Rozšírené hľadanie
Pondelok 30. September 2024 |
meniny má Jarolím
Chorvátsko, Záhreb – slnečná balkánska metropola III.

31.07.2015 00:06 V minulých dvoch dieloch sme si predstavili historickú časť mesta. Dnes vám dáme tipy ešte na niekoľko pamiatok, ktoré by ste nemali pri návšteve Záhrebu minúť.

Zuberec: 40. Podroháčske folklórne slávnosti

31.07.2015 00:06 Folklórne leto na Orave vyvrcholí jubilejným 40. ročníkom Podroháčskych folklórnych slávností, ktoré sa uskutočnia od 7. do 9. augusta 2015 v prírodnom amfiteátri na Brestovej pri Zuberci.

K SR, Dechtice – kostol a kláštor uprostred hôr

31.07.2015 00:06 Dnes zavítame približne 3 kilometre od obce Dechtice, do prírodnej rezervácie Katarínka, ktorá sa rozprestiera v náruči malokarpatských hôr. Našim cieľom bude súbor zaniknutých stavieb františkánskeho kostola so zachovanými prvkami múrov a kostolnej veže zo 17. storočia - Kostol a kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej. Cestou nevynecháme ani pohľad na dnes už nefungujúci technický unikát malokarpatskú lesnú úzkorozchodnú železnicu. Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin

SR: Malá Fatra – vrch Minčol

30.07.2015 01:01 Pohorie Malá Fatra, ktoré sa rozprestiera v severnej časti Slovenska, patrí medzi často navštevované a turistami obľúbené cieľové lokality. Malú Fatru tvoria predovšetkým husto zalesnené oblasti, hôľny charakter majú hlavne najvyššie vrchy tohto pohoria. Jedným zo známejších vrchov Malej Fatry je aj Minčol, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou lúčanskej časti Malej Fatry.

Horní Jiřetín: Hudobné leto v Jezeří 2015

30.07.2015 01:01 Na zámku v Jezeří sa od 1. augusta koná hudobný festival, ktorý je spojený s Viedenským kongresom 1814 – 1815.

Maďarsko, Hévíz: termálne jazero a kúpele Hévíz

30.07.2015 01:01 Na severozápadnom brehu Balatonu leží mestečko Hévíz, ktoré je známe po celom svete vďaka jazeru s termálnou liečivou vodou, ktorej teplota je vhodná na celoročné kúpanie. Nad hladinou sú stavby s terasami, z diaľky vyzerajúce ako plávajúce, ktoré ukrývajú členitý komplex kúpeľov s vnútornými termálnymi bazénmi a kompletným vybavením. Všetko je navzájom prepojené s plážami a všade sa dá preplávať labyrintom chodieb, bazénov späť do jazera. Človek je tu v súlade s prírodou, pretože jazero je plné živočíchov a rastlín. Na jeho bahnitom dne sa najlepšie darí leknám čiže lotosovému kvetu, ktorý má aj mesto vo svojom znaku, a na jeho vyobrazenia tu narazíte na každom kroku. Najväčšie termálne jazero v Európe je nielen hlavnou atrakciou tohto mestečka, ale aj hlavným zdrojom ekonomických príjmov. Text a foto: Monika Babická

Španielsko IV.: Barcelona – rušný život v uliciach

30.07.2015 01:01 Barcelona je ideálnou destináciou asi úplne pre každého. Môžete tu chodiť po pamiatkach a galériách, užiť si deň v parku Parc de la Ciutadella, ktorý susedí s barcelonskou zoo, relaxovať na pláži alebo sa vrhnúť do víru rušného nočného života. Veľa ľudí sem jazdí aj za nákupmi, najznámejšia je ulica Passeig de Gracia, plná obchodov luxusných značiek a zaujímavých modernistických budov od A. Gaudího. Prísť môžete v ktorúkoľvek ročnú dobu, ale najlepšie je to buď na jar, alebo na jeseň – nie je tu toľko turistov, a tak si mesto lepšie užijete. Text a video: Matouš Vinš Hudba: Patrick Lee

Rakúsko: Kaprun – vysokohorské priehrady Wasserfallboden a Mooserboden

29.07.2015 01:33 Rakúska obec Kaprun ležiaca na úpätí pohoria Vysoké Taury, je vyhľadávanou dovolenkovou destináciou známou najmä vďaka vychýrenému lyžiarskemu stredisku rozprestierajúcemu sa na zasnežených svahoch vrchu Kitzsteinhorn. V okolí Kaprunu sa však nachádzajú aj ďalšie nemenej zaujímavé atrakcie. K týmto pozoruhodnostiam môžeme zaradiť aj vysokohorské vodné diela Wasserfallboden a Mooserboden.

Bratislava: inline 2015

29.07.2015 01:33 Aj tento rok pokračuje letná korčuliarska akcia Bratislava-inline, ktorá sa koná každý piatok večer počas letných prázdnin, a to už od roku 2004.

Rakúsko: Vysoké Taury – očarujúce a monumentálne

29.07.2015 01:33 Vysoké Taury sú rozsiahlym a mohutným horstvom Východných Álp, ktoré sa môžu pýšiť prívlastkom najvyššieho pohoria Rakúska. Zaraďujeme ich k horskej sústave Centrálnych kryštalických Álp, z geologického hľadiska sú tvorené predovšetkým metamorfovanými horninami. Prevažná časť Vysokých Taur leží na území Rakúska v oblasti spolkových krajín Salzbursko, Tirolsko a Korutánsko. Menšia časť tohto pohoria zasahuje aj na severný okraj Talianska v oblasti provincie Bolzano. Najvyšším vrchom celého horstva je Grossglockner, ktorého vrchol sa vypína do nadmorskej výšky 3 798 m. Na časti územia tohto pohoria sa rozprestiera Národný park Vysoké Taury , ktorý so svojou plochou až 1 834 km2 patrí medzi najväčšie národné parky v Rakúsku. Celá oblasť Vysokých Taur je nesmierne zaujímavá najmä pre turistov, skialpinistov a priaznivcov zimných športov. Ponúka neuveriteľné množstvo možností pre realizovanie menej náročnej, ako i náročnejšej vysokohorskej turistiky. Sú to práve úchvatné a jedinečné krásy prírody, ktoré lákajú do tejto oblasti turistov z celého sveta. Vysoké strmé vrchy s končiarmi pokrytými snehom, očarujúce ľadovcové údolia hlboko zarezané do gigantických vysokohorských masívov, ako i hlboké tiesňavy a priepasti, dotvárajú charakteristický ráz horstva Vysokých Taur. Text a foto: Radoslav Biskupič

Laos I. Zabudnutá krajina tisícich hôr - VIDEO

28.07.2015 01:32 Juhovýchodná Ázia je čím ďalej populárnejšia. Thajsko, Vietnam, Filipíny, Kambodža... Na Laos sa ale často zabúda. Pritom ponúka viac, než si vôbec môžete predstaviť. A to aj napriek tomu, že na neho Američania v 70. rokoch nasypali viac bômb, než spadlo na Nemecko za 2. svetovej vojny.

Olomouc: Divoká jazda historickým Olomoucom na rafte

28.07.2015 01:32 Jedno z najvýznamnejších moravských miest, ktoré leží v samom srdci Hané, je preslávené svojím mórovým stĺpom Najsvätejšej trojice, stojacim na olomouckom námestí.

Posilnenie svalov ruky – cesta k lepšiemu lezeniu II.

27.07.2015 01:32 K tomu, aby bol človek v lezení lepší a lepší, je potrebný tréning, rovnako ako u iných športov. Tréning musí byť v pravidelných intervaloch a musí byť nadstavený tak, aby človek tzv. „neostal“ na rovnakej úrovni a mal tendenciu prekonávať hlavne sám seba.

Nová Bystrica: Kysucká lesná železnica vo fotografiách

27.07.2015 01:32 Kysucké múzeum v Čadci vás pri príležitosti 100. výročia začiatku výstavby lesnej železnice pozýva do svojej vysunutej expozície skanzenu Nová Bystrica – Vychylovka na panelovú výstavu s názvom Kysucká lesná železnica vo fotografiách.

Francúzsko, Paríž – na skok vo veľkomeste III.

26.07.2015 00:11 Nedeľný program je veľmi lákavý. Po raňajkách opúšťame hotel, odvážame časť turistov do Paríža k individuálnemu programu a smerujeme do Giverny. Mestečko, kde žil a pracoval Claude Monet, vás okúzli. Obzvlášť, keď dorazíte v slnečný deň.