Rozšírené hľadanie
Streda 16. Október 2024 |
meniny má Vladimíra

Za aký čas je možné sa naučiť kormidlovať loď?

Datum: 05.10.2024

Snívate o tom, že budete brázdiť vlny a cítiť vietor vo vlasoch ako skutočný kapitán? Túžite po slobode a dobrodružstve, ktoré plavba na lodi ponúka? 

ako dlho trvá naučiť sa kormidlovať loď

Dobrá správa je, že naučiť sa kormidlovať loď nie je žiadna veda. S trochou úsilia a správnym kurzom to zvládne takmer každý.

Ako dlho sa budete učiť kormidlovať?

Dĺžka učenia závisí od viacerých faktorov. Dôležité sú napríklad vaše predchádzajúce skúsenosti, typ lode, ktorú chcete ovládať a intenzita kurzu. V zásade však môžete získať základné zručnosti potrebné na vedenie menšej lode už za niekoľko dní, ak ide o kurz vodca malého plavidla. Samozrejme, že cesta k tomu, aby ste sa stali skutočným morským vlkom, si vyžaduje viac času a praxe.

Na Slovensku existujú dva základné typy kurzov pre rekreačných námorníkov: kurz vodcu malého plavidla a kurz kapitána rekreačného námorného plavidla. Aké sú medzi týmito oprávneniami rozdiely?

Kurz vodca malého plavidla

Tento kurz vás oprávňuje viesť malé plavidlo na vnútrozemských vodných cestách ako sú rieky, jazerá a priehrady. Pokojne si môžete po kurze kúpiť jachty na predaj, budete mať totiž preukaz aj na výkonnejšie plavidlá nad 20 kW.

  • Typy plavidiel: motorové člny, plachetnice, vodné skútre a iné malé plavidlá s určitými obmedzeniami výkonu a veľkosti.
  • Dĺžka kurzu: zvyčajne 2-3 dni, zahŕňa teoretickú časť a praktický výcvik na vode.
  • Obsah kurzu: pravidlá plavby, bezpečnosť na vode, navigácia, základy meteorológie, manévrovanie s loďou a riešenie krízových situácií.

Kurz kapitána rekreačného námorného plavidla

Tento kurz vás oprávňuje viesť rekreačné plavidlo na mori. Znamená to, že hneď po kurze môžete kúpiť lode na predaj a vyraziť na prieskum ostrov či pevniny pozdĺž mora.

  • Typy plavidiel: jachty, motorové člny a plachetnice bez obmedzenia veľkosti.
  • Dĺžka kurzu: závisí od zvolenej kategórie (pobrežná, morská plavba), zvyčajne niekoľko dní až týždňov.
  • Obsah kurzu: rozšírená teória plavby, navigácia, meteorológia, rádiokomunikácia, medzinárodné predpisy, prvá pomoc a záchrana na mori.

Rozdiely medzi kurzami

Preukaz vodca malého plavidla platí len na vnútrozemské vody. Preukaz kapitán rekreačného námorného plavidla vás oprávňuje sa plaviť na mori v istej vzdialenosti od pevniny v závislosti od kategórie oprávnenia. Kapitánsky preukaz zároveň umožňuje viesť väčšie a výkonnejšie lode. Samozrejme, že ide o náročnejší kurz, ktorá zahŕňa široké spektrum vedomostí.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 454 x