Rozšírené hľadanie
Utorok 1. Október 2024 |
meniny má Arnold
Čína: Na štúdiách - Su-čou: "Benátky Orientu"

31.01.2015 01:04 Po všetkých informáciách, ktoré sme od učiteľov i kamarátov o Su-čou 苏州 získali, kto by sa sem netešil! "Hore je raj, dole sú Su-čou a Chang-čou," znelo nám v ušiach, keď sme nasadali na zelené mestské bicykle a prepletali sa úzkymi uličkami okolo nášho hostelu.

NP Šumava: Legalizované fotopointy sa vracajú späť do terénu

31.01.2015 01:04 Správa Národného parku Šumava rozmiestila na rôzne miesta národného parku na jeseň 2013 fotopointy, lenže bez potrebných povolení. Zhruba v polovici minulého roku bolo nové vedenie Správy upozornené na to, že všetkým fotopointom chýba stavebné povolenie, za čo hrozí aj vysoká pokuta.

Ski Tále: lyžovačka pre jednotkárov zadarmo

30.01.2015 01:00 Mať samé jednotky na polročnom vysvedčení sa aj tento rok v Táloch vyplatí! Všetci študenti a školáci so samými jednotkami na polročnom vysvedčení budú aj tento rok lyžovať v stredisku Ski Tále zadarmo.

ČR, SR: Biele Karpaty - výlet na Veľký Lopeník

30.01.2015 01:00 Vyhliadka na Veľkom Lopeníku , postavená z kombinácie materiálov kameň, betón a drevo, ktorá bola dokončená v roku 2005, bola prvou z rozhľadní symbolizujúci priateľstvo Čechov a Slovákov a ich stretávanie na štátnej hranici. Video: Jozef Dovičin

Japonsko, Macumoto - Vraní hrad

30.01.2015 01:00 Do tretice sa pozrieme do Japonska na jeden z najslávnejších hradov. V Macumoto, hlavnom meste prefektúry Nagano, stojí hrad, ktorý sa pre svoj vzhľad prezýva Vraní. Trocha neobvyklé, ale nestojí na žiadnej hore, ani nie je obklopený riekami, ale leží na planine. Postavený bol v polovici 16. storočia, teda v podobnom období ako Ósacký hrad a aj tu zohrala svoju úlohu postava Hidejošiho Tojotomiho.

SR, Bratislava – Hlboká cesta a Horský park

29.01.2015 00:30 Hlboká cesta spolu so svojimi zákutiami ukrýva nejedno zaujímavé miesto, ktoré rozhodne stojí za návštevu, a to aj napriek tomu, že ho bežne nenájdete v turistických sprievodcoch. Nájdete tu nielen Lurdskú jaskyňu, ktorá sa nachádza len niekoľko desiatok metrov od bratislavskej Kalvárie a už na prvý pohľad ďakovnými tabuľkami venovanými Panne Márii pripomína najstaršie pútnické miesto na Slovensku – neďalekú Marianku, ale aj veľmi zaujímavý kostol Panny Márie Snežnej, ktorého 50 metrov vysoká veža bohužiaľ musela v minulosti ustúpiť ideologickým dôvodom. Hlboká cesta, ktorá je dnes vyhlásená za chránený areál, bola vybudovaná v r. 1870 v skalnom úvoze ako prístupová cesta do Horského parku. Jeho zaujímavosťou je, že vznikol úpravou už jestvujúceho lesného prírodného spoločenstva, a ešte aj dnes na prvý pohľad pripomína skôr lesík, ako upravený mestský park. Text: O. Maňáková Foto: O. Mažgút a O. Maňáková

Praha: Kódex vyšehradský vystavený v Klementine

29.01.2015 00:30 Najcennejšia písomná pamiatka spojená s českým prostredím, rukopis Kódex vyšehradský, opustí na dva dni, konkrétne cez víkend 31. januára až 1. februára 2015, trezor Národnej knižnice. Počas týchto dní bude vystavený v Zrkadlovej kaplnke Klementina.

SR, Orava – obec Hruštín: lyžovačka na Vasiľovskej holi

29.01.2015 00:30 Malebnú oravskú dedinu Hruštín, ktorá sa nachádza v pomyselnom strede medzi Námestovom a Dolným Kubínom, určite netreba našim verným čitateľom predstavovať.

ČR: Budyně nad ohří - naspäť do rozprávky

29.01.2015 00:30 Rozprávkové mesto ležiace neďaleko od Ohře - Budyně nad Ohří. Leží v Ústeckom kraji a litoměřickom okrese. V meste, ktorého dominantou je vodný hrad, žije bezmála cez dve tisíc ľudí. Historické centrum je vyhlásené za pamiatkovú zónu. Video: Klára Svobodová Preklad: Oskár Mažgút

Bratislava: ITF Slovakiatour 2015

28.01.2015 01:04 V poradí 21. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour sa začne už zajtra 29. januára a potrvá až do 1. februára 2015. Tento rok bude opäť partnerom podujatia zahraničný región z Českej republiky, Moravskosliezsky kraj.

Rakúsko: Vrch Schafberg - v zovretí troch jazier

28.01.2015 01:04 Východné Alpy predstavujú mohutnú horskú sústavu nesmierne bohatú na početné prírodné pozoruhodnosti. Či už sú to do výšok týčiace sa snehom pokryté končiare, vodopády hučiace v úzkych roklinách a tiesňavách, alebo napríklad jazerá rozprestierajúce sa v hlbokých údoliach medzi vrchmi. Atraktívnym alpským turistickým strediskom v Rakúsku je aj vrch Schafberg rozkladajúci sa v pohorí Salzkammergut.

Faerské ostrovy: zastávka cestou na Island

28.01.2015 01:04 Prístav Tórshavn na Faerských ostrovoch bol našou zastávkou na ceste na Island. Ostrovy patria pod Dánske kráľovstvo ako samostatné územie. Tórshavn - Tórov prístav je zároveň hlavným mestom. Tór je jeden z kľúčových vikingských vládcov hromu a blesku. Tunajšie krásne útesy poskytujú domov tisícom vtákov. Podľa štatistík je tu 283 daždivých dní v roku. Navštívili sme dedinky Vestmanna a Kvívík na ostrove Streymoy, pozreli sa do najsevernejšieho mesta tohto ostova – Tjornuvíku a zdolali najvyšší vrchol Faerských ostrovov Slættaratindur – meno v preklade znamená „plochý vrch“, ktorý je na ostrove Eysturoy. Text a foto: Magdaléna Radostová Preklad: Oskár Mažgút

Praha: Hrady a zámky objavované a ospevované

27.01.2015 01:05 V Jazdiarni Pražského hradu prebieha výstava, ktorá je riešená ako cestovanie českou históriou v období tisíc rokov.

Srí Lanka III.: Kandy - vlakom skrz celé hory až do Badully - VIDEO

27.01.2015 01:05 Cestovanie vlakom v horách medzi čajovými plantážami - pre mňa jeden z najlepších zážitkov na Srí Lanke. Po krátkej zastávke v Kandy som nasadol na iba asi 20 minút omeškaný modrý vlak a vydal sa do mestečka Ella v južnej časti tunajších hôr. Cesta síce trvá vyše 6 hodín a priemernú rýchlosť vlaku odhadujem na max. 15 km/h, ale stojí za to.

Kanada: Wells Gray Provincial Park - kopcovitá oblasť

26.01.2015 00:04 Ak chcete v Kanade podniknúť nejaké menšie výstupy za výhľadmi do hustých lesov a zelených kopcov v okolí, okorenených trochou adrenalínu zo stretnutia s miestnymi obyvateľmi - losmi a medveďmi, ktorých vraj v tejto oblasti žije požehnane , rozhodne sa musíte pozrieť do prírodnej rezervácie Wells Gray Provincial Park v štáte Britská Kolumbia.