Rozšírené hľadanie
Streda 16. Október 2024 |
meniny má Vladimíra

Zima a elektronické systémy v aute: Na čo si dávať pozor?

Datum: 05.10.2024

Citlivé elektronické zariadenia vo vozidle znášajú zimu rovnako zle ako ľudský organizmus. Chladné počasie môže výrazne ovplyvniť fungovanie mnohých elektronických zariadení a tiež akumulátora. Veľmi tuhé mrazy ničia niektoré časti auta či skracujú ich životnosť.

zima a elektronické systémy v aute

No čo všetko je nutné si dávať pozor ohľadom elektroniky v aute počas zimných mesiacov?

Batéria auta a zníženie jej kapacity

Jedným z najväčších problémov, ktoré zima prináša, je znížená kapacita akumulátora. Nízke teploty výrazne narúšajú výkonnosť batérie, ktorá má následne nižšiu výdrž. Ide o bežný jav, ktorý si môžeme všimnúť napríklad aj na mobilných telefónoch či notebookoch. Pokles kapacity je spôsobený spomalením chemických reakcií v batériách pri nižších teplotách. V extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k úplnému vyčerpaniu batérie. Podobne ako používate snímač tlaku pneumatík, používajte aj tester autobatérie.

Moderné automobily využívajú množstvo elektronických systémov, ktoré môžu byť ovplyvnené nízkymi teplotami. Problémy so štartovaním alebo či zlyhanie senzorov bývajú spôsobené práve chladným počasím. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať stav batérie a udržiavať ju v dobrom stave. Ak bývate vo vyššie položenom území, uvažujte o použití špeciálnych vyhrievacích systémov pre batérie, ktoré pomôžu udržať ich teplotu a tým aj ich kapacitu.

Elektronika v aute a kondenzácia

V zime sa často stretávame s výraznými teplotnými rozdielmi medzi vonkajším prostredím a vnútornými priestormi. Ak zaparkujete automobil v garáži, môžu sa na kábloch a elektrických súčastiach vytvoriť kondenzačné pary. V extrémnych prípadoch dochádza k skratku elektroniky. Na elektroniky vplývajú nielen mrazy, ale aj zimná výbava, napríklad snehové reťaze.

Ako chrániť elektroniku v aute proti mrazom?

V prvom rade pravidelne kontrolujte stav batérie, jej napätie a čistotu kontaktov. Ak je batéria stará alebo vykazuje známky opotrebenia, zvážte jej výmenu ešte pred príchodom zimy. Pred zimou skontrolujte nielen označenie pneumatík a ich stav, ale aj všetky káble a kontakty v motorovom priestore, či nie sú poškodené, skorodované, alebo uvoľnené. Uistite sa, že sú všetky kontakty čisté a dobre utiahnuté, aby ste predišli stratám napätia a skratom.

Skontrolujte poistky a relé, či nie sú prepálené alebo poškodené. Vymeňte všetky chybné komponenty. Ak má vaše auto pokročilé elektronické systémy, ako sú asistenčné systémy vodiča, informačno-zábavný systém alebo navigácia, uistite sa, že sú všetky aktualizované na najnovší softvér. Ak je to možné, aplikujte na konektory a kontakty v motorovom priestore špeciálny ochranný sprej, ktorý ich ochráni pred vlhkosťou a koróziou.

Parkujte auto v garáži alebo na krytom parkovisku, aby ste ho ochránili pred priamym vystavením mrazu, snehu a dažďu. Pred jazdou dôkladne odstráňte všetok sneh a ľad z auta. Sneh a ľad môžu spôsobiť preťaženie elektrických systémov. Pred jazdou nechajte motor krátko zahriať.

 

Čítané: 473 x