Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama

Správanie šoférov za volantom - ktoré zlozvyky sú najviac nebezpečné?

Datum: 06.07.2024

Každý deň sa milióny ľudí vydávajú na cesty, aby sa dostali do práce, školy, na nákupy alebo výlety. Aj keď väčšina z nás dodržiava dopravné predpisy, existujú určité zlozvyky, ktoré môžu byť mimoriadne nebezpečné a viesť k vážnym nehodám.

Správanie šoférov za volantom - ktoré zlozvyky sú najviac nebezpečné?

Ak chcete šoférovať bez stresu a nervov, vyhnite sa nasledujúcim zlozvykom.

Používanie mobilného telefónu

Jedným z najrozšírenejších a najnebezpečnejších zlozvykov je používanie mobilného telefónu počas jazdy. Či už ide o telefonovanie, písanie SMS správ, sledovanie sociálnych sietí, alebo používanie navigačných aplikácií, tieto činnosti odvádzajú pozornosť od šoférovania. Podľa štúdií, šofér, ktorý sa venuje mobilnému telefónu, má výrazne vyššiu pravdepodobnosť, že spôsobí dopravnú nehodu. Odhaduje sa, že používanie telefónu za volantom zvyšuje riziko nehody až štvornásobne. Ide o horší stav ako v prípade, že kúpite lacné letné pneumatiky.

Prekračovanie rýchlosti

Prekračovanie povolenej rýchlosti je ďalším bežným zlozvykom, ktorý môže mať katastrofálne následky. Vysoká rýchlosť znižuje čas, ktorý má šofér na reakciu, a zvyšuje pravdepodobnosť straty kontroly nad vozidlom. Navyše čím vyššia je rýchlosť, tým závažnejšie sú následky nehody. Je preto dôležité, aby ste dodržiavali rýchlostné limity a prispôsobili rýchlosť podmienkam na ceste. Počas brzdenia pri rýchlej jazde vám kožu nezachránia ani kvalitné pneumatiky kormoran.

Nevenovanie pozornosti jazde

Nevenovanie dostatočnej pozornosti cestnej premávke môže mať rôzne formy – od rozhovorov s pasažiermi cez nastavovanie rádia až po konzumáciu jedla a nápojov. Všetky tieto činnosti odvádzajú pozornosť šoféra a spôsobujú, že prehliadne dôležité dopravné situácie alebo prekážky na ceste. Aj krátkodobé odvrátenie pozornosti môže mať fatálne následky, preto je nevyhnutné, aby ste sa plne sústredili na vedenie vozidla.

Ignorovanie bezpečnostného pásu

Nosenie bezpečnostného pásu je jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako zvýšiť bezpečnosť na cestách. Napriek tomu, že jeho používanie je povinné, stále sa nájdu šoféri a pasažieri, ktorí ho ignorujú. Bezpečnostný pás výrazne zníži riziko zranenia alebo smrti pri nehode. Udrží pasažierov na ich miestach a zabráni vymršteniu z vozidla. Upevňujete náklad, keď používate strešný box? Nezabudnite upevniť aj seba.

Agresívna jazda

Agresívna jazda zahŕňa rôzne nebezpečné praktiky ako sú rýchle zrýchľovanie, prudké brzdenie, časté menenie jazdných pruhov bez signalizácie a nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. Tento typ správania nielenže zvyšuje riziko nehody, ale tiež spôsobuje stres a napätie u ostatných účastníkov cestnej premávky.

Jazda pod vplyvom alkoholu alebo drog

Jazda pod vplyvom alkoholu alebo drog je jedným z najvážnejších zlozvykov, ktoré ohrozujú nielen samotného šoféra, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Alkohol a drogy ovplyvňujú rozhodovacie schopnosti, reakčný čas a koordináciu, čo dramaticky zvyšuje riziko nehody.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

Čítané: 595 x