Rozšírené hľadanie
Pondelok 16. September 2024 |
meniny má Ľudomila

Je posilňovacia veža vhodná na domáce využitie?

Datum: 28.07.2024

Posilňovacia veža je multifunkčný posilňovací stroj pre komplexné precvičenie všetkých svalových skupín. Veže nájdete predovšetkým vo fitness centrách, pretože sú univerzálne a veľmi efektívne pre športovcov rôznej fyzickej úrovne.

Je posilňovacia veža vhodná na domáce využitie?

Radi cvičíte zostavy v posilňovni práve na tomto stroji? Poradíme vám, či sa oplatí posilňovaciu vežu kúpiť pre domáce využitie.

Posilňovacia veža a možnosti je využitia

Posilňovacia veža je robustné zariadenie, ktoré kombinuje rôzne cvičebné stanice do jedného kompaktného celku. Tento stroj obsahuje sady závaží, laniek, kladiek a rôznych úchopov. Okrem kladiek a úchopov sú súčasťou veže lavičky na cvičenie, hrazdy, adaptéry a prípadne leg press. Všetky tieto pomôcky umožňujú širokú škálu cvičení. S pomocou posilňovacej veže vytvoríte komplexný tréning formujúci hornú i dolnú časť tela bez nutnosti použiť iné stroje.

Základné typy posilňovacích veží

Medzi najlacnejšie a jednoduchšie patria posilňovacie veže, ktoré obsahujú lavičku na tlaky, hrazdu a kladky. Práve tento typ je určené na domáce fitness využitie pre začiatočníkov i pokročilých. Pre väčšiu variabilitu cvikov investujte do posilňovacej veže, ktorá sa skladá z viacerých staníc ako sú adaptéry na nohy, kladky a lavička. Komplexné posilňovacie veže sú síce drahé, ale tvoria akési malé fitness centrum, pomocou ktorého zrealizuje všetky druhy cvičení pre celé telo. Okrem všetkých spomínaných staníc sa skladajú aj z leg pressu a butterfly adaptéra. Tieto veže určené pre pokročilých cvičencov a tých, ktorí chcú mať plne vybavenú domácu posilňovňu.

Možnosti využitia posilňovacej veže

Posilňovacia veža ponúka nespočetné možnosti, ako efektívne precvičovať celé telo. Pomocou kladiek a lavičiek je možné vykonávať cviky ako bench press, lat pulldown, bicepsové zdvihy a tricepsové extenzie. Hrazda umožňuje zhyby a cvičenia na chrbtové svaly. Adaptéry na nohy a leg press stanica umožňujú cviky ako leg press, predkopávanie a zakopávanie, čo efektívne posilňuje stehenné svaly a hamstringy. Niektoré veže majú aj stanice na cvičenie brucha, napríklad úchyty na skracovačky alebo laná na brušné cviky.

Je posilňovacia veža vhodná na cvičenie doma?

Posilňovacia veža môže byť vynikajúcim riešením pre domáce cvičenie, avšak je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Posilňovacia veža zaberá pomerne veľa miesta. Je potrebné mať dostatočne veľký priestor. Ideálne samostatnú miestnosť, kde bude možné voľne cvičiť bez obmedzení. Pripravte sa tiež na to, že posilňovacie veže sú drahšie ako iné športové pomôcky. Základné i rozšírené verzie veží predáva internetový obchod inSPORTline. Pozor na to, že cvičenie doma vyžaduje vysokú mieru motivácie a disciplíny. Je ľahké nájsť si výhovorky a odkladať tréningy, keď nemáte pevne stanovený režim.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 531 x