Rozšírené hľadanie
Štvrtok 19. September 2024 |
meniny má Konštantín

Porovnanie nosiča bicykla na ťažné a na strechu automobilu

Datum: 15.09.2024

Ak patríte medzi cyklistických nadšencov, iste hľadáte možnosti, ako previezť bicykle k novým cyklistickým trasám. Najviac praktické je na prevoz využiť automobil.

Porovnanie nosiča bicykla na ťažné a na strechu automobilu

Medzi najobľúbenejšie patria dva typy nosičov bicyklov na auto – nosič na ťažné a na strechu. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Nosič bicyklov na ťažné zariadenie

Nosiče bicyklov na ťažné majú veľa výhod oproti iným typom nosičov, a preto patria k najpopulárnejším medzi cyklistami, ktorí využívajú bicykle často. Tento typ nosiča sa ľahko inštaluje a nie je potrebné bicykle pri preprave dvíhať vysoko na auto. Stačí ich jednoducho upevniť na nosič v úrovni kufra, čo je veľkou výhodou najmä pre ľudí, ktorí nemajú veľkú fyzickú silu alebo manipulujú s ťažšími elektrobicyklami.

Zamysleli ste sa niekedy aj nad tým, čo všetko vozíte v aute alebo na streche? Preplnené strešné boxy alebo nosiče bicyklov na strechu vozidlo zaťažujú, zvyšujú zaťaženie vozidla a menia jeho aerodynamiku. Bicykle umiestnené na ťažnom zariadení takmer neovplyvňujú spotrebu a ani jazdné vlastnosti automobilu. Okrem toho je tento spôsob prevážania šetrný k bicyklom, ktoré sú na nosiči na ťažnom zariadení chránené pred vetrom, stromami a inými prekážkami.

Aké sú nevýhody nosiča bicyklov na ťažné? Pri montáži nosiča na ťažné zariadenie sa často stáva, že prístup do kufra je obmedzený, alebo ho nemožno otvoriť vôbec, pokiaľ nosič nie je sklápací. Aj keď moderné modely ponúkajú sklápacie mechanizmy, staršie alebo lacnejšie verzie môžu byť nepraktické. Na nosič musíte dokúpiť tretiu tabuľku s evidenčným číslom alebo pred inštaláciou nosiča premiestniť zadnú značku.

Nosič bicyklov na strechu automobilu

Jednou z najväčších výhod strešných nosičov je, že vám neobmedzujú prístup do kufra. Tento aspekt je dôležitý najmä pre rodiny, ktoré prevážajú v kufri cyklovozíky, kočiar a iné pomôcky pre deti. Voľný prístup do kufra oceníte aj pri dlhších výletoch, kedy stále niečo vyťahujete a premiestňujete.

Niektoré nosiče bicyklov sú univerzálne a je ich možné použiť na prevážanie iných športových potrieb, napríklad lyží alebo snowboardu. Ak prevážate na streche len jeden alebo dva bicykle, zostane vám miesto na inštaláciu iných nosičov alebo boxu. Avšak najväčšou výhodou nosičov na strechu je ich cena. Na každý bicykel kupujete nosič zvlášť, čo je finančne veľmi výhodné.

Aké sú nevýhody nosičov bicyklov na strechu auta? Ide hlavne o mínusové body v podobe náročnej manipulácie s bicyklami. Bicykle na strechu musíte zdvihnúť vysoko, na čo často jeden človek nestačí.  Existuje aj väčšie riziko, že pri nesprávnej manipulácii poškodíte auto alebo bicykel. Strešné nosiče bicyklov výrazne zvyšujú odpor vzduchu a zvyšujú spotrebu paliva. Pri dlhších cestách môže byť tento faktor skutočne výrazný. Navyše sú bicykle na streche vystavené mnohým rizikám, napríklad pri parkovaní vozidla v garáži s nízkym stropom.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 295 x