Rozšírené hľadanie
Nedeľa 24. November 2024 |
meniny má Emília

Xylitol - sladký život s prírodným cukrom

Datum: 02.11.2010

Oslaďte si zdravo a bez chémie!

Cukor je dobrý. To vám povie každé dieťa, dokonca aj domáce zvieratá bez slov dajú jasne najavo, že im chutí. Cukor je zlý. To vám povie každý, kto sa zaoberá výživou. Máme tu nepríjemný paradox – niečo mimoriadne chutné, čo však zdraviu neprospieva.

Ako to teda zo začarovaného kruhu von?

Oslaďte si zdravo a bez chémie!

Cukor je dobrý. To vám povie každé dieťa, dokonca aj domáce zvieratá bez slov dajú jasne najavo, že im chutí. Cukor je zlý. To vám povie každý, kto sa zaoberá výživou. Máme tu nepríjemný paradox – niečo mimoriadne chutné, čo však zdraviu neprospieva.

Ako to teda zo začarovaného kruhu von?

Odpoveď je ľahká – sladidlá. Z nich ako ideálny a najefektívnejšý vychádza xylitol. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor – je rovnako sladký ale má o 40% menej kalórií ako repný cukor . Xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva. Xylitol sa prirodzene vyskytuje takmer vo všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne.  Navyše svojím účinkom môže priamo chrániť zuby pred vznikom zubného kazu. Jeho hlavná výhoda je nízky glykemický index /GI/ len 7 pričom repný cukor /GI/ má 68. Nízky GI xylitolu nielen pomáha udržať úroveň krvného cukru, ale pomáha aj  pri prejedaní sa a nadváhe. Xylitol sa v tele absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, xylitol pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy. 

 Je metabolizovaný nezávisle na inzulíne a je absorbovaný pomaly. Nezvyšuje teda prudko hladinu krvného cukru a preto je považovaný za bezpečný pre diabetikov a stáva sa vhodným sladidlom pre ľudí, ktorí hľadajú zdravší životný štýl.

Xylitol ochraňuje zuby

Výskumy ukazujú, že používanie xylitolu, buď ako náhrady cukru alebo ako doplnku stravy, ukázali dramatické obmedzenie nových zubných kazov spolu so zastavením a dokonca vyliečením existujúcich kazov.Ústne baktérie nedokážu xylitol metabolizovať. Snažia sa ho využiť ako zdroj energie, ale nie sú schopné ho spracovať a nakoniec v podstate „umierajú hladom

Ako sa používa xylitol?

Xylitol je možné rozpustiť a zmiešať s jedlom ako cukor, preto sa môže použiť ako náhrada cukru,. výborne osvedčil na sladenie horúcich nápojov, koláčov, keksov a iných pečených výrobkov.

Xylitol má príjemnú chuť

Niekedy si zdravá životospráva vyžaduje železnú vôľu, disciplínu a vytrvalosť. Ale chuť xylitolu – svieža a sladká, bez vedľajších príchutí – ho robí nielen príjemným, ale aj obľúbeným.

Koľko?

Použitie pri diéte a cukrovke

Xylitol sa môže používať namiesto cukru a tak často ako cukor v pomere 1:1. Pretože xylitol si vyžaduje krátke obdobie, kým si naňho zvykneme, postupne zvyšujte dávky počas troch až šiestich týždňov, pokiaľ ním úplne nahradíte cukor.

Ako často?

Použitie pri diéte a cukrovke

Okrem náhrady za cukor v potravinách, ktoré pripravujeme a jeme, môže sa xylitol používať medzi jedlami, kde jeho pomalé absorbovanie môže poskytnúť stabilný zdroj energie a zároveň udržať nízku hladinu krvného cukru. 

Čítané: 814 x