Rozšírené hľadanie
Pondelok 30. September 2024 |
meniny má Jarolím
Vietnam, Sa Pa: tržnica i ryžové polia

30.04.2016 00:31 Ak sa povie v Prahe „Sapa“, snáď každý si predstaví známu tržnicu na Prahe 4. Ak ste ale pátrali, ako prišla Sapa k svojmu menu, iste ste zistili, že oblasť s menom Sa Pa je tajuplným miestom na severozápade Vietnamu .

ČR, SR: Prvý máj

30.04.2016 00:31 Už v predvečer sa stavia máj a dobre sa stráži. Stužkami ozdobený strom, ktorému z vetiev zostala len špička, nesmie nikto podseknúť alebo odcudziť. Čo kraj, to iná tradícia. Všetko sa ale končí veselicou a oslavou jari a lásky, pretože ako vraví básnik Mácha… prvý máj – večerný máj – bol lásky čas.

USA, Kalifornia – Six Flags Magic Mountain II

29.04.2016 00:31 Predtým, než budeme pokračovať v rýchlych jazdách na šialených horských dráhach, vám povieme, koľko taká zábava vlastne stojí. Je až neuveriteľné, čo všetko sa snaží park predať svojim návštevníkom.

SR: Slovenské národné múzeum v číslach

29.04.2016 00:31 Slovenské národné múzeum ako vrcholná štátna zbierkotvorná, vedeckovýskumná a kultúrno-vzdelávacia inštitúcia v oblasti múzejnej činnosti na Slovensku v týchto dňoch zverejnila štatistické výsledky za rok 2015.

Nemecko, Berlín – od majestátneho Reichstagu až po všadeprítomný streetart

29.04.2016 00:31 V Berlíne žijú ľudia z celého sveta a vďaka tomu je tak jedinečný – plný umenia, života, skvelého jedla a priateľských ľudí. Mesto sa po znovuzjednotení Nemecka stalo administratívnym centrom. Zamierilo sem mnoho umelcov a kreatívcov, z ktorých sa postupne stávajú vplyvní ľudia a z Berlína európske Silicon Valley. Bohužiaľ na konci 2. svetovej vojny ľahla väčšina mesta popolom, ale i tak si tu môžete užiť deň či dva s pamiatkami. My dnes nahliadneme k Ríšskemu snemu, Brandenburskej bráne, na Múzejný ostrov, ale tiež sa vám pokúsime priblížiť mesto aj z iného pohľadu než toho klasicky turistického.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Kai Engel

ČR: Novohradské hory – hrad Nové Hrady, Terčino údolie a panenská príroda

28.04.2016 00:30 Príroda Novohradských hôr mala šťastie, ľudia ju v minulom storočí nemali šancu veľmi ovplyvňovať. Odľahlé pohorie s nadmorskou výškou okolo 1 000 m bolo osídlené nemeckým obyvateľstvom, ktoré bolo po vojne vysťahované, a celé územie v pohraničnom pásme sa stalo neprístupným. Ak si odmyslíme krivdu na pôvodnom obyvateľstve, efekt je pozitívny – hlboké lesy, čistý vzduch, nedotknutá príroda a napodiv ani 25 rokov po sprístupnení sem neprúdia davy turistov ako na neďalekú Šumavu.

Brno: Festival Čarodejáles 2016

28.04.2016 00:30 Brnenský hudobný festival sa tento rok neobmedzí len na oslavy „noci čarodejníc“. Čarodejáles bude zahájený už v piatok 29. apríla, kedy sa od 17. hodiny začnú na pódiu striedať brnenské klubové kapely.

SR, Bratislava – jarné prebúdzanie v Rusovciach

28.04.2016 00:30 Pokiaľ máte radi prebúdzajúcu sa prírodu, tak sa vydajte prostredníctvom našej fotogalérie do bratislavskej mestskej časti Rusovce, kde sa nachádza 766 metrov dlhý náučný turistický chodník zachytávajúci krásu Dunajských ostrovov, Rusovského kanála i jeho obyvateľov. Túlaním sa po kľukatých cestičkách narazíte nielen na prvú jarnú kvetenu, ale aj na opustené jazierko, či anglický park, ktorého dominantami sú obrovské platany a samozrejme nádherný, no pomaly chátrajúci Rusovský kaštieľ.   Text a foto: Oskár Mažgút

SR, Vysoké Tatry - výstup na Furkotský štít

27.04.2016 00:36 Jedného pekného dňa sme sa rozhodli zdolať niektorý z ďalších tatranských štítov. Zamierili sme teda do Vysokých Tatier, konkrétne do obce Štrbské Pleso, kde sme odstavili nášho štvorkolesového tátoša a zamierili k lanovke smerujúcej k vrchu Solisko.

Košice: Dni mesta 2016

27.04.2016 00:36 Metropola východu – Košice vás pozýva na oslavu Dňa mesta, ktorá sa uskutoční od 29. apríla do 8. mája 2016.

Irán, Teherán – brána k Strednému východu

27.04.2016 00:36 Väčšina cestovateľov vám povie, že Irán je jednou z najpohostinnejších krajín sveta a že vaše prípadné obavy sú zbytočné. Pokiaľ aj tak nemáte odvahu vyraziť sem, pozrite sa spolu s nami na dnešné video z hlavného mesta – Teheránu. Táto metropola toho ponúka viac než dosť – netradičné budovy, svetovo preslávené bazáry, krásnu prírodu, zaujímavé múzea a v neposlednom rade veľmi milých ľudí.   Text a video: Matouš Vinš

Vietnam: Ho Či Minovo Mesto – hektická vstupná brána do krajiny – VIDEO

26.04.2016 01:07 Po takmer hodinovom čakaní na vízum konečne vyrážam z letiska v ústrety hlavnému mestu krajiny, na ktorú som sa naozaj veľmi tešil. Síce sa hneď v úvode nechávam trápne obrať taxikárom o tri stovky, ale čo už, to sa proste občas stane. Ruku na srdce, v Prahe to robievajú tiež. Už z lietadla som videl, ako ulicami prúdia doslova milióny motoriek. Tu „dole” sa mi zdá byť doprava úplne šialená. Ale v porovnaní so zhruba rovnako veľkým Bangkokom tu sú iba minimálne zápchy, a to zatiaľ nemajú metro, ani „nadzemku“. Politika extrémnych daní pre autá očividne funguje.

Litomyšl: Zahájenie kúpeľnej sezóny 2016

26.04.2016 01:07 Klasické kúpele sú zamerané na liečbu a uzdravenie tela. Litomyšl je zas miesto, kde obnovíte svojho ducha. Otvorenie v poradí už piatej kúpeľnej sezóny prebehne od stredy 27. apríla do nedele 1. mája. V sobotu 30. apríla opäť po roku ožije kúpeľná promenáda slávnostným sprievodom a hudobnou i divadelnou produkciou.

SR, Malá Fatra – zimný výstup na Veľký Rozsutec

26.04.2016 01:07 Absolvujte prostredníctvom našej fotogalérie zimný výstup na jeden z najkrajších končiarov Malej Fatry a vychutnajte si očarujúcu panorámu zasneženej prírody. Veľký Rozsutec okrem skalnej nádhery ponúka aj tajomné dobrodružstvo. Je totiž opradený legendou o skrytom Jánošíkovom zlatom poklade, ktorý stále čaká na objavenie. Inšpirujte sa a vydajte sa v ústrety jeho objaveniu.   Text: Oskár Mažgút Foto: Jozef Dovičin  

Grécko, Kréta - ostrov pamiatok, hôr a mora VI

25.04.2016 01:02 Z kempu v Agia Galini sme ďalší deň ráno vyrazili do neďalekého paláca Festos , ktorý je považovaný za druhý najvýznamnejší minojský palác . Palác sa nachádza na vyvýšenom pahorku Kastri v strede Mesarskej nížiny a je z neho krásny výhľad na okolité pohorie Idi.