Rozšírené hľadanie
Sobota 28. September 2024 |
meniny má Václav
Malajzia: ostrov Borneo, Sabah – kúzelné ostrovy neďaleko hlavného mesta Kota Kinabalu

31.03.2018 00:33 Národný park Tunku Abdul Rahman sa nachádza pri pobreží Kota Kinabalu v Sabahu. Tvorí ho päť ostrovov – Gaya, Manukan, Sapi, Sulug a Mamutik.

Výstava o histórii českej meny v Naardene

31.03.2018 00:33 Numizmatická výstava Millennial Heritage of Czech Currency , ktorú pripravilo Východočeské múzeum v Pardubiciach v spolupráci s Univerzitou Pardubice, sa od stredy 14. marca predstavuje v pamätníku J. A. Komenského v Naardene.

Nový Zéland, Rotorua – oblasť síry, termálnych prameňov a bahenných jazierok

30.03.2018 00:32 Sírny zápach, stúpajúce pary, horúce pramene aj bublajúce bahenné jazierka, to je asi najaktívnejšia sopečná oblasť na Novom Zélande – Rotorua. Najzaujímavejším miestom je určite Hell’s Gate. Uvidíte tu mnoho termálnej činnosti a budete počuť až desivé zvuky. V dnešnom videu však uvidíte aj ďalšie zaujímavé miesta, napr. termálne jazero Champaigne Pool.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Kai Engel

Bratislava: výstava Mikrokozmos

30.03.2018 00:32 Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum v Bratislave vás pozýva na prehliadku novej výstavy Mikrokozmos, ktorá sa uskutoční od 3. apríla a potrvá do 30. júna 2018.

Taliansko, Ostia – závan histórie

30.03.2018 00:32 Jari sa tento rok akosi nechce prísť, a tak sa oplatí zamieriť niekam, kde je počasie o čosi prívetivejšie. Ako cieľ dnešnej cesty sme si preto vybrali talianske mestečko Ostia, ktoré bolo v minulosti známe ako najdôležitejší rímsky prístav niekoľko kilometrov od Tyrrhenského mora a dnes ako druhé najväčšie vykopávky v Taliansku .

ČR, Jizerské hory – Jablonecko: Bedřichov, Smržovka, Janov n/N

29.03.2018 00:19 Od Jablonca nad Nisou pomaly stúpate cez Loučnou a Janov nad Nisou okolo nenáročných zjazdových tratí a bobovej dráhy až do Bedřichova. Miestne záchytné parkovisko je východiskovým miestom pre zimnú aj letnú turistiku. Chata Královka s rovnomennou rozhľadňou je vzdialená necelú hodinu pešky, Prezidentská chata s dobrou kuchyňou a bežeckou stopou pár minút od nej. Ďalším historickým objektom je neďaleký bývalý lovecký zámoček, dnešná Šámalova chata – vstup na Jizerskú lyžiarsku magistrálu. Sánkarskú dráhu nájdete v Smržovke pri rozhľadni Černá Studnice.    Text a foto: Monika Babická

Turnov-Dolánky: Veľká noc 2018

29.03.2018 00:19 V sobotu 31. marca zaháji jarnú sezónu aj Múzeum Českého raja na Dlaskovom statku v Dolánkách u Turnova. Oslava Veľkej noci s kultúrnym programom, remeselnými dielňami a jarmokom je už tradičnou folklórnou akciou.

ČR: Drbákov – Albertovy skály, výlet pre zdatných turistov

29.03.2018 00:19 Dnes vás pozývame na výlet, ktorý nie je pre každého. Úzka cestička na úbočí skál je veľmi ťažko schodná, niektoré miesta prekonáte len za pomoci reťazového zábradlia, neustále stúpate, potom klesáte o desiatky metrov, aby ste sa vzápätí znova šplhali do kopca. Cesta je dlhá asi 6,5 km a nedá sa ju nijak skrátiť, navyše cestou nie sú ani žiadne stánky s občerstvením, nie to ešte krčma. Tak čo? Ešte si trúfate? Výborne! Čaká vás adrenalínový výlet s nádherným výhľadom na vltavský meander a okolitú divočinu.

Bojnice: Veľkonočné sviatky v múzeu

28.03.2018 01:34 Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice pripravilo pri príležitosti sviatkov jari špeciálne veľkonočné prehliadky zámku.

SR: Západné Tatry – túra do sedla Predúvratie

28.03.2018 01:34 Západné Tatry sú turisticky atraktívnym pohorím známym najmä náročnými, no krásnymi hrebeňovými túrami, prechodmi cez sedlá či zážitkovými výstupmi na exponovaný hrebeň Roháčov. Ak si však v tomto pohorí chcete dopriať skôr nenáročnú, no zároveň peknú hrebeňovú túru – jednou z možností je aj výstup do sedla Predúvratie ležiacom na západnom okraji Západných Tatier.

Inhalovanie Vincentky je liečbou i prevenciou

27.03.2018 11:35 Minerálna voda Vincentka dala základ kúpeľnej liečbe a preslávila aj Kúpele Luhačovice. Už od začiatku kúpeľníctva slúžila na pitné kúry a neskôr na vaňové kúpele. Jednou z najúčinnejších foriem jej pôsobenia je inhalovanie. Vincentku však môžete inhalovať nielen priamo v Luhačoviciach, ale aj v domácom prostredí.

Piletice: jarné zvyky našich predkov

27.03.2018 01:40 V areáli pôvodnej ľudovej architektúry „Šrámkův statek“ sa koná výstavu veľkonočných kraslíc, techniky zdobenia a ukážok jarných zvykov našich predkov. Výstava je prístupná od 29. 3. do 2. 4. od 10. do 16. hodiny.

Čína, Šanghaj – bohaté centrum Východu

27.03.2018 01:40 Najväčšie mesto Číny priťahuje stále viac pozornosti, dokonca do Šanghaja môžete na niekoľko dní získať aj bezvízové povolenie vstupu. Chvíľku sa tu budete cítiť ako v budúcnosti, potom sa ale stratíte v typických ázijských uličkách. Zveziete sa najrýchlejším vlakom na svete, ale môžete si tu tiež dobiť energiu v miestnych budhistických chrámoch, jednoducho Šanghaj je mesto kontrastov.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: James Joshua Otto

Nový Zéland, Christchurch – mesto, ktoré z trosiek rastie pomaly späť do krásy – VIDEO

27.03.2018 01:40 Najväčšie mesto južného ostrova Nového Zélandu poničilo medzi rokmi 2010 a 2012 niekoľko silných zemetrasení. Napriek tomu sa dnes veľmi rýchlo rozvíja. Už len pre príklad, ako môže vyzerať obnova tak veľmi poškodeného mesta, stojí za návštevu.

Argentína, Buenos Aires – úchvatné hlavné mesto I

26.03.2018 01:06 Hlavné mesto Argentíny, Buenos Aires, je kozmopolitné mesto, kde žije asi 13 miliónov porteños – obyvateľov Buenos Aires. Taktiež je jedným z najúchvatnejších hlavných miest Južnej Ameriky, kde sa prelína historická aj moderná architektúra s neopakovateľnou atmosférou mestských štvrtí a divokým nočným životom.