Rozšírené hľadanie
Pondelok 16. September 2024 |
meniny má Ľudomila

Ako vybrať správnu chladničku

Datum: 02.08.2024

Chladnička je už neoddeliteľnou súčasťou vybavenia každej domácnosti, ale vybrať správnu môže byť pre mnohých náročnou úlohou, keďže na trhu existuje množstvo rôznych typov a modelov. 

Ako vybrať správnu chladničku

Aby ste si kúpili chladničku, ktorá bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám, je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. V tomto článku vám ponúkame prehľad základných kritérií, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere novej chladničky.

Typ chladničky

Na trhu existuje niekoľko základných typov chladničiek, ktoré sa líšia svojím dizajnom a funkčnosťou. Pred tým, ako sa rozhodnete investovať do novej chladničky, zvážte, aký typ vlastne potrebujete. Aby ste to s výberom chladničky mali jednoduchšie, predstavíme vám jednotlivé typy.

Jednodverové chladničky bez mrazničky

Jednodverové chladničky bez mrazničky majú menší objem a iba chladiaci priestor. Sú ideálnou voľbou pre menšie domácnosti, kancelárie alebo pre študentov, ktorí nechcú na chladničku minúť veľa peňazí, ale zároveň chladničku potrebujú. Tento typ chladničky je vhodný aj ako druhá chladnička pre rodiny, ktoré potrebujú skladovať väčšie množstvo potravín.

Chladničky s mrazničkou

Chladničky s mrazničkou sú najpoužívanejším typom, pretože v sebe kombinujú dva spotrebiče, a to chladničku a mrazničku. Priestory chladničky i mrazničky majú samostatné dvere, čo zabraňuje zbytočnému vetraniu a znižovaniu teploty vo vnútri spotrebiča. Mraznička je zvyčajne umiestnená v spodnej časti, ale v ponuke nájdete aj modely s opačným umiestnením. Štandardom moderných chladničiek sú už aj špeciálne zásuvky na zeleninu či mäso s možnosťou nastavenia optimálnej teploty pre konkrétne produkty.

Pri výbere chladničky s mrazničkou myslite nielen na kapacitu chladničky, ale aj na kapacitu mraziacej časti. Dôležitým faktorom je aj vnútorné usporiadanie priestorov mraziacej a chladiacej časti kombinovanej chladničky,” odporúča špecialista na bielu techniku z obchodu DOMOSS.sk.

Americké chladničky

Americké chladničky sa stávajú trendom medzi spotrebičmi vďaka možnostiam, ktoré poskytujú. Ak hľadáte chladničku s veľkou kapacitou a ľahký prístup do chladiaceho aj mraziaceho priestoru, potom je americká chladnička pre vás tou správnou voľbou.

Ide o dvojdverovú chladničku s chladiacim priestorom na jednej a mraziacim priestorom na druhej. Vďaka stredovému otváraniu a veľkému úložnému priestoru sú americké chladničky ideálnou voľbou pre veľké rodiny a nadšených kuchárov.

Rozmery americkej chladničky sú oveľa väčšie ako majú štandardné kombinované chladničky s mrazničkou a to aj na výšku, preto porozmýšľajte, kde jej v kuchyni vyčlente miesto a ešte pred kúpou zvážte, či pre ňu máte doma dostatok miesta,” dodáva špecialista na bielu techniku.

Vstavané chladničky

Vstavané chladničky sú určené na zabudovanie do kuchynskej linky, čím zabezpečujú harmonický a elegantný vzhľad vašej kuchyne. Ide o ideálnu voľbu pre tých, ktorí dbajú na jednotný dizajn interiéru a uprednostňujú moderné a čisté línie. Ergonomicky navrhnuté vstavané chladničky umožňujú jednoduchý prístup k potravinám, čím zvyšujú komfort používania.

Pri výbere vstavanej chladničky presne zmerajte priestor, do ktorého chladničku chcete umiestniť. Zohľadnite tiež kapacitu, aby vyhovovala potrebám vašej domácnosti. Rovnako ako pri voľne stojacich chladničkách, aj pri vstavaných modeloch venujte pozornosť energetickej triede, aby ste šetrili energiu. Aj medzi vstavanými chladničkami nájdete modely s rôznymi funkciami. Vyberte si model, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Vstavané chladničky vyžadujú profesionálnu inštaláciu, preto sa uistite, že budete mať k dispozícii odborníka na montáž.

Autochladničky

Autochladnička je neoceniteľným spotrebičom pre tých, ktorí radi cestujú a chcú si užívať pohodlie chladených nápojov a čerstvých potravín aj na cestách. Vybrať si môžete chladničku do auta, ktorá bude presne vyhovovať vašim potrebám.

Kompresorová autochladnička funguje na rovnakom princípe ako štandardná chladnička. Druhá verzia je termoelektrická autochladnička, čo znamená, že potraviny chladí v závislosti od teploty okolia.

Vyberte si chladničku do auta s kapacitou, ktorá zodpovedá vašim potrebám. Menšie modely sú vhodné na kratšie cesty, zatiaľ čo väčšie modely poskytnú viac úložného priestoru na dlhšie výlety. Zvážte tiež, aký chladiaci výkon potrebujete, niektoré modely dokážu už ochladiť obsah na teplotu hlboko pod 0 °C.

Na čo sa zamerať pri výbere?

Rozmery

Pri výbere chladničky je dôležité vedieť, kde ju v kuchyni umiestnite. Potrebujete chladničku vstavanú alebo samostatne stojacu? Zmerajte si vyhradený priestor. Uistite sa, že sa chladnička zmestí do vyhradeného priestoru v kuchyni. Pri výbere nezabudnite k skutočnej šírke chladničky pripočítať aj šírku dverí, aby ste dvere chladničky vedeli pohodlne otvárať. Hĺbka chladničiek by mala byť 60 - 65 cm. Medzi zadným panelom chladničky a stenou ponechajte aspoň 3 cm, aby vzduch mohol voľne cirkulovať.

Kapacita

Dôležitým faktorom, na ktorý pri kúpe chladničky myslite, je jej kapacita, ktorú by ste mali voliť podľa počtu vašej členov domácnosti a ich stravovacích návykov. Objem, ako základný technický parameter, uvádzajú výrobcovia v litroch. Pre jednu osobu postačí chladnička s kapacitou okolo 150-200 litrov, zatiaľ čo pre štvorčlennú rodinu je vhodná chladnička s kapacitou 300-400 litrov alebo viac alebo si kapacitu chladničky vypočítajte. Na jednu osobu v domácnosti počítajte minimálne s 50 l miesta v chladničke a 15 – 20 l v mrazničke.

Energetická trieda a hlučnosť

Energetická trieda je ďalším z technických údajov, ktorý výrobcovia chladničiek musia uvádzať. Keďže chladnička nám slúži 24 hodín denne 365 dní v roku jej energetická efektívnosť je veľmi dôležitá z hľadiska úspor energie a nákladov na prevádzku. Chladničky sú označené energetickými triedami od A (najúspornejšia) po D (najmenej úsporná). Kúpa energeticky úspornej chladničky vám môže dlhodobo ušetriť značné množstvo peňazí.

Pri výbere chladničky nezabudnite na ďalší technický parameter, ktorým je hlučnosť. Pri výbere sústreďte svoju pozornosť na modely s hlučnosťou v rozmedzí 40 – 43 decibelov, ale v ponuke nájdete aj chladničky s hlučnosťou pod 39 decibelov.

Mraziaci výkon a výkon mrazenia

Mraziaci výkon je parameter, ktorý udáva, koľko kilogramov čerstvo vložených potravin dokáže mraznička zamraziť do 24 hodín. Kombinované chladničky majú zvyčajne mraziaci výkon v rozpätí 2 až 33 kg za 24 hodín.

Iným parametrom ako mraziaci výkon je výkon mrazenia, často označovaný aj ako trieda mrazenia, nám poskytuje informáciu, akú teplotu a skladovacie možnosti nám ponúka mraznička. Tento parameter nájdeme pod symbolom * (* = teplota -6°C, ** = teplota -12°C, *** = teplota -18°C, **** = teplota -24°C).

Klimatická trieda a akumulačná doba

Medzi technickými parametrami chladničiek, nájdete aj parametre klimatická trieda a akumulačná doba. Klimatická trieda je vyjadrená skratkami – T, ST, N, SN, ktoré označujú optimálnu teplotu prostredia, v ktorom bude chladnička umiestnená. Keď je spotrebič označený viacerými písmenami, bude bez problémov fungovať v celom vyznačenom rozsahu uvedených teplôt. Ak je však teplota v miestnosti, kde sa chladnička nachádza mimo doporučený rozsah, zvyšuje sa spotreba elektrickej energie a tým aj vaše náklady na jej prevádzku.

Akumulačná doba je parametrom mrazničky, ktorý zohráva úlohu pri výpadku elektrického prúdu, pretože udáva čas, počas ktorého ostávajú potraviny zamrazené. Pri väčšine modelov je táto doba 10 hodín, ale medzi v ponuke nájdete aj modely s akumulačnou dobou nad 30 hodín.

Funkcie a technológie

Moderné chladničky ponúkajú rôzne pokročilé funkcie, ktoré zlepšujú ich výkon a zvyšuje naše pohodlie.

NoFrost technológia zabraňuje tvorbe námrazy v mraziacej časti, čím eliminuje potrebu pravidelného odmrazovania.

Multi-Airflow zabezpečuje rovnomerné rozloženie chladu v celom interiéri chladničky, čím sa zvyšuje kvalita skladovania potravín.

Smart chladničky viete pripojiť na internet a ovládať jednotlivé funkcie. Napríklad pomocou mobilného telefónu nastaviť teplotu, úsporný režim chladenia. Smart chladnička vám poskytne nákupný zoznam, ale tiež zoznam potravín, ktoré v nej skladujete a ako dlho ich máte uskladnené.

Rýchle chladenie/mrazenie sú funkcie pre rýchle zníženie teploty, ktoré oceníte po väčších nákupoch či mrazení väčšieho množstva potravín naraz.

Dizajn

Výber dizajnu chladničky je len na vás i keď by mal ladiť s celkovým štýlom vašej kuchyne.

Cena

Pri kúpe novej chladničky je nezanedbateľným faktorom jej cena, a to najmä v prípade, že váš rozpočet je limitovaný, ale myslite tiež na to, že investícia do kvalitnejšej a energeticky úspornej chladničky sa vám oplatí.

Recenzie

Ak ste si už podľa našich odporúčaní vybrali chladničku, ktorá vyhovuje vašim kritériám, odporúčame vám, aby ste si prečítali aj recenzie zákazníkov, aby ste mali istotu, že kupujete kvalitný výrobok, ktorý naplní vaše očakávania.

Čítané: 1008 x