Rozšírené hľadanie
Pondelok 16. September 2024 |
meniny má Ľudomila

Skoncujte s nečistotami a vodným kameňom v exteriéri

Datum: 31.07.2024

Leto je už tu a to je ideálny čas pripraviť okolie svojho domu na letné aktivity. Minimálne raz do roka je potrebné umyť všetky nečistoty, mastnotu, hrdzu, vodný kameň a plesne, ktoré sa nahromadili na vašich exteriérových predmetoch.

Skoncujte s nečistotami a vodným kameňom v exteriéri

Tak, ako sa staráte o svoju kúpeľnu a riešite jej akútne problémy ako napríklad upchatý odpad, tak sa treba postarať aj o záhradné vybavenie.

 Pri výbere čistiaceho materiálu je dôležité, aby ste sa uistili, že používate prostriedky, ktoré sú bezpečné pre vás a vašu rodinu, ale zároveň nepoškodia okolitú trávu, rastliny a inú vegetáciu. Nižšie je uvedených niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pripraviť váš vonkajší priestor na to, aby ste si toto leto poriadne užili.

Pomôcky, ktoré budete potrebovať:

  • Záhradná hadica alebo tlakový čistič
  • Vedro s teplou vodou
  • Kefa s mäkkými štetinami
  • Drôtená kefa - ak čistíte zaschnutú špinu, nánosy vodného kameňa alebo hrdze
  • Profesionálny čistiaci prípravok

Vonkajší nábytok

Príroda vie urobiť poriadny neporiadok. Najmä na vašich vonkajších stoličkách, stoloch a ležadlách. Aj keď boli bezpečne uskladnené, môžete ich nájsť znečistené špinou, pavučinami a mastnotou. Zbavte sa neporiadku jednoducho, s profesionálnym čističom. Je to bezpečné a rýchle, podobne ako odstrániť vodný kameň alebo upchatý odtok v kúpeľni. Vyberte si neabrazívny prípravok, ktorý obsahuje UV ochranné látky, ktoré chránia vonkajší nábytok pred vyblednutím a zmenou farby.

Začnite testovaním prípravku na malej ploche, ešte pred samotným čistením celého povrchu, a potom postupujte podľa týchto jednoduchých krokov:

  1. Noste ochranné rukavice
  2. Prípravok nastriekajte na nábytok
  3. Nechajte niekoľko minút pôsobiť, aby sa nečistoty uvoľnili, potom utrite alebo vydrhnite kefou
  • Na tkané povrchy používajte mäkkú kefu.
  • Na hladké povrchy použite handričku alebo špongiu.
  1. Dôkladne opláchnite pomocou záhradnej hadice (alebo vedra studenej, čistej vody).
  2. V prípade potreby zopakujte vyššie uvedený postup.

Pred použitím nechajte svoj nábytok niekoľko hodín vyschnúť na slnku.

Tip: Na vodný kameň budete musieť použiť iný čistič. Zvoľte vysokokoncentrovaný profesionálny odstraňovač vodného kameňa. Funguje skvele na rôzne druhy povrchov: Ak sú na nábytku prítomné plesne, noste pri čistení ochranné rukavice a chráňte si tvár maskou. Škvrnu jednoducho postriekajte a nechajte pôsobiť 10 minút, potom utrite suchou čistou handričkou. Nikdy nemiešajte profesionálne prípravky s inými domácimi čistiacimi prostriedkami alebo bielidlami, pretože môžu vznikať toxické výpary.

Grily

S profesionálnym čističom na rúry a grily bude váš záhradný gril vyzerať ako nový a bude pripravený na leto. Je netoxický, biologicky odbúrateľný a špeciálne navrhnutý tak, aby odstránil aj pripečené potraviny, mastnotu a špinu na rôznych povrchoch vrátane nehrdzavejúcej ocele. Najprv skontrolujte, či na grilovacích mriežkach nie sú silné usadeniny mastnoty, ak sú, zoškrabte ich pomocou tvrdej drôtenej kefy. Vyberte grilovací rošt a opatrne odstráňte uvoľnenú špinu a nečistoty z hlavnej časti a horáka. V gumených rukaviciach namočte rošt do pripraveného čistiaceho roztoku a nechajte pôsobiť asi päť minút, alebo kým mastnota nezačne stekať. Potom rošt vydrhnite kefou a opláchnite čistou vodou z hadice. Na odkvapkávaciu misku a ostatné vnútorné časti nastriekajte čistiaci prípravok a opatrne vydrhnite.

Hadice a záhradné náradie

Ak sa vaše zavlažovacie postrekovače trávnika nejaký čas nepoužívali, môže sa na nich nahromadiť vodný kameň alebo hrdza. To bude brániť plynulému toku vody. Aby vaše postrekovače fungovali ako nové, použite odstraňovač vodného kameňa. Jednoducho utrite hlavicu postrekovača handrou, kefou alebo špongiou so spomínaným roztokom. Po 2-3 minútach opláchnite studenou vodou. Ak je nahromadenie vodného kameňa rozsiahle, budete musieť odstrániť hlavice postrekovačov a ponoriť ich na niekoľko minút do roztoku. Potom ich opláchnite studenou vodou a hlavice namontujte späť. Takého ošetrenie bude potrebovať aj vaše záhradné náradie. Najprv odstráňte hrubé nečistoty a blato z náradia umyte teplou mydlovou vodou. Potom použite profesionálny čistič. S použitím gumených rukavíc namočte kefu alebo špongiu do roztoku a dôkladne ho naneste na kovové časti nástroja a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Následne vydrhnite a opláchnite studenou vodou. V prípade potreby zopakujte.

 

 

Čítané: 631 x