúť treba aj Juana Matu či Erica Baillyho s Harrym Maguireom. K tomu dodajme brankára Davida De Geu či Deana Hendersona, ktorý je hráčom United, ale hosťuje aktuálne v konkurenčnom Sheffielde United. Finančne sú na tom Devils dobre, preto sa čaká, že v lete niekoho kúpia a obmenia niekoľko hráčov zo súčasného kádra. Cesta, ktorá sa na Old Trafford nastavila je podľa všetkého správna, ale návrat na vrchol anglického či dokonca svetového futbalu bude náročnejší, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

 

Čítané: 3633 x