Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama

Kde sa dá na Slovensku počas horúcich dní schladiť? Tipy na príjemné osvieženie

Datum: 06.07.2024

Leto na Slovensku sa ukazuje v plnej kráse a horúce dni striedajú ešte horúcejšie. Vysoké teploty ľudí nútia hľadať úľavu na miestach, kde sa aspoň na chvíľu schladia.

Kde sa dá na Slovensku počas horúcich dní schladiť

Pri úteku od slnka a horúčavy sa nemusíte obmedziť len na domácu verandu s ventilátorom. Prinášame vám tipy, kde sa môžete schladiť a zároveň si užiť krásy slovenskej prírody.

Očarujúce vodopády

Na Slovensku máme to šťastie, že sa po celom území krajiny nachádza veľa vodných plôch, ktoré sú na schladenie ideálne. Navštívte úžasné vodopády, ako napríklad v Kvačianskej doline alebo vodopád Skok. Na výlety k vodopádom si pribaľte aj turistické topánky. V okolí vždy nájdete zaujímavé miesta, ktoré stoja za preskúmanie rovnako ako samotné vodopády.

Chladivý úkryt v jaskyni

Počas horúcich dní sú jaskyne skvelým miestom na únik pred slnkom. Navštívte Demänovskú jaskyňu slobody alebo Beliansku jaskyňu, kde si okrem príjemných teplôt môžete užiť aj krásy podzemného sveta. Pánska a dámska turistická obuv je počas skúmania útrob jaskýň veľkým prínosom. Umožní bezpečnú a pohodlnú chôdzu aj po klzkých jaskynných cestičkách.

Vysokohorské túry

Ak milujete krásne výhľady a ticho prírody, vysokohorské túry sú ideálnou voľbou na schladenie počas letných mesiacov. Napríklad v Tatrách môžete vyraziť na Kriváň, Rysy, Jahňací štít alebo Predné Solisko. Vo vyššie položených miestach aj v najteplejších dňoch zažijete príjemné osvieženie a zároveň sa pokocháte unikátnymi ľadovými formáciami. Turistické topánky s vyšším strihom sú v tomto prípade kľúčom k bezpečným výstupom bez rizika zranenia alebo únavy nôh.  

Horské jazerá a priehrady

Máte radi kúpanie a oddych pri vode? Vyberte sa k horským jazerám a priehradám. Z jazier spomenieme Adamovské jazero, romantické Evičkino jazero, štiavnickú tajchu Klinger a jazero s tyrkysovou vodou – Šútovské jazero. Medzi najznámejšie slovenské priehrady patria Sĺňava, Malá Domaša, Oravská priehrada, Zemplínska šírava a Liptovská Mara.

Mestské parky a záhrady

Ak preferujete mestský život, aj v okolí miest nájdete veľa príležitostí na osvieženie. Príjemný tieň vám umožnia si vychutnať mestské parky a záhrady. Posedenie na lavičke pod stromom alebo piknik v tráve sú skvelým nápadom na relax a odpočinok počas letných mesiacov. Výhodou je, že mestské parky sú v blízkosti centier miest, kde je možné si kúpiť chladivú limonádu alebo zmrzlinu.

 

 

Čítané: 644 x