Rozšírené hľadanie
Streda 15. Máj 2024 |
meniny má Žofia
Festival Atmosféra zverejnil hudobný program. V Hontianskych Nemciach vystúpia prvýkrát aj zahraničné mená

15.05.2024 21:45 Atmosféra rozvíri tuzemské festivalové vody už po dvanásty raz. Aktuálny ročník prinesie silný line-up nielen zo Slovenska a Českej republiky. Po prvýkrát do Hontianskych Nemiec zavítajú aj interpreti z Veľkej Británie. Na čo sa môžu návštevníci tešiť tento rok?

Dilemma prichádza s neromantickým klipom k novinke Romantika

15.05.2024 21:45 Kapela Dilemma predstavuje svoj prvý singel Romantika z očakávaného albumu Dilemma. Tento ironický hymnus na lásku ponúka autentický pohľad na vzťahovú dynamiku od najžiarivejších až po najtemnejšie aspekty partnerských vzťahov podčiarknutý pútavým videoklipom.

Zo Sepultury do Slipknot: Bubeník Eloy Casagrande vysvetlil svoje rozhodnutie

15.05.2024 21:45 Koncom minulého roka sa kapela Slipknot rozlúčila s bubeníkom Jayom Weinbergom, pričom v oficiálnom vyhlásení hovorila o "kreatívnom rozhodnutí" a snahe "vyvíjať sa". V apríli sa fanúšikovia metalových legiend dočkali nového mena. Novým bubeníkom sa stal Eloy Casagrande, ktorý dovtedy pôsobil v brazílskej Sepulture.

Lauren Mayberry z Chvrches čelí už desaťročie obťažovaniu v online priestore

15.05.2024 21:45 BBC Radio 6 Music spustilo novú iniciatívu s názvom Change The Tune, ktorá sa venuje problematike deepfakes. Jednou z umelkýň, ktorá sa otvorene podelila o svoj príbeh a tiež o skúsenosti s online obťažovaním a zneužívaním, bola speváčka, skladateľka a frontmanka Chvrches Lauren Mayberry.

Jean-Michel Jarre sa stal počas návštevy Bratislavy prvým držiteľom Špeciálnej Ceny SOZA

15.05.2024 21:45 Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam udelil francúzskemu hudobníkovi a skladateľovi Jean-Michelovi Jarreovi Špeciálnu Cenu SOZA za celoživotný prínos v oblasti ochrany autorských práv. Odovzdanie ocenenia sa uskutočnilo v pondelok 13. mája v Bratislave v podvečerných hodinách.

Takto ste Celeste Buckingham ešte nepočuli: Tanečný remix skladby Drive dotvára videoklip v sci-fi štýle

15.05.2024 21:45 Už viac než tri roky je pre speváčku a skladateľku Celeste Buckingham domovom Madeira. Slnkom zaliate súostrovie v Atlantickom oceáne jej prinieslo tiež množstvo tvorivých impulzov. Jeden z nich pretavila aj do aktuálnej novinky – remixu skladby Drive.

Lukáš Kovalčík prichádza s optimistickým singlom Retro

15.05.2024 21:45 Slovenský indie hudobník Lukáš Kovalčík prichádza s novým optimistickým singlom Retro, ktorým sa po debutovom inštrumentálnom EP Outsider naplno vracia na nezávislú scénu. Novinka, v ktorej hosťuje aj mladá speváčka Emma Llure, bola nahrávaná v bratislavskom štúdiu Lososound.

Kto si myslím, že som? Pýtal sa sám seba Brian May deň pred bratislavským vystúpením

15.05.2024 09:45 Otvárací koncert vedecko-hudobného festivalu Starmus pritiahol v nedeľu večer pozornosť celého sveta. K odhadovaným 30 000 návštevníkov areálu bratislavskej Inecheby sa v online priestore pridalo nespočetné množstvo divákov z celého sveta, ktorí sledovali vystúpenie Jeana-Michela Jarra a Briana Maya.

Štúdiový projekt Noci a Rána vydáva mini album. Pilotným singlom je cover Mariky Gombitovej

14.05.2024 22:31 CS-82-86 je druhým albumom dua Miloš Spišák a Daniel Hurtuk pod hlavičkou Noci a Rána. Poslucháči sa tentokrát môžu tešiť na nové verzie skladieb od OK Bandu, Pražského Výběru, Laca Lučeniča, Mariky Gombitovej a Comba FH. Album prináša dohromady šesť coververzií slovenských a českých skladieb z 80. rokov.

Nikolaj Nikitin: Každá inšpirácia je pre mňa novou výzvou

14.05.2024 22:31 S Nikolajom Nikitinom je spätá hudba s nadčasovou hodnotou. Albumy, na ktorých sa slovenský saxofonista, klarinetista a skladateľ podieľal, dokážu preklenúť geografické i žánrové priepasti. Či už je reč o spoluprácach alebo sólových projektoch, poslucháč vždy dostane vysokú kvalitu. Položili sme tomuto umelcovi niekoľko otázok, rekapitulujúcich jeho tvorbu za posledných desať rokov.

Na 20. ročníku festivalu Viva Musica! vystúpia aj Nina Kohout či Fallgrapp s komorným orchestrom

14.05.2024 22:31 Popri veľkých zahraničných hviezdach dramaturgia festivalu Viva Musica! nezabúda ani na domácu scénu a v rámci aktuálneho ročníka predstaví dva výrazné autorské talenty. Otvárací koncert festivalu bude patriť hudobníkovi Jurešovi Líškovi a jeho kapele Fallgrapp, ktorá tento rok oslavuje 10. narodeniny. V rámci samostatného koncertu sa na festivale predstaví aj výnimočná mladá speváčka a skladateľka, Nina Kohout.

Bono z U2: Coldplay nie sú rocková kapela. Deje sa tam niečo zaujímavejšie

14.05.2024 11:45 Britská skupina Coldplay je vo svete hudby fenoménom. Prečo je to tak, sa pokúsi odhaliť nový osemdielny seriál BBC Radio 1 s názvom Music Uncovered: The Genius Of Coldplay. Moderátor Greg James si pozval ľudí, ktorí majú ku kapele blízko, či už manažéra Phila Harveyho alebo hudobníkov, ktorí so skupinou spolupracovali. Hosťom prvej časti bol Bono Vox.

Európska únia kritizuje rozhodnutie Eurovízie zakázať vlajky EÚ vo finále

14.05.2024 11:45 Pesničková súťaž Veľká cena Eurovízie spoznala v sobotu večer svojho víťaza. Stal sa ním švajčiarsky spevák a raper Nemo so skladbou The Code. Pár dní po jeho víťazstve však nie je jedinou témou, ktorá po vyvrcholení aktuálneho ročníka rezonuje. Po kontroverzii okolo účasti izraelskej speváčky Eden Golad sa teraz ozývajú rozhorčení členovia Európskej komisie.

Dianah Kay oživila spomienku na nezabudnuteľnú Barbaru Haščákovú

13.05.2024 23:30 Minulý rok v novembri zasiahla svet slovenského a českého šoubiznisu správa o predčasnej smrti speváčky Barbary Haščákovej, ktorá sa preslávila vďaka pôsobeniu v ikonickej skupine deväťdesiatych rokov MC Erik Barbara. Úspech tohto dua presahoval hranice Slovenska aj Čiech a okrem ďalších krajín Európy je dôležité spomenúť aj veľký úspech v Japonsku.

Jean-Michel Jarre v Bratislave: Čo hral, s kým, a kde si "Most z budúcnosti" môžete pozrieť znova

13.05.2024 23:30 V nedeľu 12. mája sa v areáli Incheby konala šou, akú Slovensko ešte nezažilo a ktorá sa už nebude opakovať. Francúzsky priekopník elektronickej hudby priniesol do Bratislavy majestátne audiovizuálne predstavenie, ktoré odohral spoločne s výbornými muzikantmi na čele so špeciálnym hosťom, gitaristom legendárnej skupiny Queen Brianom Mayom. Ten je zároveň spoluzakladateľom vedecko-hudobného festivalu Starmus, ktorého bratislavské vydanie odštartovalo práve týmto bezplatným koncertom.

Následujúci mesiac