Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Máte drevený plot? Nezanedbajte jeho údržbu

Datum: 01.07.2023

Drevené ploty sú síce vytláčané modernými materiálmi ako je plast a hliník, no niektorí ľudia na drevo stále nedajú dopustiť. Je pravda, že drevený plot má nenahraditeľné vyžarovanie a vyzerá pekne. Ak ste sa aj vy rozhodli pre drevený plot, nesmiete zanedbať jeho údržbu.

Máte drevený plot

Pravidelným natieraním predĺžite jeho životnosť a zvýšite estetiku okolia domu. Ako sa starať o drevený plot?

Drevené ploty majú veľa výhod

Dreveného plotu sa netreba obávať. Možno mu budete musieť venovať o niečo viac času, ale za prírodný vzhľad plotu námaha stojí. Práve kvôli nutnej údržbe sa veľa ľudí prikláňa k hliníkovým plotom alebo lacnejším plastovým. Ak sa rozhodnete pre drevo, rozhodli ste sa pre ekologický materiál, ktorý vyzerá prirodzene. Drevo je možné obrúsiť do rôzneho tvaru, čo je skvelé, ak túžite po atypickom plote. Výhoda je tiež to, že drevo je lacnejšie ako hliník.

Plot nemusíte natierať každý rok

Neobávajte sa, že vás čaká každoročné natieranie obrovského plotu. Niektoré kvalitne ošetrené ploty nie je potrebné natierať aj viac ako tri roky. Bežne však platí, že drevo sa natiera lazúrou, lakom alebo sa používa moridlo na drevo približne po dvoch rokoch. Vždy berte v ohľad to, v akom stave je plot a ako vyzerá. Niekto chce mať drevené latky v dokonalom vzhľade a natiera plot každý rok.

Prečo lazúra a prečo lak

Na ošetrenie drevených plotov sú určené farebné laky alebo číre lazúry. Keď sa rozhodnete pre lak, musíte vždy používať lak. V opačnom prípade vás čaká náročné brúsenie farby a až následne môžete použiť lazúru. Avšak lazúra sa dá lakom prekryť bez dodatočnej úpravy.

Lazúry slúžia na zvýraznenie štruktúry dreva a drevo chránia pred poveternostnými vplyvmi. Vybrať si môžete lazúru syntetickú alebo obohatenú prírodnými olejmi. Syntetické lazúry sú lacnejšie a drevo dokážu ochrániť proti vlhkosti. Pri ošetrení plotu rýchlejšia zaschnú. Na druhej strane sa rýchlo vstrebávajú a plot je potrebné ošetriť častejšie. Lazúry s olejmi drevo ošetria hlbšie a na dlhší čas, no sú drahšie. Otázna je ich kvalita, kedy je nutné si overiť množstvo oleja v prípravku.

Laky na drevo zmenia farbu dreva a vytvoria na jeho povrchu poťahovú vrstvu. Nalakované drevo vydrží v peknom vzhľade dlhšie ako drevo natreté lazúrou. Na nalakovanie budete potrebovať viac času ako pri ošetrení lazúrou. Výhodou je, že lakované drevo sa dá čistiť. Povrch sa stane umývateľný. Lak na drevo volia aj tí ľudia, ktorí chcú farbu plota zmeniť. Pred opravou plotu si okrem laku či lazúry pripravte hliníkové rebríky, štetce a brúsny papier.

 

 

 

 

 

Čítané: 2822 x