Rozšírené hľadanie
Pondelok 20. Máj 2024 |
meniny má Bernard

Bojíte sa kliešťov? Vyrobte si domáci repelent

Datum: 27.11.2020

Kliešť je síce malý, ale o to viac strach vyvolávajúci parazit, ktorý prenáša nebezpečnú lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu. Prisaje sa na svoju obeť a pije z nej krv až do úplného nasýtenia.

Niekedy napadnutý ani netuší, že bol jeho potravou. Aby ste sa nemuseli pobytu v prírode obávať, môžete sa proti kliešťom chrániť viacerými spôsobmi.

Obávaný parazit

Kliešť sa v posledných rokoch stáva premnoženým parazitom vyskytujúcim sa takmer na celom území Slovenska. Poslaním kliešťa je parazitovať na ľuďoch a zvieratách. Živí sa ich krvou a pri saní vylučuje do tela obete sliny, ktoré zabraňujú zrážaniu krvi a znecitlivejú ranu. Slinami sa do tela môžu dostať taktiež zárodky ochorení. Kliešte sú veľmi malé, samec meria len 2 mm a samička do 10 mm. Ich telo je ploché, na hlave majú klepietka slúžiace na otvorenie rany a bodavý orgán určený na pitie krvi. Okolo tela majú kliešte 4 páre nôh. Samček je tmavší ako samička, zväčša je zafarbený do tmavo hneda. Samička je sfarbená do červena. Samička dokáže parazitovať na tele obete aj dva týždne a vysať 200 – násobok svojej váhy. Kliešte sa najčastejšie nachádzajú vo vysokej tráve (pol metra až meter vysokej) v období od júna do septembra. Majú radi teploty od 5 do 32 stupňov a nižšie položené oblasti. Naopak neznášajú mráz, suché a príliš horúce počasie, borovicové lesy a parazitné osičky, ktoré sú ich prirodzeným nepriateľom.

Ako sa brániť proti kliešťom

Pred kliešťom v prírode vás ochráni vhodné oblečenie. Holé nohy sú pre nich ako pozvánka obed. Preto by ste mali nosiť pevnú obuv a dlhé nohavice zakrývajúce aj členky. Pred vychádzkou do prírody si všetky odkryté časti tela postriekajte repelentom. Po návrate z prechádzky si dobre poprezerajte kožu, nezabudnite ani na vášho domáceho maznáčika. Ak ste kliešťa na pokožke objavili, ihneď ho vytiahnite. V prípade, že sa miesto vpichu začne zapaľovať alebo dostanete horúčku, navštívte lekára.

Repelenty z drogérie

Proti kliešťom sa dajú zakúpiť rôzne druhy repelentov. Najviac ich odradia tie, ktoré obsahujú účinnú látku deet. Je jedno, či použijete sprej, krém alebo roll on, hlavný je vysoký obsah deetu v prípravku. Nevýhodou je, že na látku deet je mnoho ľudí alergických. Preto ak ste citliví, repelent si nanášajte len na oblečenie. Môžete skombinovať aj viacej repelentov t.j. na oblečenie s deetom a na telo slabší prípravok.

Repelentné náramky

Náramky proti kliešťom sú dobrou náhradou za repelenty. Kliešťom ich vôňa prekáža a odpudzuje ich. Sú vyrábané z extraktu levandule, ktorá je nepríjemná viacerým druhom hmyzu. Ich výhodou oproti repelentom je to, že náramky sú aktívne počas celej doby nosenia. Až po zložení z ruky prestanú účinkovať. Nezabúdajte náramok vždy uložiť do špeciálneho obalu, aby jeho aktívne látky nevyprchali.

Domáce repelenty

Citrusový repelent

Na jeho výrobu budete potrebovať citrusové plody napr. limetky a citróny. Do litra vody vložte citrusové ovocie v čo najväčšom množstve. Čím viac ovocia, tým účinnejší repelent  bude. Vodu nechajte prevariť a tekutinu sceďte.

Repelent z Alpy

Alpu používali už naše babičky ako liek na viaceré neduhy. Môžete si z nej vyrobiť aj účinný repelent. Okrem Alpy budete potrebovať korenie – 30 klinčekov. Do 200 ml fľašky s Alpou vložte klinčeky a zmes nechajte lúhovať aspoň dva dni. Čím viac hnedá tekutina bude, tým viac vás ochráni proti kliešťom. Tekutinu sceďte do rozprašovača a môžete ju ihneď používať.

Rozmarínový, levanduľový a tymianový repelent

Na ďalší z domácich repelentov budete potrebovať veľkú lyžicu vínneho octu a jednu z bylín – rozmarín, levanduľa či tymian. Do litra vriacej vody vhoďte za hrsť spomínaných bylín. Vodu nechajte vychladnúť, prefiltrujte ju a pridajte do zmesi vínny ocot. Tento repelent skladujte v chladničke.

 

Čítané: 1640 x