Rozšírené hľadanie
Pondelok 16. September 2024 |
meniny má Ľudomila

Ako sa pripraviť na prvú jazdu so štvorkolkou? 7 tipov pre úplných začiatočníkov

Datum: 14.08.2024

Jazda na štvorkolke je vzrušujúci a adrenalínový zážitok. Ide však o vozidlo ako každé iné, takže pred prvou jazdou je potrebné sa na nové dobrodružstvá pripraviť.

Ako sa pripraviť na prvú jazdu so štvorkolkou

Jedine tak si jazdu užijete bezpečne a naplno. Prinášame vám 7 tipov pre prípravu prvej jazdy na štvorkolke pre úplných začiatočníkov. 

Bez vodičáku to nepôjde

Predtým, než sa vydáte na svoju prvú jazdu, overte si, aké povolenia a licencie sú potrebné na jazdu so štvorkolkou. Na Slovensku potrebujete pre jazdenie so štvorkolkou vodičské oprávnenie typu B. K štvorkolke si vybavte aj povinné zmluvné poistenie a ideálne aj poistenie pre adrenalínové športy v horách.

Nemenej dôležitý je výber vhodného typu štvorkolky. Keď neviete, aká štvorkolka bude vyhovovať vašim jazdným preferenciám, najskôr si štvorkolku len požičajte. Výber správnej štvorkolky je kľúčový pre vašu bezpečnosť a zážitok z jazdy. Ak ste začiatočník, odporúča sa začať s menšou a ľahšie ovládateľnou štvorkolkou s automatickou prevodovkou. Veľmi kvalitné sú štvorkolky can am.

Ako sa obliecť na štvorkolku

Správne oblečenie je dôležité pre bezpečnosť a tiež pre pohodlie počas jazdy. Noste prilbu, ktorá je schválená pre jazdu na štvorkolke a zodpovedá veľkosti vašej hlavy. Odporúča sa tiež nosiť ochranné okuliare, rukavice, dlhé nohavice a pevnú obuv, ktorá chráni členky. Vyhnite sa voľnému oblečeniu, ktoré by sa mohlo zachytiť o časti štvorkolky.

Ovládanie štvorkolky a prvé jazdy

Než sa vydáte na prvú jazdu, zoznámte sa s ovládaním štvorkolky. Naučte sa, ako štartovať a zastaviť, ako používať plyn, brzdy a riadenie. Precvičte si ovládanie na bezpečnom a otvorenom priestranstve, kde nie sú žiadne prekážky. Ak je to možné, absolvujte kurz jazdy na štvorkolke, kde vás skúsený inštruktor naučí správnu techniku jazdy v uzavretom areáli.

Prvé jazdy absolvujte na rovnom a bezpečnom teréne, napríklad na lúke alebo poľnej ceste. Vyhnite sa náročným terénom ako sú strmé svahy, blato alebo skalnaté úseky. Po získaní skúseností môžete postupne zvyšovať náročnosť terénu.

Zodpovedné a bezpečné jazdenie

Pri jazde na štvorkolke je dôležité jazdiť opatrne a zodpovedne. Dodržujte rýchlostné limity a prispôsobte rýchlosť terénu a podmienkam. Buďte ohľaduplní k ostatným jazdcom, chodcom a zvieratám. Vyhnite sa jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog.

Dodržiavanie základných pravidiel bezpečnosti je kľúčové pre bezpečnú jazdu na štvorkolke. Vždy noste prilbu a ochranné okuliare. Nikdy nejazdite sami, najmä v odľahlých oblastiach. Vyhnite sa jazde v noci alebo za zhoršených poveternostných podmienok. Pred jazdou skontrolujte technický stav štvorkolky a uistite sa, že máte dostatok paliva. Inšpirujte sa pred jazdou výberom štvorkolky vďaka tomuto konfigurátoru: https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 852 x