Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama

Púštne dobrodružstvá s ATV: Ako chrániť seba a stroj pred pieskom?

Datum: 09.07.2024

Jazda na štvorkolke cez púšť je vzrušujúci zážitok, ktorý vám zaručí jedinečnú kombináciu adrenalínu, krásnej scenérie a pocitu slobody.

Púštne dobrodružstvá s ATV: Ako chrániť seba a stroj pred pieskom?

Púštne prostredie však predstavuje špecifické výzvy, najmä pokiaľ ide o všadeprítomný piesok. Piesok môže byť pre štvorkolku a tiež pre vás ako jazdca nebezpečný. Ako chrániť seba a svoj stroj pred pieskom a užiť si púštne dobrodružstvo naplno?

Príprava štvorkolky

Piesok je najväčším nepriateľom motora. Pred jazdou v púšti je nevyhnutné skontrolovať a vyčistiť vzduchový filter. Odporúča sa použiť špeciálny filter s vysokou účinnosťou, ktorý dokáže zachytiť aj tie najmenšie čiastočky piesku. Pravidelná výmena oleja a olejového filtra je kľúčová pre udržanie motora v dobrom stave. V púštnych podmienkach sa odporúča skrátiť interval výmeny oleja, pretože piesok môže urýchliť jeho opotrebenie.

Reťaz štvorkolky by mala byť dobre namazaná a správne napnutá. Piesok môže spôsobiť jej rýchlejšie opotrebenie, preto je dôležité ju pravidelne kontrolovať a čistiť. Uistite sa, že chladiaci systém je naplnený a funguje správne. V púšti sa motor rýchlejšie prehrieva, preto je dôležité zabezpečiť jeho dostatočné chladenie, aby štvorkolka zvládla aj vyššiu záťaž.

Chráňte elektrické kontakty pred pieskom pomocou špeciálnych krytov alebo sprejov. Piesok môže spôsobiť koróziu a poruchy elektrického systému. Skontrolujte tlak v pneumatikách a upravte ho podľa odporúčaní výrobcu pre jazdu v piesku. Znížený tlak v pneumatikách zväčší ich styčnú plochu s pieskom a zlepší trakciu.

Príprava jazdca na jazdu v púšti

Helma je nevyhnutná pre bezpečnosť jazdca v akomkoľvek prostredí. Vyberte si helmu, ktorá je pohodlná a poskytuje dostatočnú ochranu hlavy a tváre. V piesku sú vystavené riziku hlavne oči. Okuliare alebo maska ochránia oči. Ideálne je mať na hlave šatku, aby ste chránili aj pokožku tváre.

Na štvorkolku si oblečte dlhé nohavice, tričko s dlhým rukávom a rukavice, aby ste ochránili telo pred pieskom a slnkom. Vyberte si oblečenie z priedušných materiálov, ktoré vás udržia v pohodlí aj v horúcom počasí. V prípade silného vetra a prašných búrok použite masku alebo šatku na ochranu dýchacích ciest pred pieskom a prachom.

Ako jazdiť v piesku

Jazda v piesku vyžaduje špecifickú techniku. Vyberte si výkonný stroj, napríklad štvorkolky can am. Udržujte plynulý pohyb a vyhýbajte sa prudkému brzdeniu a zrýchľovaniu. Snažte sa byť v pohybe a nezastavujte v hlbokom piesku. Pri prekonávaní dún a iných prekážok použite dostatočnú rýchlosť a hybnosť. Vyhýbajte sa prudkým zmenám smeru a snažte sa udržiavať štvorkolku v rovnováhe. V púšti je ľahké stratiť orientáciu. Použite GPS navigáciu alebo mapu a kompas. Jazdite opatrne a dodržujte bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel, ak jazdíte v kolóne.

Pre jazdu na štvorkolke v púšti potrebujete k vozidlu dokúpiť aj doplnky, prípadne si zostaviť novú štvorkolku. Kliknite na tento odkaz https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html a nakonfigurujte si stroj podľa svojich predstáv.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 760 x