Rozšírené hľadanie
Pondelok 16. September 2024 |
meniny má Ľudomila

Cyklistika a prevoz bicyklov: Čo dokúpiť k autu pre pohodlné prevážanie bicyklov

Datum: 02.08.2024

Cyklistika patrí medzi obľúbené voľnočasové aktivity, ktoré spájajú pohyb na čerstvom vzduchu so spoznávaním nových miest. Ak chcete objaviť nové trasy, budete musieť investovať do doplnkov, ktoré vám umožnia previesť bicykle autom.

Cyklistika a prevoz bicyklov: Čo dokúpiť k autu pre pohodlné prevážanie bicyklov

Aké príslušenstvo je potrebné dokúpiť pre prevoz bicyklov bez rizika poškodenia vozidla alebo bicyklov?

Bez nosičov bicyklov to nepôjde

Základným doplnkom, ktorý potrebujete na prevoz bicykla autom, je nosič bicyklov. Na trhu existujú rôzne typy nosičov. Pri výbere je dôležité zvážiť typ vášho vozidla, počet bicyklov, ktoré plánujete prevážať, a samozrejme aj rozpočet.

Strešné nosiče bicyklov

Strešné nosiče patria medzi najbežnejšie a cenovo dostupné riešenia. Ich hlavnou výhodou je, že neobmedzujú prístup do kufra auta a na streche neprekážajú vo výhľade. Tento typ nosiča je vhodný najmä pre autá s nízkym profilom, pretože montáž bicykla na strechu vyžaduje zdvihnutie bicykla nad hlavu.

Nevýhodou strešných nosičov je zvýšený odpor vzduchu počas jazdy, čo môže viesť k vyššej spotrebe paliva. Taktiež musíte byť opatrný pri prechádzaní nízkymi priestormi ako sú podjazdy alebo garáže, kde hrozí nebezpečenstvo poškodenia bicykla aj vozidla. Ak prevážate na streche viac bicyklov, nezostane vám miesto na strešné boxy.

Nosiče na zadné dvere

Nosiče na zadné dvere sú obľúbené pre jednoduchú montáž a pohodlný prístup k bicyklom. Tento typ nosiča sa montuje na zadnú časť auta, zvyčajne na piate dvere. Jeho výhodou je nižšia cena v porovnaní s inými typmi nosičov a možnosť prepravy až troch bicyklov naraz.

Nevýhodou je, že tento typ nosiča obmedzí prístup do kufra a zhorší viditeľnosť cez zadné okno. Je tiež dôležité dbať na správne upevnenie bicyklov, aby nedošlo k poškriabaniu laku na vozidle alebo bicykloch.

Nosiče na ťažné zariadenie

Nosiče bicyklov na ťažné zariadenie predstavujú najstabilnejší a najpohodlnejší spôsob prevozu bicyklov. Tento typ nosiča sa upevňuje na ťažné zariadenie auta a je schopný prevážať až štyri bicykle naraz. Nosiče na ťažné zariadenie sa rýchlo montujú, ponúkajú jednoduchý prístup k bicyklom a zvyčajne majú aj sklopnú funkciu, ktorá umožňuje prístup do kufra bez nutnosti demontáže bicyklov. Nevýhodou je vyššia cena v porovnaní s inými typmi nosičov a potreba, aby vaše auto bolo vybavené ťažným zariadením.

Ďalšie dôležité doplnky pre pohodlný prevoz bicyklov

Okrem nosiča bicyklov existujú aj ďalšie doplnky, ktoré môžu zvýšiť pohodlie a bezpečnosť pri prevoze bicyklov autom. Ide napríklad o ochranné kryty a plachty. Pri prevoze bicyklov na dlhšie vzdialenosti alebo za nepriaznivého počasia je vhodné investovať do ochranných plachiet. Tieto doplnky ochránia bicykel pred nečistotami, prachom, dažďom a inými poveternostnými podmienkami. Plachty môžete použiť aj ako kryt na športové kočiare a cyklovozíky.

Bezpečnosť je pri prevoze bicyklov veľmi dôležitá. Uistite sa, že váš nosič bicyklov je vybavený osvetlením alebo reflexnými nálepkami, ktoré zvýšia viditeľnosť vozidla pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Pre zvýšenie bezpečnosti pri prevoze bicyklov je vhodné zabezpečiť bicykle proti krádeži. Investícia do kvalitného zámku na bicykel zabráni nepríjemným situáciám. Ak plánujete prevážať bicykle rôznych veľkostí alebo typov (napr. e-bicykle), možno bude potrebné dokúpiť špeciálne adaptéry a nadstavce.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 1024 x