Rozšírené hľadanie
Streda 2. Október 2024 |
meniny má Levoslav

Vysokokvalitné motorové oleje pre spoľahlivú prevádzku motora

Datum: 26.09.2024

Dôležitosť kvality motorového oleja je ťažké preceňovať. Motorový olej zabezpečí prevádzkyschopnosť stroja a dlhú životnosť uzlov bez predčasného opotrebovania.

Vysokokvalitné motorové oleje pre spoľahlivú prevádzku motora

Rotory a piesty spaľovacích motorov sú kvôli oleju mazané, čo ich chráni pred prehriatím a prísady zvyšujú odolnosť proti korózii.

Je mimoriadne dôležité vybrať si správny motorový olej, pretože jeho zloženie, vhodnosť do klímy, ako aj viskozita a hustota musia byť vhodné pre vlastnosti auta a jeho prevádzku.

Známky kvality motorového oleja

Tu sú niektoré z najdôležitejších vlastností, ktoré odlišujú vysokokvalitný motorový olej:

  • neutralita voči kovom (zloženie nevyvoláva koróziu častí);
  • stabilizačné/detergentné vlastnosti prísad;
  • nedostatok peny pri bežiacom motore;
  • termooxidačné vlastnosti chladiacich častí;
  • kompatibilita s tesniacimi polymérnymi prvkami;
  • neutralizácia kyselín, ktorá predlžuje životnosť motora;
  • hospodárna spotreba oleja;
  • schopnosť rýchlo naštartovať motor za studena.

Ako si vybrať motorový olej

Špecialisti identifikujú určité kritériá pre výber maziva pre motor:

Druh oleja

V moderných automobiloch sa používajú polosyntetické a syntetické kvapaliny. Prvé majú syntetický a minerálny základ a vysokú viskozitu. Aplikácia je optimálna na dlhé cesty pri nízkych teplotách.

Syntetické mazivá obsahujú prísady. Náklady na takýto olej sú vyššie, ale to sa vysvetľuje výhodami: kompozícia sa prakticky neodparuje, čo zaisťuje ekonomickú spotrebu oleja. Toto mazivo tiež znižuje trenie a funguje skvele v podmienkach nízkej/vysokej teploty.

Tolerancia oleja

Berte do úvahy možné tolerancie oleja poskytnuté výrobcom automobilu. Táto informácia je vo forme kódu: tolerancia oleja výrobcu pre konkrétny motor. Kód je reprezentovaný medzinárodnou klasifikáciou - API, SAE, ILSAC a európskou - ACEA.

Každá mazacia zmes má svoje vlastné chemické vlastnosti a súbor prísad. Ak si teda vyberiete nesprávne mazivo pre váš model auta, povedie to k zvýšeniu spotreby paliva, zníženiu výkonu motora a poruche motora.

Viskozita

Hlavné výberové kritérium. Pre majiteľov áut v chladnom regióne je lepšie zvoliť si olej s nízkou viskozitou 0 W alebo 5 W, ktorý má dobrú tekutosť a bude dobre fungovať aj pri -40⁰C, pre obyvateľov teplých oblastí - 10 W a pre teplo - 20 W. 10W mazivo je vhodné pre priemernú klímu.

Ďalšie odporúčania pre výber viskozity:

najazdené kilometre menej ako 25 %: Vhodné sú triedy SAE 5W-30 a 10W-30;

kilometrový výkon 25-75%: v lete používajte oleje 10W-40, 15W-40 a v zime 5W-30 a 10W-30;

viac ako 75%: pre leto - 15W-40 a 20W-40, pre zimu - 5W-40 a 10W-40 a pre všetky ročné obdobia - 5W-40.

Najlepší výrobcovia motorových olejov sú Castrol, Elf Evolution, Mobil-1 a ​​Shell Helix, ale dobré možnosti nájdete aj medzi inými značkami.

Správne zvolené, vysokokvalitné mazivo je zárukou prevádzkyschopnosti a životnosti motora, zachovania čistoty častí motora, rýchlosti štartovania stroja v akejkoľvek klíme, spotreby paliva a bezpečnosti na ceste.

Čítané: 398 x