Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama

Hydratácia vlasov v lete: Prečo je tak dôležitá?

Datum: 19.07.2024

Dehydratácia vlasov je jedným z problémov, s ktorým sa v lete stretá veľké množstvo ľudí. Vzniká predovšetkým kvôli vysokým teplotám, silnému UV žiareniu a nesprávnej starostlivosti.

Hydratácia vlasov v lete

Ak chcete, aby vaše vlasy vyzerali dobre, nelámali sa a po čase nezačali vypadávať, na nič nečakajte a čo najskôr sa pustite do ich hydratácie. Ako na to?

Ako voda a hydratácia ovplyvňujú vlasy?

Všetci dobre vieme, že voda je kľúčová pre našu pokožku a správne fungovanie celého organizmu. Lekári a výživoví odborníci nám preto neustále opakujú, aby sme počas dňa nezabúdali na dostatočný pitný režim. Nikto z nich ale nespomína hydratáciu vlasov, ktorá je taktiež dôležitá.

Rovnako ako iné časti nášho tela, aj vlasy potrebujú pravidelnú hydratáciu na to, aby boli zdravé. Voda totižto pomáha prenášať životne dôležité vitamíny do vlasových folikulov, čím minimalizuje rozštiepené končeky, lámanie a ďalšie problémy.

Voda však predstavuje len jednu, tzv. vnútornú hydratáciu. Okrem nej je podstatná aj vonkajšia, o ktorú sa stará kvalitná kozmetika.

Prečo by ste nemali zabúdať na dôkladnú hydratáciu vlasov?

Pravidelná hydratácia vlasov má desiatky výhod, ku ktorým patria:

Stimuluje rast vlasov

Hydratácia zabraňuje nepríjemnému podráždeniu vlasovej pokožky, ktoré spôsobujú odumreté kožné bunky alebo pozostatky z kozmetických produktov, ako sú gély a laky. Vlasové folikuly sa tak nachádzajú v čistom a zvlhčenom prostredí, vďaka čomu môžu rásť a prekvitať.

Zaručuje lesk a krásny vzhľad vlasov

Pitný režim v kombinácii s vlasovou kozmetikou zaručuje, že vlasy budú lesklé, krásne a príjemné na dotyk. Okrem toho sa s nimi bude veľmi dobre pracovať, takže počas celého leta budete môcť skúšať rôzne zaujímavé účesy.

Zvyšuje produkciu kolagénu

Kolagén má nespočetne veľa výhod ako pre pokožku, tak aj pre samotné vlasy. Charakteristický je tým, že pôsobí ako ochranný štít, vďaka ktorému môžu vaše pramene rásť bez toho, aby sa lámali alebo štiepili. Kolagén zároveň minimalizuje vypadávanie a stará sa o zdravú vlasovú pokožku.

Produkcia kolagénu sa rokmi prirodzene znižuje. Podporiť ju však môžete dostatočným pitným režimom a vo vyššom veku suplementami.

Aké sú príznaky dehydrovaných vlasov?

Dehydrované vlasy trpia nedostatkom živín a prejavujú sa viacerými spôsobmi:

  • vyzerajú mdlo a nevýrazne,
  • na dotyk sú príliš suché,
  • nedajú sa dobre upraviť,
  • korienky bývajú často mastné,
  • končeky sa rozštiepia krátko po tom, ako vám ich ostrihá profesionál z kaderníctva.

Ako správne hydratovať vlasy?

Možností, ako hydratovať vlasy, je niekoľko. K tým najúčinnejším patria:

Pitný režim

Voda podporuje prietok krvi, vďaka čomu vlasy dostávajú všetky potrebné vitamíny. Práve preto na ňu nezabúdajte. To, koľko by ste jej mali počas dňa vypiť, závisí na vašej hmotnosti a životnom štýle. V lete je však ideálne piť aspoň 2 litre.

Oleje na vlasy

Spolu s pitným režimom dbajte aj na vonkajšiu starostlivosť o vlasy vo forme kozmetických produktov. V boji proti suchým prameňom vám skvelo pomôžu najmä oleje.

Na husté a ťažké vlasy si vyberte výrobky s olivovým, kokosovým alebo mandľovým olejom, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Na jemné vlasy je zas ako stvorený avokádový a arganový olej. Oba majú ľahšie zloženie, ktoré pramene príliš nezaťaží.

Masky na vlasy

Na dehydrované vlasy si kupujte masky, ktoré majú v zložení minimum prísad. Prípadne si ich doma sami vyrobte. Výborná je napríklad kombinácia mlieka a medu alebo banánu a olivového oleja.

Prípravky na ochranu pred teplom

Horúci vzduch je jedným z dôvodov, prečo sú vlasy dehydrované a oslabené. Ak si ich pravidelne fénujete, kulmujete alebo žehlíte, myslite na ochranu pred teplom.

Okrem toho stoja za zváženie aj šampóny, kondicionéry alebo séra s UV filtrom, ktoré vaše vlasy ochránia pred silným slnečným žiarením. Ak si neviete vybrať, navštívte pánske a dámske kaderníctvo Klier, kde vám skúsení kaderníci veľmi radi poradia.

 

zdroj: Unsplash.com

zdroj: Unsplash.com

zdroj: Unsplash.com

Čítané: 688 x