Rozšírené hľadanie
Štvrtok 19. September 2024 |
meniny má Konštantín

Kam s motorovým člnom po sezóne? Možnosti uskladnenia

Datum: 09.09.2024

S príchodom jesene a chladnejších dní sa sezóna vodných športov a plavenia pomaly končí. Majitelia motorových člnov zrazu stoja pred otázkou, kde čln počas zimných mesiacov uskladniť.

Kam s motorovým člnom po sezóne? Možnosti uskladnenia

Správne uskladnenie je kľúčové pre zachovanie dobrého stavu plavidla a predĺženie jeho životnosti.

Garážovanie a prístrešky

Keď nekúpite veľké lode na predaj, ale len menší motorový čln, môžete ho na zimu uskladniť v garáži alebo pod prístreškom. Ak máte k dispozícii vlastnú garáž alebo prístrešok s dostatočným priestorom, je to ideálna voľba pre uskladnenie člna. Výhodou je úplná kontrola nad podmienkami uskladnenia a jednoduchý prístup k lodi počas zimy. Nevýhodou môže byť obmedzený priestor v garáži, ktorý by mohol byť využitý na iné účely.

Prenájom skladu a miesta v prístave

Väčšie motorové člny a jachty na predaj potrebujú na uskladnenie iný priestor ako garáž. Ak nemáte vlastný priestor, môžete si prenajať skladovací box alebo halu. Výhodou je bezpečnosť a ochrana pred poveternostnými vplyvmi. Nevýhodou sú náklady na prenájom a nutnosť prepravy člna na miesto uskladnenia.

Druhou možnosťou je kotvenie v prístave. Mnohé maríny a prístavy ponúkajú možnosť zimného uskladnenia lodí na súši. Výhodou je odborná starostlivosť a možnosť využitia ďalších služieb ako je zimná údržba alebo opravy. Nevýhodou sú vyššie náklady v porovnaní s už vymenovanými možnosťami. Mínusom je tiež vystavenie člna poveternostným vplyvom a možnému poškodeniu ľadom. Je dôležité zabezpečiť, aby bol čln riadne ukotvený a chránený pred prípadným stúpaním hladiny vody.

Ako pripraviť čln na uskladnenie

Ako majiteľ preukazu vodca malého plavidla iste poznáte aj pravidlá prípravy lode alebo člna na uskladnenie. Možno ste už na niektoré pravidlá zabudli, a preto vám ich osviežime. Prvým krokom je dôkladné čistenie plavidla. Umyte čln zvonku aj zvnútra, odstráňte všetky nečistoty a riasy. Venujte pozornosť ťažko dostupným miestam.

Vymeňte olej a filter, skontrolujte stav sviečok a ďalších komponentov. Umyte chladiaci systém sladkou vodou, aby ste predišli korózii. Odpojte batériu a uskladnite ju na suchom a teplom mieste. Ak sa v člne nachádzajú vankúše, matrace a iné textílie, ktoré by mohli byť poškodené vlhkosťou a plesňou, na zimu ich z člna vytiahnite. V prípade, že čln uskladníte na verejnom priestranstve, zabezpečte ho proti krádeži vhodným zámkom alebo alarmom.

V oblastiach s tuhými zimami a častým snežením je vhodnejšie uskladnenie v suchu. Staršie alebo poškodené člny by mali byť uskladnené v garáži alebo v sklade, aby sa predišlo ďalšiemu znehodnoteniu. Ak plánujete využívať čln aj počas zimy, zvoľte miesto uskladnenia, ktoré vám umožní jednoduchý prístup.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

Čítané: 446 x