Rozšírené hľadanie
Pondelok 13. Máj 2024 |
meniny má Servác
Slovinsko: Soča – k prameňom jednej z najkrajších riek Európy

13.05.2024 11:30 Slovinská rieka Soča je 135 km dlhá, krásne čistá a s množstvom kaňonov a perejí. Vďaka okolitému vápencu je voda nádherne modrá a jej veľké tône lákajú na vykúpanie. Voda je síce ľadová, ale aj tak neodoláte. Cestou si potom užijete krásne výhľady do okolia, ale tiež vodopády a rôzne kaskády. Výlet je to síce náročný, ale krásny.   Text a video: Matouš Vinš Preklad: Oskár Mažgút

Nový Zéland, Cape Kidnappers – kde hniezdia suly – VIDEO

13.05.2024 11:30 Počuli ste niekedy o sulách? Modrookých morských vtákoch, ktoré sa vedia neuveriteľnou rýchlosťou strmhlav ponoriť do oceánu, aby si ulovili potravu? Mňa vždy v prírodopisných dokumentoch fascinovali a na novozélandskom myse Kidnappers, kde hniezdia, som mal možnosť pozorovať ich zblízka.

Švédsko: Štokholm – Benátky severu

13.05.2024 11:30 Švédske kráľovstvo, najrozľahlejší štát Škandinávie, sa rozprestiera na ploche 449 964 km² a patrí k najväčším krajinám Európy. Svojou nádhernou a rozmanitou prírodou, ale tiež zaujímavou architektúrou, Švédsko každoročne priláka množstvo návštevníkov, no napriek tomu tu aj v najväčšej turistickej sezóne vládne pokoj a necítiť tu žiaden zhon.

Východné Slovensko, Vihorlat II – putovanie divočinou

13.05.2024 11:30 Nasledujúce ráno bolo opäť v znamení krásneho a slnečného dňa. Po zbalení všetkých vecí sme vyrazili smerom nahor po žltej turistickej značke, ktorá nás doviedla na červenú magistrálu. Ďalej sme pokračovali po zelenej značke až do Poľany. Odtiaľ sme stúpali po lesnej neznačenej ceste až k vrcholu Vihorlat, ktorý mal byť zlatým klincom dnešného dňa.

Československá zima vašimi očami II.

13.05.2024 01:45 Po týždni sa opäť pozrieme na zasnežené krásy prírody, jedinečnú mrazivú atmosféru miest či zimné radovánky v Českej i Slovenskej republike, ktoré ste nám zaslali do našej minuloročnej fotosúťaže.   Text: redakcia Foto: Duray Zoltán , pri fotografiách

Argentína, Patagónia – Trelew a Gaiman

10.05.2024 13:45 Mesto Trelew, ktorého história je úzko spätá s kolonizáciou, sa nachádza v dolnom údolí rieky Chubut. Vznik mesta sa datuje k roku 1884, kedy waleskí kolonisti hľadali cestu k prístavu, aby mohli previesť svoju poľnohospodársku produkciu. Následne bola povolená výstavba železnice medzi údolím a Puerto Madrynem a mesto Trelew tak vzniklo v podstate ako železničný terminál.

Ako môže umelá inteligencia zlepšiť váš zážitok z hrania a zvýšiť jeho bezpečnosť?

09.05.2024 17:45 Odvetvie hazardných hier bolo vždy v popredí pri zavádzaní najnovších technológií a inovácií. Tradične sa prikláňa k prijímaniu akéhokoľvek priekopníckeho technologického vývoja a aj keď je tomu niekedy ťažké uveriť, v tomto smere je toto odvetvie na míle pred ostatnými.

ČR, Lešetice – bývalý pracovný tábor, židovský cintorín a osada Slivice

09.05.2024 17:45 Okolie Lešetíc je späté s ťažbou uránovej rudy, možno vás ale prekvapí aj okolitá krajina, ktorá má tiež niečo do seba. Blízko obce sa nachádza pamätník venovaný politickým väzňom a dá sa odtiaľ vyraziť aj na ďalšie zaujímavé miesta.

ČR, Stříbro – mesto baníkov aj krásnych pamiatok

09.05.2024 08:00 Stříbro je dôležitým stredovekým mestom s mnohými pamiatkami a krásnou okolitou prírodou. Tunajšie námestie obklopujú historické domy, jeho dominantou je radnica so sgrafitovou fasádou. Prejdite sa po kamennom moste cez rieku Mže a zastavte sa v kostole Všetkých svätých. Rozhodne sa ale vydajte aj do prírody. Odporúčame cestu pozdĺž rieky Mže, ale môžete dôjsť aj na Vlčiu horu či k priehrade Hracholusky.   Text a video: Matouš Vinš

Važec: Nemecký vojenský cintorín

09.05.2024 08:00 Medzi obcami Tatranská Štrba a Važec sa vedľa cesty číslo 18 rozprestiera nemecký vojenský cintorín dekorovaný úchvatnou panorámou Vysokých Tatier. Toto špecifické miesto posledného odpočinku i smutných spomienok tvoria granitové kríže, náhrobné dosky s menami vojakov, centrálny drevený kríž i kamenný potok s jazierkom a studňou. Cintorín bol vybudovaný v rokoch 1997 až 1998 a počtom pochovaných padlých vojakov je najväčším nemeckým vojenským cintorínom na Slovensku.   Text a foto: Oskár Mažgút

SR: Vysoké Tatry – túra na vrchol Predného Soliska

08.05.2024 02:00 Predné Solisko je jeden z malého počtu vrchov v Tatranskom národnom parku otvorených pre turistov počas celého roka. Tento vrch tvoriaci južnú okrajovú časť Soliskového hrebeňa sa vypína do výšky 1 117 metrov. Je populárnym cieľom turistických trekov aj počas studených zimných dní. Trasa výstupu vedie po značenej turistickej trase zo Štrbského Plesa, prechádza cez lyžiarske stredisko smerom nahor ku Chate pod Soliskom, až nás napokon privádza ku konečnému stúpaniu na vrchol. Predné Solisko je hora, ktorá nás zaujme najmä atraktívnosťou výhľadov zo svojho vrcholu. Výhľady do Podtatranskej kotliny, na hrebeň Nízkych Tatier, ako aj do Mlynickej a Furtkotskej doliny sú pre tento vrch povestné. Je úžasným vyhliadkovým bodom, o čom sa už malo možnosť presvedčiť nespočítateľné množstvo návštevníkov tohto tatranského vrchu.   Text a foto: Radoslav Biskupič

Poľsko, Osvienčim – spomienka na holokaust

08.05.2024 02:00 V týchto dňoch si pripomíname 79. výročie od ukončenia 2. svetovej vojny. Na jeden z najvýznamnejších medzníkov našich dejín si spomenieme prostredníctvom návštevy poľského mesta Osvienčim, ktoré sa rozprestiera pri ústí rieky Soly do Visly v Malopoľskom vojvodstve.

SR, Malá Fatra – Veľký Rozsutec

07.05.2024 06:15 Jeden z najkrajších vrchov Slovenska – Veľký Rozsutec sa nachádza na území Národného parku Malá Fatra. Vďaka svojmu rozoklanému skalnému podložiu ponúka síce náročnejšiu, ale zato zaujímavejšiu turistickú vychádzku, ktorá vás odmení dychvyrážajúcimi pohľadmi na okolité končiare, doliny aj planiny.  Vychutnajte si spolu s nami zimný výstup na tohto horského krásavca.   Text: Oskár Mažgút Hudba: North - Silent Partner Video: Jozef Dovičin

SR, Hurbanovo II. - na potulkách po meste

07.05.2024 06:15 Je snáď na Slovensku niekto, kto ešte nepočul o Hurbanove? Toto mesto je známe z predpovedí počasia či vďaka zlatistému moku, ktorý sa tu už roky vyrába. Neuniklo ani našej pozornosti a stalo sa pre nás výletným cieľom. Po návšteve hvezdárne vás dnes prevedieme jeho ulicami.

Východné Slovensko, Vihorlat I – putovanie divočinou

06.05.2024 00:00 Vihorlat je pohorím vulkanického pôvodu smerom na juh od Bukovských vrchov. Prevažná časť pohoria bola formovaná v období neogénu a geomorfologický vývoj bol dokončený zhruba pred 9 miliónmi rokov.

Následujúci mesiac