Rozšírené hľadanie
Streda 16. Október 2024 |
meniny má Vladimíra

3 trendy, ktoré tento rok ovplyvnia dušičkovú výzdobu hrobov našich najbližších

Datum: 03.10.2024

Sviatok Všetkých svätých, známy aj ako Dušičky, je obdobím, kedy si pripomíname našich zosnulých blízkych a upravujeme ich hroby, aby odrážali našu lásku a úctu. 

Sviatok Všetkých svätých

Výzdoba hrobov sa každým rokom mení a prispôsobuje novým trendom, ktoré zohľadňujú nielen estetiku, ale aj praktickosť. Tento rok sa do popredia dostávajú tri hlavné trendy, ktoré budú dominovať dušičkovej výzdobe. Poďme sa pozrieť, ktoré to sú.

1. Inovatívne osvetlenie

Tradičné sviečky a kahance majú svoje neodmysliteľné miesto v dušičkovej výzdobe, avšak moderná technológia prináša alternatívy, ktoré sú bezpečnejšie a praktickejšie. Tento rok je populárny kahanec na baterky. Tieto LED kahance vyzerajú veľmi podobne ako klasické sviečky, no na rozdiel od nich sú odolné voči vetru, dažďu či snehu. Navyše, ich výdrž je oveľa dlhšia – dokážu svietiť aj niekoľko dní bez potreby výmeny batérií.

Výhodou batériových kahancov je aj ich bezpečnosť, najmä ak sú na hrobe umiestnené dekorácie z prírodných materiálov, ktoré by mohli byť v prípade použitia klasických sviečok ohrozené požiarom. Kahanec na baterky je nielen funkčným riešením, ale aj esteticky príťažlivým prvkom výzdoby.

2. Minimalistické a prírodné dekorácie

S rastúcim dôrazom na udržateľnosť sa tento rok veľký záujem sústredí na náhrobné dekorácie z prírodných materiálov. Trend sa posúva smerom k prírodným vencom, sušeným kvetom a dekoráciám z dreva alebo kameňa. Prírodné prvky sú nielen ekologické, ale aj esteticky príjemné a symbolizujú cyklus života a smrti.

Do popredia sa dostávajú aj jednoduché a vkusné dekorácie. Preplnené hroby množstvom ozdôb ustupujú čistým líniám a decentným dekoráciám, ktoré pôsobia pokojným a úctivým dojmom. Menšie dekorácie, ako sú elegantné venčeky alebo kvetinové aranžmány, sú doplnené o jemné ozdoby, ktoré neprekrývajú náhrobok, ale ho vkusne dopĺňajú.

3. Sošky a symbolické ozdoby

Sošky a malé symbolické ozdoby na hroboch majú špeciálny význam pre rodiny, ktoré chcú vyjadriť svoju osobnú spomienku na zosnulého. Tento rok sa čoraz viac do popredia dostávajú sošky, ktoré odrážajú charakter, záľuby alebo hodnoty zosnulého. Môžu to byť napríklad anjelici, holubice, alebo dokonca menšie figúrky, ktoré symbolizujú dôležitý moment zo života zosnulého.

Sošky na hrob sú často vyrobené z trvácnych materiálov, ako je kameň, kov alebo keramika, a ich odolnosť zaručuje, že vydržia roky. Tieto osobné prvky dodávajú hrobom jedinečnosť a vytvárajú priestor pre individuálne prejavy smútku a úcty.

Dušičková výzdoba sa každým rokom mení a prispôsobuje novým trendom, ktoré kladú dôraz na estetiku, udržateľnosť a personalizáciu.

Čítané: 618 x