Rozšírené hľadanie
Utorok 1. Október 2024 |
meniny má Arnold
Španielsko, Andalúzia – výlet za romantikou III.

31.05.2015 00:01 Verím, že sa do Granady ešte niekedy pozriem. Teraz ale vyrážam smer Málaga a Córdoba.

Dolná Krupá: Slávnosť ruží 2015

31.05.2015 00:01 Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum vás pozýva do kaštieľa v Dolnej Krupej na podujatie s názvom Slávnosť ruží, ktoré sa uskutoční v dňoch 6. a 7. júna 2015.

Čína: Na štúdiách – Si-an: jeden ako druhý a každý iný

30.05.2015 00:32 „To je niečo, čo musíte vidieť!“ „Určite to stojí za to!“ „Je to div sveta.“

Praha: Kráľovský sprievod mieri na Karlštejn

30.05.2015 00:32 Ako každoročne, aj tento rok sa vydá na cestu z Prahy rímsky cisár a kráľ Karol IV. na Karlštejn, aby uložil v kaplnke svätého Kríža korunovačné klenoty.

Rumunsko, Timisoara – mesto mnohých mien

29.05.2015 01:38 Výlet, ktorý spolu dnes podnikneme, nás zavedie na juhovýchod do rumunského mesta Timisoara.

Bojnice: zámok bude patriť deťom

29.05.2015 01:38 Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí bude Bojnický zámok 1. júna patriť predovšetkým deťom. Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice pripravilo pre najmladších návštevníkov zaujímavý program.

Španielsko IV.: Barcelona – rušný život v uliciach

29.05.2015 01:38 Barcelona je ideálnou destináciou asi úplne pre každého. Môžete tu chodiť po pamiatkach a galériách, užiť si deň v parku Parc de la Ciutadella, ktorý susedí s barcelonskou zoo, relaxovať na pláži alebo sa vrhnúť do víru rušného nočného života. Veľa ľudí sem jazdí aj za nákupmi, najznámejšia je ulica Passeig de Gracia, plná obchodov luxusných značiek a zaujímavých modernistických budov od A. Gaudího. Prísť môžete v ktorúkoľvek ročnú dobu, ale najlepšie je to buď na jar, alebo na jeseň – nie je tu toľko turistov, a tak si mesto lepšie užijete. Text a video: Matouš Vinš Hudba: Patrick Lee

SR, Nitra III. – cesta na hrad II.

28.05.2015 02:41 Minulý týždeň sme sa vydali na prechádzku cez pešiu zónu smerujúc k Nitrianskemu hradu. Zastavovali sme sa pri rôznych umeleckých dielach, ktoré pripomínali slávnu veľkomoravskú minulosť mesta. Z architektonických skvostov sme navštívili Synagógu a dnes budeme v putovaní pokračovať.

Praha: detský deň v planetáriu

28.05.2015 02:41 V dňoch 30. a 31.5 2015 je pripravený program pre deti v Planetáriu Praha.

Rakúsko: Vysoké Taury – očarujúce a monumentálne

28.05.2015 02:41 Vysoké Taury sú rozsiahlym a mohutným horstvom Východných Álp, ktoré sa môžu pýšiť prívlastkom najvyššieho pohoria Rakúska. Zaraďujeme ich k horskej sústave Centrálnych kryštalických Álp, z geologického hľadiska sú tvorené predovšetkým metamorfovanými horninami. Prevažná časť Vysokých Taur leží na území Rakúska v oblasti spolkových krajín Salzbursko, Tirolsko a Korutánsko. Menšia časť tohto pohoria zasahuje aj na severný okraj Talianska v oblasti provincie Bolzano. Najvyšším vrchom celého horstva je Grossglockner, ktorého vrchol sa vypína do nadmorskej výšky 3 798 m. Na časti územia tohto pohoria sa rozprestiera Národný park Vysoké Taury , ktorý so svojou plochou až 1 834 km2 patrí medzi najväčšie národné parky v Rakúsku. Celá oblasť Vysokých Taur je nesmierne zaujímavá najmä pre turistov, skialpinistov a priaznivcov zimných športov. Ponúka neuveriteľné množstvo možností pre realizovanie menej náročnej, ako i náročnejšej vysokohorskej turistiky. Sú to práve úchvatné a jedinečné krásy prírody, ktoré lákajú do tejto oblasti turistov z celého sveta. Vysoké strmé vrchy s končiarmi pokrytými snehom, očarujúce ľadovcové údolia hlboko zarezané do gigantických vysokohorských masívov, ako i hlboké tiesňavy a priepasti, dotvárajú charakteristický ráz horstva Vysokých Taur. Text a foto: Radoslav Biskupič

ČR, Panenské Břežany - stopa Santiniho i Heydricha

28.05.2015 02:41 Panenské Břežany – v malej stredočeskej obci, ležiacej asi 15 kilometrov od Prahy, stoja dva zámky – horný a dolný, a tiež dielo slávneho česko-talianskeho architekta Santiniho – kaplnka. História dolného zámku je zas spätá s neslávne známym ríšskym protektorom Heydrichom, ktorý mal v Břežanoch počas vojny svoje sídlo. Video: Klára Svobodová

Lotyšsko, Riga - secesná kráska Pobaltia

27.05.2015 01:01 Naše putovanie Pobaltím sme začali v Litve, kde sme navštívili dve čarokrásne mestá Vilnius a Trakai. Dnes sa presunieme do susedného štátu Lotyšsko a navštívime jeho hlavné mesto Rigu, ktorá vás dozaista očarí.

Valaská: 44. Festival dychových hudieb

27.05.2015 01:01 V poradí už 44. ročník festivalu dychových orchestrov s medzinárodnou účasťou sa uskutoční v obci Valaská pri Brezne v sobotu 6. júna 2015.

SR, Malé Karpaty – krásy zimnej Devínskej Kobyly

27.05.2015 01:01 Vrch Devínska Kobyla, ktorý svojou výškou 514 m n. m. patrí k najvyšším vrchom Devínskych Karpát, sa rozprestiera na južnom cípe pohoria Malých Karpát na okraji Bratislavy. Je súčasťou CHKO Malé Karpaty, v oblasti medzi bratislavskými mestskými časťami Devínska Nová Ves a Devín sa na ploche 1 011 157 m2 rozprestiera NPR Devínska Kobyla so 4. stupňom ochrany. Devínska Kobyla patrí medzi obľúbené a frekventované lokality navštevované predovšetkým obyvateľmi Bratislavy a okolia. Je to hlavne nenáročná turistika, ktorá bez ohľadu na ročné obdobie láka návštevníkov do týchto končín. Neopakovateľné sú predovšetkým rozprávkové výhľady zo západných svahov Devínskej Kobyly. Obec a hrad Devín nám spolu so sútokom Dunaja a Moravy ležia ako na dlani, v diaľke na rakúskom území dominujú Hainburské vrchy, na ktorých úpätiach pri brehoch Dunaja leží mestečko Hainburg an der Donau. Pri veľmi dobrej viditeľnosti je možné občas v diaľke zahliadnuť aj siluety vrchov Východných Álp – hlavne výrazný a nezameniteľný vrch Schneeberg . Text a foto: Radoslav Biskupič

Thajsko I.: Tropická krajina s úsmevom - VIDEO

26.05.2015 02:00 Nekonečné pláže s bielym koralovým pieskom, podmorský život hýriaci farbami, mnoho budhistických chrámov, horské scenérie vyrážajúce dych, neskutočné druhy exotického jedla aj rušný život hlavného mesta.