Radi si maškrty pripravujete doma? Tak v tom prípade máme pre vás pripravený labužnícky recept aj pre tento výborný Vaječný koňak.
Suroviny
8 žĺtkov
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového struku
1 Salko
1 l plnotučného mlieka
1 šľahačka na šľahanie (31%)
rum (podľa chuti a cenovej relácie)
Žĺtky našľaháme šľahačom a prilejeme Salko, mlieko, šľahačku a vareškou vmiešame.
Potom zmes prelejeme do hrnca s hrubým dnom, pridáme dreň z vanilkového struku a pomaly zohrievame na miernom plameni pri stálom miešaní. Zmes by nemala vrieť, ale prehrievame ju tak dlho, kým nezačne hustnúť a tvoriť penu.
Hrniec preložíme do drezu s vodou a za stáleho miešania chladíme. Keď je zmes studená, tak vmiešame rum. Ja dávam cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Hotový koňak udržujte v chlade.
Vďaka Salku, mlieku a šľahačke je likér akurát sladký, ale ak predsa len máte rádi ešte sladší koňak, tak si pridajte cca 40 - 60 g vanilkového cukru.
Ak máte radi rum “na viacero spôsobov”, môžete pripraviť party, kde sa bude podávať aj sladké v podobe vaječného koňaku a tvrdšie ako napríklad samotný Don Papa, pre rumových gurmánov.