Rozšírené hľadanie
Štvrtok 19. September 2024 |
meniny má Konštantín

Je lepšie založiť eseročku sám alebo so spoločníkmi?

Datum: 08.09.2024

Eseročka – najviac obľúbená forma podnikania na Slovensku. Prináša veľa výhod, ktoré  podnikateľské subjekty využívajú vo svoj prospech. Nevýhodou je, že založenie s.r.o. je zdĺhavé.

Je lepšie založiť eseročku sám alebo so spoločníkmi?

Okrem byrokracie stoja pred podnikateľmi i rôzne otázky. Napríklad tá, či majú eseročku založiť sami, alebo so spoločníkmi. Čo je výhodnejšie?

Jednoosobová eseročka – plná kontrola nad podnikaním

Jednotný návod na založenie s.r.o. neexistuje. Všetko závisí od toho, či pôjdete do podnikania sami, alebo so spoločníkmi. Založenie s.r.o. samostatne, teda ako jediný spoločník, prináša niekoľko významných výhod. Prvou a možno najdôležitejšou je úplná kontrola nad podnikaním. Ako jediný majiteľ spoločnosti máte právo rozhodovať o všetkých dôležitých otázkach od stratégie a investícií až po každodenné operatívne záležitosti. Nemusíte hľadať kompromisy a ani prispôsobovať svoje rozhodnutia iným osobám.

Jednoduchšie založenie s.r.o.

Ďalšou výhodou je jednoduchosť právnych a administratívnych postupov. Zakladateľská listina, ktorá je základným dokumentom pre jednoosobovú s.r.o., je menej komplikovaná ako spoločenská zmluva, ktorú by ste museli vytvoriť v prípade viacerých spoločníkov. Nemusíte tiež riešiť potenciálne konflikty medzi spoločníkmi, čo môže výrazne zjednodušiť manažment spoločnosti.

Na druhej strane môže byť podnikanie na vlastnú päsť náročné. Všetka zodpovednosť za financovanie, riadenie a úspech firmy spočíva na vašich pleciach. Negatívom je fakt, že je ťažšie získate kapitál, pretože banky a investori bývajú opatrnejší pri poskytovaní prostriedkov jednej osobe bez ďalších garantov. Ak nemáte spoločníkov, ktorí by priniesli do firmy dodatočné skúsenosti, zručnosti alebo kontakty, narazíte na obmedzenia v rozvoji podnikania. Veľkú pomoc vám poskytnú spoločnosti, ktoré vedia ako na najlacnejšie zakladanie s.r.o. a ako postupovať v právnych záležitostiach.

Založenie s.r.o. so spoločníkmi – viac finančných zdrojov

Založenie s.r.o. so spoločníkmi otvára dvere k viacerým výhodám, z ktorých najvýznamnejšou je možnosť kombinovať rôzne zdroje. Spoločníci prinášajú do podnikania rôzne formy kapitálu – finančné zdroje, odborné znalosti, podnikateľské skúsenosti alebo cenné kontakty, ktoré môžu urýchliť rozvoj firmy. Zdroje vám napríklad umožnia podnikať rýchlo a kúpiť hotové spoločnosti na predaj.

Produktívna diskusia

Ďalšou výhodou je kolektívne rozhodovanie. Diskusia a výmena názorov medzi spoločníkmi vedú k lepším rozhodnutiam, pretože rôznorodé pohľady často odhalia riziká a príležitosti, ktoré by inak zostali nepovšimnuté. Spoločníci môžu tiež zastupovať firmu na viacerých frontoch súčasne, čo umožňuje lepšie rozloženie podnikateľských aktivít.

Na druhej strane konflikty medzi spoločníkmi vedú často k nezhodám, ktoré mávajú negatívny vplyv na fungovanie firmy. Rovnako aj delenie ziskov znamená, že každý spoločník získa menší podiel, než keby ste podnikali sami. Ďalšou výzvou je právne zabezpečenie vzťahov medzi spoločníkmi, ktoré vyžaduje starostlivo vypracovanú spoločenskú zmluvu s definovaním práv a povinností každého zo spoločníkov.

 

Čítané: 401 x