Rozšírené hľadanie
Pondelok 20. Máj 2024 |
meniny má Bernard

Necítite sa v spálni dobre? Vymeňte osvetlenie

Datum: 01.11.2022

Na osvetlenie v spálni veľa ľudí zabúda alebo ho skrátka neriešia. Zdá sa to logické, keďže v spálni sa predovšetkým spí.

Necítite sa v spálni dobre? Vymeňte osvetlenie

Avšak pred spaním robíte isté činnosti, ktoré pri nesprávnom osvetlení nedokážete robiť efektívne a niekedy vám môžu skaziť pocit z daného okamihu. Ak sa v spálni necítite dobre, skúste vymeniť osvetlenie.

Zapustené svetlá

V každej miestnosti by ste mali mať centrálne osvetlenie. Takmer vždy sa jedná o luster, ale v niektorých izbách vyzerá dobre a plní svoj účel osvetlenie typu LED panely. LED panely by ste pokojne mohli umiestniť aj v rozmerovo menšej spálni. Menšie spálne si dobre rozumejú taktiež so zapustenými svetlami. Vďaka zapusteným lampám ušetríte miesto a opticky zväčšíte priestor.

Centrálny luster

Výber klasického lustra nepodceňujte. Sústreďte sa na jeho dizajn a tiež teplotu svetla, ktorá by mala byť okolo 2700 K. V súčasnosti sú veľmi obľúbené lustre, ktoré sa skladajú z viacerých častí, dajú sa výškovo nastaviť alebo lustre s farebnými textilnými tienidlami. V každej, aj tej najmenšej lampičke, použite úsporné žiarovky, čím dosiahnete efektivitu i úspornosť svietenia.

Pozor na modré svetlo

Vedci upozorňujú na to, aby sme pred spánkom eliminovali pôsobenie modrého svetla. Modré svetlo nevyžarujú len mobilné telefóny alebo televízor, ale tiež niektoré svietidlá. Do spálne voľte osvetlenie, ktoré vyžaruje teplú bielu farbu alebo je mierne do červena.

Ovládanie osvetlenia

V spálni si viac ako v inej miestnosti doprajte komfort a oddych. Ten dosiahnete tak, že osvetlenie napojíte na diaľkové ovládanie. Pomocou ovládača sa svetlá dajú zapnúť, vypnúť alebo stlmiť. V dobe zdražovania je tlmenie svetiel viac ako žiadané. Na diaľkové ovládanie napojte aj LED pásiky a môžete vďaka ovládaču meniť farbu svetla pásikov.

Doplnkové osvetlenie

Okrem LED pásikov nesmie v každej spálni chýbať doplnkové osvetlenie. Trendové a efektívne doplnkové svietenie vám odporúčame zakúpiť na stránkach internetového obchodu ledprodukt.sk. Môže ísť o lampičky na nočných stolčekoch, stojacu lampu alebo lampičky, ktoré je možné pripevniť priamo nad čelo postele. Všetky typy lampičiek by mali byť polohovateľné, aby ste lúč svetla dokázali nasmerovať, kam treba napr. pri čítaní knihy. V spálni oceníte orientačné svetlá, ktoré vás počas cesty na toaletu neprebudia. Ide o jemné bodové svetlá popri dverách alebo tenké LED pásiky.

 

Čítané: 2760 x