Rozšírené hľadanie
Pondelok 20. Máj 2024 |
meniny má Bernard

Viete, ako sa dajú opraviť preliačiny na aute?

Datum: 22.10.2023

Niektorým motoristom na vzhľade auta až tak nezáleží a iný sa idú zblázniť už pri maličkom poškodení vonkajšej časti vozidla. Nahnevať šoférov z druhej skupiny dokážu hlavne preliačiny.

Viete, ako sa dajú opraviť preliačiny na aute?

Oprava preliačin je dôležitá nielen z estetického hľadiska, ale tiež z hľadiska zachovania hodnoty vozidla. Viete, ako sa preliačiny na karosérii auta opravujú?

Nielen kamienky ničia karosériu

Odskakujúce kamienky ničia lak karosérie a spôsobujú aj poškodenia skiel. Ide o škrabance, s ktorými si poradia len v servise. Okrem škrabancov sú na karosériách vozidiel vidieť preliačiny. Za ich vznikom stojí vandalizmus na aute, búrky s krupobitím a buchnutie na parkovisku. Je prakticky jedno, ako preliačina vznikla, dôležité je to, ako si s ňou poradíte. Niekto sa do opravy pustí sám a výsledky sú tak neisté. Iný vsadí na servis a často dá veľké peniaze za opravu, ktorá je napokon viditeľná a zníži hodnotu vozidla. Samozrejme, že všetko závisí od toho, aký typ preliačiny je potrebné opraviť. Po zhodnotení situácie v servise sa dá oprava karosérie zrealizovať rôznymi spôsobmi.

Možnosti opravy preliačin na aute

Väčšie preliačiny s poškodeným lakom

Ak je preliačina príliš veľká a v jej štruktúre došlo k poškodeniu laku, bude oprava lakovaním a brúsením nevyhnutná. Opravy súvisiace s lakovaním môžu zahŕňať použitie výplní a brúsenie, aby sa vyhladila poškodená oblasť. Následne dochádza k lakovaniu pre dosiahnutie dokonalého finálneho vzhľadu. Moderné lakovacie techniky sú schopné nájsť kompatibilnú farbu, čo zaručuje bezchybný výsledok. Avšak táto možnosť môže byť nákladnejšia a časovo náročnejšia. Dôležité je tiež poznamenať, že pri testovaní vozidla pomocou prístrojov je opravené miesto možné odhaliť, čo je pri predaji auta smerodajné ohľadom ceny.

Menšie preliačiny so zachovaným lakom

Jednou z najefektívnejších možností je PDR (Paintless Dent Repair) metóda, ktorá umožňuje opraviť poškodenia bez lakovania povrchu. PDR je inovatívna technika, ktorá vyžaduje špeciálne náradie a odborné vedomosti. Sada na opravu preliačin umožňuje preliačinu vytiahnuť alebo vytlačiť. Pri oprave nie je nutné lakovanie, brúsenie a ani iné invazívne zásahy do karosérie. Opravené miesto nie je možné odhaliť žiadnymi metódami. PDR je rýchlejšie a lacnejšie ako konvenčné opravy. Tento spôsob opravy preliačin preferujú všetky poisťovne.

Alternatívne riešenia opravy

Okrem toho existujú aj alternatívne riešenia, ktoré môžu byť vhodné v závislosti od rozsahu a povahy poškodenia. Jednou z možností je použitie karosárskej pásky, ktorá môže dočasne zakryť menšie preliačiny a chrániť karosériu pred ďalším poškodením. Na trhu sú tiež dostupné DIY sady na opravu, ktoré umožňujú majiteľom vozidiel samostatne opraviť menšie poškodenia, ak majú dostatok zručností a znalostí.

 

Čítané: 1641 x