Rozšírené hľadanie
Nedeľa 29. September 2024 |
meniny má Michal, Michaela
ČR: Ostrava – Moravská a Sliezska

31.08.2016 01:38 K dominantám mesta patrí vyhliadková veža Novej radnice, odkiaľ máte celé mesto pekne na dlani. Na prízemí sa nachádza informačné centrum a spolu s panelmi na vyhliadke vám napovie, čo sa isto oplatí v Ostrave navštíviť. Okrem múzeí a galérií tu nájdete zachovalé technické pamiatky, ako je Baňa Michal či vysoká pec vo Vítkoviciach. Deti poteší miestna zoo, ktorá je skôr rozľahlým zeleným parkom plným atrakcií. Ako centrum voľného času a celoročného kultúrneho vyžitia slúži Sliezskoostravský hrad. Kolosálna architektúra podľa sovietskeho vzoru vás ohromí v časti Poruba a k mestskej pamiatkovej zóne patrí aj časť „Přívoz“.   Text a foto: Monika Babická

SR, Bratislava – Botanická záhrada

31.08.2016 01:38 Po tom ako sme navštívili Vodárenskú záhradu s jej mnohými atrakciami sme sa popri Karloveskom ramene presunuli k ďalšiemu atraktívnemu miestu – k Botanickej záhrade Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá bola vôbec prvá na Slovensku.

Bratislava: Dni majstrov ÚĽUV 2016

31.08.2016 01:38 Od 3. do 4. septembra 2016 sa v bratislavskom Starom Meste uskutočnia Dni majstrov ÚĽUV .

Zašová: Love Food Festival 2016

30.08.2016 00:40 Obec na Valašsku vás pozýva na 12. ročník Zašovských slávností, ktorých súčasťou je posledné tri roky aj gastronomický festival LOVE FOOD Zašová. V sobotu 3.septembra tak máte možnosť ochutnať valašské špeciality a regionálne potraviny Zlínskeho kraja.

Holandsko – kvetinová záhrada Európy – VIDEO

30.08.2016 00:40 Veterné mlyny, tulipány, bicykle, vodné kanály, syr, dreváky a mestá s tisícročnou históriou. Čo sa pri zmienke o Holandsku vybaví vám? Táto malá krajina na západe Európy právom patrí k jedným z najvyhľadávanejších cieľov návštevníkov z celého sveta. Na svoje si tu prídu študenti, mladé páry, rodiny s deťmi aj tí, ktorí si cestovanie šetrili na koniec kariéry.

Modra: Slávnosti hliny 2016

29.08.2016 01:35 Počas druhého septembrového víkendu, t.j. 9. a 10. 9. 2016 sa v mestečku Modra konajú Slávnosti hliny, ktoré prinášajú výstavy, odborné diskusie, tvorivé dielne a mnoho zaujímavých remeselných ukážok.

Portugalsko – ostrov Madeira VIII

29.08.2016 01:35 Vydávame sa z Funchalu smerom k severovýchodnému pobrežiu do krajského mesta Santana. Cestou sú ale zaujímavé miesta, takže z priamej trasy zídeme a pozrieme sa napríklad k najvyšším vrcholom Madeiry, na kamenné iglú a k zátoke Faial. Pokiaľ ste ešte nenavštívili jaskyňu a vulkanické centrum Grutas Sao Vicente, dá sa tam dostať ze Santany pozdĺž severného pobrežia. Ako sme už spominali, Sao Vicente je hranicou medzi západnou a východnou časťou ostrova.

SR: Vinobrania 2016

28.08.2016 01:30 Jedny z najvyhľadávanejších podujatí sa nezadržateľne blížia. Sú nimi vinobrania v bratislavskej mestskej časti Rača, či v mestečkách Pezinok, Svätý Jur a Modra.

Rumunsko: Nielen po stopách grófa Drakulu II.

28.08.2016 01:30 Minulý týždeň sme začali objavovať balkánsku krajinu Rumunsko. Navštívili sme mestá Arad a Brašov. Dnes v putovaní budeme pokračovať a naším cieľom bude legendárny hrad Bran, ktorý preslávil írsky spisovateľ Bram Stoker vo svojom hororovom románe Drakula.

Smolensk, Rusko

27.08.2016 01:12 „Štít Ruska" – tak sa hovorí tomuto mestu.Najviac povie veta, ktorá popisuje význam mesta a zaznela vo filme *Formula lásky*: *Kto napadne Rusko – zahynie u Smolenska*.Starobylé, hrdé, svojrázne a súčasne šialene príťažlivé a kúzelné mesto vás ohromí svojimi priekopami, kopcami a križovatkami ulíc. Dávnovek a históriu ucítite všade okolo vás... Tu pocítite mohutnosť a silu ľudí, ktorí kedysi stáli na týchto kameňoch a bránili alebo brali útokom opevnenia, aby ich potom opustili a znovu sa vrátili…Základnou architektonickou perlou mesta je Hromová Veža, ktorá je hlavnou a súčasne najzaujímavejšou vežou smolenských hradieb. Hradbový komplex tvorí spolu 38 veží, z ktorých sa ani jedna neopakuje. Hradby – obranné, smolenské... Je to skoro dobrodružstvo! Hradby sú tak široké, že po nich môže prejsť aj trojsprežie. Vrchol hradieb poskytuje nádherné vyhliadky na panorámu mesta.V Hromovej Veži sa konajú divadelné predstavenia, ktoré sú rekonštrukciou starobylých bitiek vojska ruskej družiny v brnení a ich nepriateľov. Zároveň tu môžete vidieť a tiež sa dozvedieť veľa informácií o starobylých zbraniach. Foto: Anna Osipova

Lipno nad Vltavou: Gigathlon 2016

27.08.2016 01:12 Do ČR prišili tieto preteky zo Švajčiarska. Tento rok štartuje prvý ročník zápolenia na dve etapy v 5 disciplínach, a to od 2. do 4.septembra. Účastníci si zmerajú svoje sily v behu, plávaní, na inline korčuliach, cestnom a horskom bicykli. Obdobná súťaž, kde si tiež pomeríte svoje sily v 5 disciplínach, je už roky zabehnutý Oceľový muž alebo Oceľová žena.

Mjanmarsko: Krajina mnohých tvárí VII – Bagan na bicykli

27.08.2016 01:12 Približne 250 rokov staré monumentálne pagody sa zlatisto trbliecu pod lúčmi slnka. Medzi chrámami z okrovo červených tehál sa týčia špicaté kaktusy a kríky s červenými a ružovými kvetmi. Z diaľky počuť ako pastierovi klopkajú dreváky.

SR: Pohorie Západné Tatry

26.08.2016 22:06 Rozkladajú sa v severnej časti Slovenskej republiky a sú po Vysokých Tatrách druhým najvyšším pohorím republiky s najvyšším vrcholom Bystrá 2 248 m.n.m. Turisticky najnavštevovanejší a najpríťažlivejší je ich západná časť pod názvom Roháče, práve pre možnosti vysokohorskej turistiky. Návštevníci tu však môžu podniknúť menej náročné prechody hrebeňov alebo priamo odpočinkové túry okolo horských jazier. Autori fotografií : Jiří Karásek , fotomapy.cz

SR: Pohorie Vysoké Tatry

26.08.2016 22:06 Vysoké Tatry sú jednou z najkrajších a turistami vyhľadávaných oblastí cestovného ruchu v Slovenskej republike. Nájdeme ich v severnej časti republiky, pozdĺž hranice s Poľskom. Pohorie poskytuje dobré podmienky na vysokohorskú turistiku, lyžovanie i rekreáciu. Takmer v strede pohoria sa nachádza jeho najvyšší vrchol Gerlachovský štít, vysoký 2 655 m.n.m. Foto: M.Musil , Ivo Sčensný

Švajčiarsko, Ženeva – hlavné mesto mieru I

26.08.2016 01:03 Pri našom cestovaní po celom svete dnes zostaneme v Európe. Naším konkrétnym cieľom bude Ženeva, ktorá sa často označuje ako hlavné mesto mieru. Ženeva je druhým najväčším mestom Švajčiarska . Známa je ako domov mnohých medzinárodných organizácií a medzi jej ikonické dominanty patrí Palác národov , o ktorom si porozprávame v druhom dieli nášho cyklu.