Rozšírené hľadanie
Pondelok 20. Máj 2024 |
meniny má Bernard

Hračky našich detí

Datum: 26.08.2014

Viete si predstaviť dieťa, ktoré by nemalo svoju obľúbenú hračku? Hračky sprevádzajú našich najmenších už od ich narodenia. Ak by sme sa pozreli späť do histórie tak zistíme, že hračky používali malé deti už v praveku. Prvé hračky, o ktorých existujú zmienky sú hračky z hliny a dokazujú to kresby na stenách jaskýň, v ktorých žili praľudia. Neskôr sa začali objavovať hračky z ďalšieho prírodného materiálu – z dreva. Drevené hračky boli obľúbené u všetkých generácií, a dnes sa opäť stávajú veľmi obľúbené. Sú totiž nielen pekné, ale aj praktické a bezpečné. Neskôr začali vyrábať hračky zo šúpolia, najmä bábiky pre malé slečny. Postupne však začali hračky z prírodných materiálov nahrádzať hračky z „moderných materiálov“ a tie sa používajú dodnes. Postupne pribúdajú nové a nové typy hračiek, a mnohí rodičia majú problém vybrať pre svoje dieťatko správnu hračku, ktorá bude prospievať k správnemu vývinu dieťatka. Na pultoch hračkárstiev sa čoraz častejšie objavujú tvz. didaktické hračky.

Možno si aj vy kladiete rovnakú otázku, akú si kladú mnohí rodičia detí v predškolskom veku. Aký význam majú didaktické hračky a kedy ich dieťatku zakúpiť.

Deti hračky zbožňujú už od narodenia, a preto si k nim vytvárajú špecifický vzťah. Najväčší význam didaktických hračiek sa prejavuje u detí vo veku od 4 do 6 rokov. Didaktické hračky hravou formou rozvíjajú poznávacie funkcie a celú osobnosť dieťaťa. Slúžia na správny rozvoj reči dieťatka, formujú jeho motoriku, dieťatko sa učí správne manipulovať a prenášať hračku z miesta na miesto. Na hranie s didaktickými hračkami je dieťatku správne upraviť prostredie, v ktorom sa takejto hračke bude venovať. Dôležité je, aby pri takejto hre nebolo rušené inými vplyvmi okolia, teda ostatné hračky majú byť v čase hry odložené na inom mieste, aby nepriťahovali pozornosť dieťatka, a ono sa mohla sústrediť na danú hračku.

V školskom veku didaktické pomôcky prispievajú k správnemu čítaniu, písaniu, počítaniu a k logickému mysleniu detí. Cieľom je, aby sa dieťatko naučilo objavovať nové poznatky a vzťahy. Tieto pomôcky sú pripravené tak, aby si dieťa samo mohlo skontrolovať správnosť riešenia, nájsť a opraviť chybu.

Nielen didaktické hračky a pomôcky, ale aj kresliace potreby zakúpite TU.

Čítané: 3929 x