Rozšírené hľadanie
Pondelok 20. Máj 2024 |
meniny má Bernard

Bez prilby na štvorkolku nesadajte! Vieme, ako ju vybrať

Datum: 08.10.2023

Jazda na športovej štvorkolke je zábavným a vzrušujúcim dobrodružstvom. Pri tejto adrenalínovej aktivite je potrebné myslieť na bezpečnosť. Jedným z najdôležitejších prvkov bezpečnosti počas jazdy je voľba správnej prilby.

Bez prilby na štvorkolku nesadajte

Prilba vám poskytne ochranu hlavy pred možnými nárazmi a zraneniami, a preto je dôležité vedieť, ako ju správne vybrať. Ktoré faktory zvážiť pri výbere prilby pre športovú ATV jazdu?

Overte si certifikáty

Na trhu nájdete veľa lacných prílb na motorky a štvorkolky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú bezpečne a in. Po páde sa však zmenia na škrupinu vajíčka. Najdôležitejším kritériom pri výbere prilby je jej bezpečnosť. Uistite sa, že prilba je certifikovaná a spĺňa príslušné bezpečnostné normy. Tieto certifikáty svedčia o tom, že prilba prešla prísnymi testami a zodpovedá bezpečnostným štandardom. V Európe ide o certifikáty homologizácie ECE 22-05, Snell alebo Shapr.

Správna veľkosť pre pohodlie

Štvorkolka vás zabaví na dlhé hodiny, počas ktorých si chcete užívať nielen jazdu, ale tiež pohodlie. Veľkosť prilby je kľúčovým faktorom pre komfort a tiež pre jej účinnosť. Prilba by mala presne sadnúť na vašu hlavu bez toho, aby tlačila. Preto je dôležité zmerať obvod vašej hlavy a porovnať ho s tabuľkou veľkostí príslušného výrobcu. Správne zvolená veľkosť zabezpečí, že prilba sadne na hlave ako uliata a nespadne z hlavy pri páde.

Druhy prílb na štvorkolky

Niektoré štvorkolky can-am nabádajú vďaka svojej konštrukcii k divokej jazde. Ak milujete rýchlu jazdu a jazdu cez prašné cesty, vyberte si prilbu so štítom. Nebude sa vám prášiť do tváre a nebude vás otravovať hmyz. Najviac preferované počas jazdy na štvorkolke sú tieto prilby:

  • Uzavretá full face prilba: Tento typ prilby poskytuje úplnú ochranu hlavy a tváre. Je to najlepšia voľba pre maximálnu bezpečnosť, ale môže byť ťažšia a menej pohodlná.
  • Enduro prilba: Tento špeciálny typ prilby je navrhnutý pre off-road jazdu. Má špecifickú ochranu pre bradu a dobre riešenú ventiláciu, ktorá zabezpečuje lepšie odvetrávanie tváre.
  • Otvorená prilba: Otvorená prilba chráni iba hornú časť hlavy, no na druhej strane umožňuje viac si vychutnať jazdu. Je vhodná pre tých jazdcov, ktorí chcú väčšiu slobodu a širší výhľad. K otvorenej prilbe odporúčame dokúpiť ochranné okuliare.

Čo ešte spríjemní jazdu

Pri výbere prilby si všimnite aj ďalšie vlastnosti, ktoré môžu byť počas jazdy dôležité. Ide napríklad o ventiláciu. Dobre ventilovaná prilba je dôležitá pre pohodlie počas jazdy, najmä v horúcom počasí. Vnútorné odnímateľné polstrovanie, ktoré možno odstrániť a umyť, je dôležité pre čistotu a dlhšiu životnosť prilby. Najviac bezpečné a na hlave pohodlné sú kompozitné prilby z vlákien karbónu alebo para-aramidových vlákien.

Vyberajte prilbu od spoľahlivého a overeného výrobcu, ktorý má dobrú povesť v oblasti bezpečnosti. Podobne postupujte pri kúpe štvorkolky, ktorú si do detailov dokážete zostaviť tu https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html.

 

 

 

 

Čítané: 1910 x