Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama

Krúpy pustošili stredné Slovensko – čo robiť s preliačinami na aute?

Datum: 11.07.2024

Stredné Slovensko sa nedávno stalo terčom ničivého krupobitia, ktoré zanechalo za sebou stovky poškodených vozidiel s preliačenými karosériami.

Krúpy pustošili stredné Slovensko – čo robiť s preliačinami na aute?

Iste si ako majiteľ vozidla kladiete otázku: Čo robiť s následkami krupobitia a ako čo najefektívnejšie opraviť preliačiny na karosérii auta?

Krupobitie: Nečakaná pohroma pre každého motoristu

Letné búrky so sebou často prinášajú nepríjemné prekvapenia v podobe silných krúp. Niekedy nenápadné a inokedy značne veľké guľôčky ľadu dokážu za pár minút spôsobiť škody na majetku, pričom najviac ohrozené sú práve automobily zaparkované pod holým nebom. Preliačiny na karosérii sú nielen estetickým problémom, ale môžu mať aj negatívny vplyv na funkčnosť a hodnotu vozidla.

Opravy preliačin: Aké máte možnosti?

Ak vaše auto poškodilo krupobitie, nezúfajte. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa vysporiadať s preliačinami na karosérii:

  • Opravy preliačin bez lakovania (PDR): Táto metóda je vhodná pre menšie a stredne veľké preliačiny, pri ktorých nedošlo k poškodeniu laku. PDR je rýchla, cenovo dostupná a efektívna technika, pri ktorej sa preliačiny vytláčajú špeciálnymi nástrojmi z vnútornej strany karosérie. Ak je miesto poškodenia nedostupné zvnútra, pristupuje sa k vyťahovanie z vonkajšej strany.
  • Opravy preliačin s lakovaním: V prípade väčších preliačin alebo poškodení laku je potrebné pristúpiť k tradičnej oprave s lakovaním. Tento proces je zložitejší a časovo náročnejší, no dokáže prinavrátiť vášmu autu pôvodný vzhľad.
  • Výmena poškodených dielov: Ak sú preliačiny príliš rozsiahle alebo je poškodený aj iný diel karosérie, je nevyhnutná výmena. Táto možnosť je najdrahšia, avšak v niektorých prípadoch nevyhnutná.

Ako postupovať pri náprave škôd po krupobití?

V prvom rade dôkladne prezrite svoje auto a zdokumentujte všetky preliačiny a poškodenia. Ak máte havarijné poistenie, nahláste poistnú udalosť a postupujte podľa pokynov poisťovne. Na základe rozsahu a charakteru poškodenia sa rozhodnite, ktorá metóda opravy je pre vaše auto najvhodnejšia. Poraďte sa s odborníkom v servise, ktorý vám pomôže vybrať najlepšiu možnosť. Niektoré servisy, ktoré opravujú PDR metódou poskytujú bezplatné poradenstvo a obhliadku automobilu.

Pred začatím opravy si vyžiadajte cenové ponuky od viacerých servisov, aby ste mohli porovnať ceny a vybrať najvýhodnejšiu ponuku. Opravu preliačin zverte do rúk skúsených odborníkov, ktorí majú potrebné znalosti a vybavenie na kvalitnú opravu vášho vozidla. Profesionáli odstránia rýchlo škody, ktoré spôsobilo nielen krupobitie, ale tiež vandalizmus na aute alebo neopatrné parkovanie.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 691 x