Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama

Ako na spokojnú mačičku

Datum: 13.07.2024

Mačky sú silné osobnosti, ktoré však napriek svojej „nezávislosti“ potrebujú dostatok ľudskej pozornosti. Čo všetko bude toto zvieratko potrebovať, aby sa u vás doma cítilo dobre?

Ako na spokojnú mačičku

Hračky pre mačky

Mačky sú šelmy, ktoré boli stvorené na lov. Ani roky šľachtenia túto ich vlastnosť nepotlačili. Zdravá dospelá mačka je preto hravá a ocení, keď si počas dňa vyhradíte čas na spoločnú zábavu. Medzi obľúbené hračky pre mačky patria paličky s pierkami, imitácie zvieratiek alebo loptičky. Zabaviť ju môžete aj s predmetmi, ktoré nájdete doma. Skúste vašej mačke dať rolku z toaletného papiera alebo krabicu od topánok a sledujte, ako sa s ňou bude hrať.

Kvalitné a chutné jedlo

Aby bola mačka zdravá a vitálna, potrebuje primeraný prísun živín v krmive. Veľa mačiek príliš neobľubuje granuly, a preto je vhodné im stravu spestriť pridaním konzervy, kapsičky alebo paštéty. Obchody pre mačky disponujú bohatou ponukou, v ktorej určite nájdete to pravé pre vášho miláčika. Počas dňa môžete ako odmenu ponúknuť mačke maškrtu.

Vytvorte mačke útočisko

Mačky majú rady svoj pokoj a rutinu, kvôli čomu zle znášajú veľké zmeny v podobe nového člena rodiny, dlhých a početných návštev alebo sťahovania. Aby takéto situácie lepšie zvládali, vytvorte mačke vo vašej domácnosti priestor, kam sa bude môcť utiahnuť. Na tieto účely skvele poslúžia rôzne škrabadlá a mačacie domčeky, ktoré jej poskytnú súkromie a pocit bezpečia.

Ako ešte môžete svojej mačke uľahčiť náročné situácie? Pokiaľ sa dá, na zmenu ju pripravujte postupne, aby mala čas si na nové podnety zvyknúť. V prípade nového člena rodiny alebo spolubývajúceho sa uistite, že s ňou naďalej trávite dostatok času vo forme hry. Do tej môžete postupne zapájať aj „nového votrelca“, no na mačku netlačte. Dovoľte jej povedať, kedy je toho na ňu už priveľa.

Dajú sa mačky trénovať?

Áno, mačky sa tiež môžu naučiť rôzne triky, podobne, ako psy. V porovnaní s nimi im to síce bude trvať o niečo dlhšie, no pokiaľ budete mať dostatok trpezlivosti, môžete mačku ľahko naučiť rôznym zaujímavým kúskom. Spoločné tréningy navyše posilnia vaše puto.

Začnite najprv jednoduchými úkonmi, ako sú, napríklad, sadni alebo daj labku, a až neskôr sa pustite do náročnejších trikov. Mačku vhodne motivujte pomocou maškŕt alebo obľúbenej hračky. Trénujte radšej kratšie a častejšie, mačky nedokážu príliš dlho udržať pozornosť.

Zoberte vašu mačku na prechádzku

Vedeli ste, že mačku môžete zobrať na prechádzku rovnako ako psa? Vyberte si na to postroj, ktorý jej dobre sadne. Následne ju naň začnite privykať najprv v domácom prostredí. Pokiaľ sa v ňom už cíti komfortne, môžete ju zobrať von. Najskôr len pred dom, aby sa necítila ohrozene, neskôr prechádzky postupne predlžujte. Pobyt vonku poskytne mačke fyzickú a mentálnu stimuláciu a váš domáci miláčik bude oveľa spokojnejší a vyrovnanejší.

fotografia: © bigstockphoto

Čítané: 823 x