Rozšírené hľadanie
Streda 2. Október 2024 |
meniny má Levoslav

Akým chybám sa vyhnúť pri výbere detského matraca?

Datum: 22.09.2024

Všimli ste si poruchy spánku u vášho dieťaťa? Dieťa sa často budí alebo ho ráno bolí chrbátik? Príčinou môže byť nekvalitný detský matrac. Detské matrace sú hlavným faktorom, ktorý podporí kvalitu spánku a správny vývoj dieťaťa.

Chyby pri kúpe detského matraca

Je veľmi dôležité, aby ste výber matraca nepodcenili a vyhli sa chybám, ktoré pri jeho výbere rodičia často robia.

Cena nie je vždy smerodajný parameter

Vysoká cena - vysoká kvalita a nízka cena - nízka kvalita. Podobne premýšľa väčšina rodičov. Nie vždy je cena smerodajným ukazovateľom kvality matraca. Radíme vám, aby ste si výrobcu matracov overili a našli si čas pre prečítanie recenzií rodičov, ktorý už daný detský matrac vyskúšali. V tomto smere kompromisy neexistujú a siahnite jedine po certifikovanom a kvalitnom matraci.

Od materiálu matraca závisí zdravie dieťaťa

To, čo sa skrýva pod poťahom matraca, je rovnako dôležité ako iné parametre. Opäť robia rodičia chybu v tom, že si neoveria certifikáty a zloženie matracov. Materiály, z ktorých je matrac vyrobený, ovplyvňujú nielen vývoj dieťaťa, ale tiež iné zdravotné faktory. Detské matrace by mali byť hypoalergénne, aby bránili vzniku alergických reakcií.

Náš tip: Podľa odborníkov sú najlepšími materiálmi pre výrobu detských matracov prírodné zložky ako je bavlna, kokosové vlákno a tiež latex. Tieto materiály sú priedušné, bránia vzniku vlhkosti a usádzaniu prachu či roztočov. Zároveň ide o materiály dobre regulujúce telesnú teplotu.

Málo priedušné detské matrace sú problém

V predchádzajúcom odseku sme spomenuli, že materiál matraca ovplyvní jeho priedušnosť. Prečo je priedušnosť matraca tak dôležitá? V štruktúre matraca musí vzduch cirkulovať. Cirkuláciu podporí vhodný rošt a materiál matraca. Málo priedušné matrace sú priam pastvou pre množenie baktérií a roztočov, dieťa sa prehrieva a rýchlo sa spotí.

Náš tip: Detské matrace s otvorenou štruktúrou zabezpečia odvod vlhkosti a zároveň vydržia oveľa dlhšie. Veľkú úlohu zohráva aj to, ako sa o detský matrac staráte. Pravidelne perte poťah matraca a nechávajte ho prevetrať na balkóne. Po vyvetraní matrac otočte opačne, aby ste oddialili jeho preležanie a deformácie.

Aj veľkosť a tvrdosť detského matraca sú dôležité

Jednou z najčastejších chýb pri výbere detského matraca je nesprávny výber jeho tvrdosti. Môže sa zdať, že mäkší matrac je pre dieťa pohodlnejší, ale nie je tomu tak. Detská chrbtica sa vyvíja, a preto potrebuje pevnú oporu. Príliš mäkký matrac môže spôsobiť, že sa telo dieťaťa prepadne a začne sa mu kriviť chrbtica.

Náš tip: Ideálne je zvoliť stredne tvrdý matrac, ktorý poskytuje dostatočnú oporu, ale zároveň je pohodlný.

Detské postele sa predávajú v rôznych veľkostiach, a preto už pri ich kúpe hľadajte vhodný detský matrac. Zdanlivo malá chybička vo výbere veľkosti matraca môže viesť k riziku zranenia. Matrac musí dokonale zapadnúť do roštu a rámu postele. Ak je príliš malý, menšie deti môžu medzi matrac a rám postele strčiť prsty či inú časť tela a zakliesniť sa. Detský matrac väčší ako posteľ spôsobuje deformácie matraca a je na spanie nepohodlný.

 

 

Čítané: 587 x