Mrkva
Je zdravá a perfektným pomocníkom v kuchyni. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, ktoré nám pomáhajú dostať sa do tej správnej formy. Mrkva je veľmi dobrá čerstvá aj uvarená, aj v zeleninovom šaláte, ale aj v polievke. Poznáme ju vo veľkom množstve foriem. Mrkva patrí medzi koreňové zeleniny, ktoré nám ponúkajú široký obzor Vitamínov (Vitamín A, Vitamín B, Vitamín C, Vitamín D, Vitamín E, Vitamín H a Vitamín K) okrem vitamín obsahuje aj horčík, draslík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síru a betakarotén.
Mrkva posilňuje srdcovocievny systém, pôsobí proti rakovine, a napomáha správnemu tráveniu. Znižuje cholesterol v krvi, pomáha aj pri kožných ochoreniach a veľmi dobre pôsobí aj na zrak. Hlavne z tohto dôvodu, by sme nemali zabúdať brať mrkvu ako parťáka na každý deň.
Tekvica
Je veľmi prospešnou zeleninou, pretože obsahuje veľké množstvo minerálov (Draslík, Fosfor, Horčík, Mangán, Sodík, Vápnik, Zinok a Železo) a rôzne Vitamíny (Vitamín A, Vitamín B1, Vitamín B2, Vitamín B3, Vitamín B5, Vitamín B6, Vitamín B9, Vitamín C, Vitamín E a Vitamín K). Tekvicu však tvorí aj veľké množstvo vody. V tejto zelenine sa nachádzajú aj antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, peklín...Okrem toho,. Že vynikajúco pôsobí na zdravie očí, pôsobí aj na obnovu ciev, nervov, mozgu. Obsahuje však aj veľmi maličké množstvo alergénov a ak týmito zložkami trpíte, nie je to nič strašné a nemusíte sa báť ju konzumovať.
Paprika
Malinká rozvetvená rastlina, ktorá sa nachádza skoro v každej záhradke na dedine a možno je posadená aj na oknách panelákov. Paprika veľmi dobre pôsobí na zrak a obsahuje v porovnaní s citrónom 10 násobok vitamínu C, z tohto nám vyplýva, že paprika je veľmi dobrá aj na chrípku. Okrem tohto vitamínu v paprike nájdeme aj vitamín B1, B2, E, nájdeme tu aj betakarotén, lykopén, vlákninu. Tieto vitamíny bojujú za správne množstvo vitamínov v tele, veľmi dobre pôsobia na imunitný systém.