Mýtus č. 1: Ovocný cukor je zdraviu škodlivý
Ovocný cukor sa v bežnom stave vyskytuje najmä v zrelom ovocí, niektorých druhoch zeleniny či v mede. Jedná sa teda o energetický zdroj pochádzajúci z prírody. Ak by sme chceli povedať, že ovocný cukor je pre naše telo nebezpečný, alebo dokonca škodlivý, znamenalo by to, že aj ovocie je pre náš organizmus nebezpečné. Čo samozrejme nie je pravda. Práve naopak. Ovocný cukor je v rozumnom množstve vhodným doplnkom stravy pre mnohých ľudí. Nedajú naň dopustiť športovci, pre ktorých je skvelým zdrojom pohotovej energie. Starším a chorľavým ľuďom prináša potrebnú energetickú vzpruhu. Pre diabetikov, ktorí ho po porade s lekárom môžu obmedzene konzumovať, je vítaným spestrením ich bežného jedálnička a pre ľudí trpiacich nechutenstvom je zase pomocníkom pri získavaní stratenej chuti do jedla. Treba tiež zdôrazniť, že okrem priameho vstrebávania do krvi, je fruktóza aj výživovo hodnotná. Podávať ho môžeme aj deťom, ktoré majú vysoké nároky na energiu a pre ich zdravý rast je potrebný vyvážený podiel sacharidov, tukov a bielkovín.
Mýtus č.2: Ovocný cukor nemôžem jesť lebo sa od neho priberá
Je naozaj pravdou, že nadmerná konzumácia fruktózového sirupu je rizikovým faktorom vzniku nadváhy. To však neznamená, že by sme ju mali z nášho jedálnička odstrániť úplne. Sacharidy tvoria podstatnú zložku ľudskej stravy. Ich vylúčením zo stravy riskujeme vážne narušenie metabolizmu a zahrávame sa aj s viacerými životne dôležitými orgánmi. Napríklad mozog je na príjme sacharidov úplne závislý. Opäť teda platí staré známe: všetkého s mierou. Ak nechceme zbytočne priberať, nesmieme zabúdať na to, že rizikovým faktorom vzniku nadváhy je v prvom rade nezdravý životný štýl. Prejedanie sa, nedostatok pohybu, nadmerná konzumácia sladkostí, nevyvážený jedálničiek, „polnočné“ desiaty, „zajedanie smútku“, pojedanie pri televízii a podobne.
Mýtus č. 3: Ovocný cukor je zbytočný, nedá sa nikde v kuchyni uplatniť
|
Toto je naozaj veľký mýtus. Využite ovocného cukru je tak všestranné, že nepotrebujete ani veľkú fantáziu na to, aby ste ho vedeli v kuchyni zužitkovať. Svoje uplatnene si nájde najmä v lete. Použite ho napríklad na prisladenie ovocných koktailov, do šalátov, sorbetov, do zmrzliny, do miešaných drinkov, či ovocných dezertov. Vďaka jeho vyššej sladivosti, ho nepotrebujete toľko ako bežného cukru. Vydrží vám tak oveľa dlhšie. Niektorí kuchári dokonca hovoria, že ovocie marinované vo fruktóze je chuťovo oveľa výraznejšie a zdravšie ako napríklad sušené ovocie, ktoré je kvôli zachovaniu pôvodných vlastností plné chemikálií. Trh už ponúka viacero druhov ovocných cukrov. Dostanete ich v lekárni, BIO obchode, ale našťastie aj v bežnej predajni. Vyskúšajte napríklad overenú kvalitu v podobe Korunného cukru ovocného.
Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí milujú sladkosti, mali by ste si dať záležať na ich výbere. Mnohé z nich obsahujú vysoký podiel cukru, ktorého skutočné množstvo pri kúpe neviete odhadnúť. Rozumnejšie sa javí staviť na prírodné zdroje. Doprajte si napríklad dávku ovocia, ktoré si prisladíte sami, podľa vlastnej chuti ovocným cukrom. Budete tak mať presnú predstavu nielen o tom, koľko cukru za deň spotrebujete a v akej forme, ale vyhnete sa aj nepríjemnému priberaniu spôsobenému nekontrolovateľným prijímaním cukru - napríklad v podobe sýtených nápojov, drobných snackov, pečených koláčov a podobne.
Ovocný cukor – fruktóza |
|