Rozšírené hľadanie
Sobota 28. September 2024 |
meniny má Václav
Apelujem na zachovanie ľudskej dôstojnosti parlamentnej debaty

25.09.2024 20:15 Keď som v júni t. r. vystúpil v pléne Národnej rady Slovenskej republiky so svojou správou o činnosti ako parlamentný ombudsman, apeloval som na ctené poslankyne a ctených poslancov, aby mali na pamäti ľudskú dôstojnosť. Spomenul som im, že keď budú rokovať o zákonoch, tak tie doľahnú na ľudí na Slovensku. Môžu doľahnúť aj na The post Apelujem na zachovanie ľudskej dôstojnosti parlamentnej debaty appeared first on Verejný ochranca práv.

Svetový deň Alzheimerovej choroby

23.09.2024 18:45 Dnes, na Svetový deň Alzheimerovej choroby, myslime na všetkých, ktorých táto zákerná choroba postihla. Alzheimer nie je len strata pamäte, ale aj postupná strata identity. Približne 55 miliónov ľudí na celom svete ňou trpí, z toho dve tretiny v rozvojových krajinách. Očakáva sa, že do roku 2050 ich počet vzrastie na 139 miliónov, najmä v The post Svetový deň Alzheimerovej choroby appeared first on Verejný ochranca práv.

Pomohli sme

12.09.2024 09:30 Pred časom na mňa obrátila redaktorka TV JOJ v súvislosti s prípadom pani Černej. O ťažko chorú pani Černú sa roky stará manžel. Slovenské úrady im priznali opatrovné a aj kompenzačné príspevky. Lenže to už neplatí. Pani Černá poberá príspevky aj z Veľkej Británie, keďže tam kedysi pracovala. No a práve na papieri z Anglicka The post Pomohli sme appeared first on Verejný ochranca práv.

Neprimerané obmedzovanie návštevných hodín v domovoch sociálnych služieb je v rozpore s právami ich klientov

11.09.2024 14:00 Obracajú sa na mňa podávatelia namietajúci obmedzovanie návštevných hodín v domovoch sociálnych služieb. I keď preskúmavanie samotného konania domovov sociálnych služieb nespadá do kompetencie verejného ochrancu práv, to, ako s prípadnou sťažnosťou naložil dohľadový orgán, preskúmavať môžem. Upozorňujem na dôležitosť rešpektovania práva prijímateľov sociálnych služieb na slobodný kontakt so svojimi blízkymi a na povinnosť domovov The post Neprimerané obmedzovanie návštevných hodín v domovoch sociálnych služieb je v rozpore s právami ich klientov appeared first on Verejný ochranca práv.

Nedovoľme dehumanizovať život ľudí

10.09.2024 17:45 Veľmi rád som prijal záštitu nad Čítaním mien obetí holokaustu na Slovensku, ktoré organizovalo Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem. Autori židovského kódexu, chceli dehumanizovať, nie regulovať život ľudí. Ako verejný ochranca práv nechcem prirovnávať to, čo vidím vo väzniciach, v policajných celách alebo v cudzineckých útvaroch, s holokaustom. Je pre mňa ale mimoriadne dôležité kontrolovať brachiálnu The post Nedovoľme dehumanizovať život ľudí appeared first on Verejný ochranca práv.

Musíme byť ostražití a chrániť demokratické hodnoty

09.09.2024 12:00 Dnes si pripomíname obete holokaustu a rasového násilia. 9. september 1941 – deň, keď bol prijatý Židovský kódex. Tento dátum nám pripomína, že nenávisť môže mať hrozivé následky. Holokaust bol jednou z najtemnejších kapitol ľudských dejín. Rasová nenávisť a intolerancia stále existujú, a preto je dôležité neustále pripomínať si minulosť a učiť sa z nej. The post Musíme byť ostražití a chrániť demokratické hodnoty appeared first on Verejný ochranca práv.

Ľudia na Slovensku prepadávajú zdravotným a sociálnym systémom

04.09.2024 12:45 V západnej Európe si vyspelé štáty uvedomili, že populácia starne, že sa rodí menej detí a že starší neodchádzajú z nemocníc do domácej starostlivosti blízkych, ale končia v sociálnom verejnom systéme. Na Slovensku zatiaľ ľudia, ktorí sú ohrození chudobou, prepadávajú sociálnym a zdravotným systémom. The post Ľudia na Slovensku prepadávajú zdravotným a sociálnym systémom appeared first on Verejný ochranca práv.

Odborný okrúhly stôl zameraný na tému registrácie cirkví a náboženských spoločností na Slovensku

03.09.2024 16:30 27. augusta 2024 som sa s kolegom Branislavom Gigacom zúčastnil okrúhleho stola, ktorý bol zameraný na tému registrácie cirkví a náboženských spoločností na Slovensku. Občianske združenie Starokatolíci hostilo okrúhly stôl, kde sme diskutovali o možnostiach zlepšenia právneho rámca pre registráciu cirkví a náboženských spoločností v Slovenskej republike. Spolu s výkonnou riaditeľkou Slovenské národné stredisko pre The post Odborný okrúhly stôl zameraný na tému registrácie cirkví a náboženských spoločností na Slovensku appeared first on Verejný ochranca práv.

Právo na sprevádzajúcu osobu pri pôrode v zákone

02.09.2024 21:45 1. júna 2024 vstúpila do účinnosti novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá žene garantuje právo na prítomnosť minimálne jednej ňou určenej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. ČO TÁTO NOVELA PRINÁŠA? Rodička má právo si so sebou vziať k pôrodu osobu, ktorú si sama vyberie. Môže to byť partner, dula, mama, alebo ktokoľvek iný (s výnimkou osoby, The post Právo na sprevádzajúcu osobu pri pôrode v zákone appeared first on Verejný ochranca práv.

80 rokov od vypuknutia SNP

02.09.2024 21:45 Právo na život a dôstojnosť sú základnými právami všetkých ľudí bez rozdielov a sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. V druhej svetovej vojne však milióny ľudí prišli o život a mnohí ľudia trpeli. Ale zároveň aj na Slovensku sa za životy druhých ľudí postavili hrdinky a hrdinovia, ktorých si treba pripomínať. Dnes je deň 80. The post 80 rokov od vypuknutia SNP appeared first on Verejný ochranca práv.

Následujúci mesiac