Rozšírené hľadanie
Pondelok 13. Máj 2024 |
meniny má Servác
Španielske múzeum vystaví obraz, ktorého autorom sa ukázal byť Caravaggio

13.05.2024 01:31 Madridské múzeum Prado oznámilo, že vystaví obraz, ktorého autorstvo odborná expertíza pripísala talianskemu majstrovi Caravaggiovi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hotový raj na Zemi: Toto je 5 najkrajších pláží Talianska

13.05.2024 01:31 Taliansko je destinácia, na ktorú mnohí cestovatelia nedajú dopustiť. Na pomerne malej ploche tam totiž nájdu všetko – more, hory, nádherné mestečká plné vzácnych pamiatok aj skvelú gastroscénu. Zo Slovenska sa tam navyše môžeme dopraviť rôznymi spôsobmi, pokojne aj vlastným autom. Keď vás cesta unaví, zastavte sa na niektorej z týchto pláží. Sú skutočne rajom na Zemi.

Dvaja horolezci prekonali rekordy: Šerpa sa na vrchol Mount Everestu postavil už dvadsiaty ôsmykrát

12.05.2024 16:00 Nepálsky Šerpa Kami Rita dnes zdolal dvadsiaty ôsmykrát Mount Everest a prekonal tak opäť svetový rekord, svoj vlastný. Rekord prekonal aj Brit Kenton Cool, ktorý má na konte najviac výstupov medzi zahraničnými horolezcami a ktorý dnes stál na najvyššej hore sveta osemnásty raz. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

OBRAZOM: Istanbulský chrám svätého Spasiteľa v Chóre sa znovu otvoril ako mešita

12.05.2024 16:00 Prví moslimskí veriaci sa v Istanbule pomodlili v bývalom chráme svätého Spasiteľa v Chóre, ktorý sa v pondelok po štyroch rokoch rekonštrukcie znovu otvoril ako mešita. V uplynulých desaťročiach kostol slúžil ako múzeum, informovala agentúra AFP.

Pred 120 rokmi sa narodil Salvador Dalí, jeden z najextravagantnejších umelcov histórie

12.05.2024 06:16 Patril k najextravagantnejším európskym výtvarným umelcom 20. storočia. Vo svojom surrealistickom období vytvoril najpôsobivejšie diela ako Rozplývajúci sa čas, Zrod voľnej túžby, Horiaca žirafa či Predtucha občianskej vojny.

Bývalé letisko našlo unikátne využitie: Pri Aténach vzniká najväčšie inteligentné mesto Európy

12.05.2024 06:16 Na južnom pobreží gréckeho hlavného mesta naberá na obrátkach dlho očakávaný plán premeny bývalého letiska na najväčšie inteligentné mesto Európy. Po desiatich rokoch odkladov sa rysuje vízia Ellinikonu – začína vyrastať Marina Tower, ktorá sa čoskoro stane prvým gréckym mrakodrapom. Železné skelety bytových domov získavajú podobu a keď sa človek postaví do prístavu, môže si už predstaviť budúce mesto, ktoré bude mať otvorené verejné priestory, udržateľné zdroje energie a množstvo zelených plôch, ktoré teraz Aténam chýbajú.

Úžasné pozorovanie vedcov: Orangutan si otvorenú ranu ošetril liečivou rastlinou

11.05.2024 20:00 Vedci v Indonézii pozorovali orangutana sumatrianskeho, ako si sám liečil veľké zranenie na tvári rastlinnou pastou. Je to podľa nich zrejme prvýkrát, čo sa podarilo zaznamenať voľne žijúceho živočícha, ako sa stará o otvorenú ranu pomocou rastliny s preukázateľne liečivými účinkami. Potom, čo výskumníci videli, ako si samec prikladá obklad na tvár, sa rana do mesiaca úplne zahojila, uviedol server BBC News.

Novinári vyspovedali najhľadanejšieho pašeráka ľudí: Priznal milióny dolárov, mŕtvi ho netrápia

11.05.2024 09:45 Sedím v irackom nákupnom stredisku tvárou v tvár jednému z najnechvalnejšie preslávených pašerákov ľudí v Európe. Volá sa Barzán Madžíd a pátrajú po ňom policajné sily v niekoľkých krajinách vrátane Británie, píše Sue Mitchellová na serveri BBC News.

V horách v zimnej sezóne zahynulo 12 ľudí, záchranári mali vyše 2000 zásahov

10.05.2024 23:45 V slovenských horách zahynulo počas uplynulej zimnej sezóny 12 ľudí a horskí záchranári v nej absolvovali spolu 2154 zásahov. Zimná sezóna sa oficiálne skončila 1. mája, kedy sa uzavreli aj najvyššie položené lyžiarske svahy. Informovala o tom vo štvrtok Horská záchranná služba .

Boeingu s turistami praskla pri pristávaní v Turecku predná pneumatika

10.05.2024 13:45 Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. Napriek následnému poškodeniu podvozku predného kolesa sa pilotom podarilo lietadlo bezpečne zastaviť. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

Strašný objav colníkov: V kufri slovenského auta sa tlačilo 30 šteniat v zúboženom stave

10.05.2024 13:45 Tridsať šteniat objavili colníci pri náhodnej kontrole osobného vozidla so slovenskou poznávacou značkou v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko. Muž predložil falšované očkovacie preukazy zvierat, ktoré boli na transport ešte veľmi mladé, informuje dnes agentúra APA.

Lietadlo v Dakare zišlo pred štartom z ranveja, nehoda si vyžiadala 11 zranených

09.05.2024 17:45 Na hlavnom senegalskom letisku neďaleko hlavného mesta Dakaru dnes v noci zišlo lietadlo so 78 cestujúcimi na palube z ranveja. Pri nehode bolo zranených jedenásť ľudí, z toho štyria ťažko, uviedlo vo vyhlásení letisko Blaise Diagne.

Vyskúšali sme vlak do Splitu: Cesta k moru nikdy nebola jednoduchšia, toto ale treba vedieť

09.05.2024 17:45 Chorvátsko sa dlhodobo teší u Slovákov obrovskej obľube. Niet divu – ponúka čisté more, nádherné historické mestá aj skvelú gastronómiu a navyše sa tam dohovoríme ľahšie než inde. Menšou nevýhodou je len vzdialenosť, najmä v prípade, že cestujete do strednej či južnej časti pobrežia. Aj tu však existuje veľmi príjemná alternatíva.

Trója, Kartágo a Persepolis: Legendárne staroveké veľkomestá odkrývajú svoje tajomstvá

09.05.2024 07:45 Trója, Kartágo, Persepolis – staroveké klenoty, ktoré boli vybudované s veľkým dôvtipom v nehostinnej krajine a stali sa symbolmi mocných civilizácií. Ich svetový význam potvrdilo aj UNESCO a mená týchto miest ostanú navždy spojené s rôznymi legendárnymi príbehmi. Ako ich však poznáte vy?

Ďalší problém Boeingu: Stroj pristál bez vysunutej prednej časti podvozku, pilot vyliezol cez okno

09.05.2024 07:45 Nákladné lietadlo Boeing 767 včera pristálo na letisku v Istanbule bez vysunutej prednej časti podvozku. Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy, informovala agentúra Reuters.

Následujúci mesiac