Rozšírené hľadanie
Piatok 27. September 2024 |
meniny má Cyprián
Keňa – výstup na Mount Kenya, druhú najvyššiu horu Afriky – VIDEO

30.04.2019 01:08 Najvyššie je síce Kilimandžáro. Vraví sa však, že Mount Kenya je rozhodne najkrajší vrch Afriky. Na „Killi” som zatiaľ nebol, výstup a výhľady na Mount Kenya si ale budem pamätať do konca života a rád sa tam vrátim. Už len kvôli ľadovcom necelých 20 kilometrov od rovníka.

Olomouc: Ekojarmok 2019

30.04.2019 01:08 Ďalší ročník Ekojarmoku, ktorý je súčasťou festivalu Ekologické dni v Olomouci, ponúkne verejnosti skutočne bohatý program. Prvý májový deň vás na Hornom námestí čakajú tradičné remeslá, divadlo, informácie o lesoch, nemotorovej doprave, triedení odpadu a mnoho ďalšieho.

Metamorfóza ľadu – neznámy pohľad

29.04.2019 01:02 V dnešnej fotogalérií vás zavedieme do fascinujúceho sveta ľadu. Nahliadnete na rôznorodosť, svojskosť či originálnosť  štruktúr ľadu, ktorý je výtvorom jednej z najbežnejších látok na zemskom povrchu. Poodhalíme vám ľadové útvary vyskytujúce sa v starých banských dielach v Hodruši a Banskej Štiavnici, ako aj impozantné ľadopády z okolia Borinky pri Malých Karpatoch a zo Šikľavej skaly na východnom Slovensku. Okrem nich si vychutnajte snímky z ľadovcových jaskýň na Islande a v Alpách.   POZOR SÚŤAŽ Zdieľajte túto fotogalériu na sociálnych sieťach* a vyhrajte knihu - Metamorfóza ľadu / Ice Metamorphosis od Alberta Russa, ktorá ponúka nevšedný pohľad na ľad a zároveň čitateľovi poskytuje široké spektrum rozmanitých ľadových foriem, aké sa predovšetkým na Slovensku môžu vyskytovať. Jedinečná monografia je dvojjazyčná a obsahuje 200 strán so 176 farebnými fotografiami. Prevažná väčšina záberov je celostranových. Zdroj a foto: Albert Russ Textová úprava: redakcia   *Žrebujeme: 15.3. 2019; viac TU

Bratislava: Deň otvorených ateliérov a UniHry 2019

29.04.2019 01:02 Pozývame vás na prvomájový Deň otvorených ateliérov, kde si môžete pozrieť tvorbu kreatívcov priamo v ateliéroch a zabaviť sa na kultúrnom programe, ako aj na športový festival UniHry 2019.

Španielsko, Costa Brava – po stopách Salvadora Dalího

29.04.2019 01:02 Salvador Dalí. Meno, ktoré aj 30 rokov po úmrtí jeho vlastníka žije vlastným životom. Tento excentrický umelec zanechal nezmazateľnú surrealistickú stopu nielen v maľbe, sochárstve, fotografii a literatúre, ale tiež v architektúre. A práve v tejto oblasti sa najviac realizoval vo svojej domovine, na tzv. Divokom pobreží autonómneho spoločenstva Katalánsko na severe Španielska.

Spišská Nová Ves: ZOO oslavuje 30. výročie

28.04.2019 01:09 Pri príležitostí 30. výročia založenia ZOO Spišská Nová Ves sa návštevníci môžu tešiť na bohatý program plný dobrodružstva a zábavy.

Taliansko, Langhirano – miesto, kde sa rodí Prosciutto di Parma

28.04.2019 01:09 Určite poznáte nezameniteľnú sušenú šunku Prosciutto di Parma. My sme sa do jej tenkých plátkov už zahryzli a vydali sa na cestu severotalianskym regiónom Emilia-Romagna. Naším cieľom boli miesta výroby tejto špeciality. Spoločne dnes nahliadneme do zákulisia výroby prosciutta – dobroty, ktorú si svet zamiloval.

Praha: ešte rok do otvorenia Šlechtovky

27.04.2019 01:09 Šlechtova reštaurácia, ktorú Pražáci poznajú pod názvom Šlechtovka, prechádza už tretí rok celkovou rekonštrukciou. Chátrajúca kultúrna pamiatka čakala na svoju obnovu dlhých 40 rokov. Vďaka obmedzeným financiám nebudú interiéry obnovené do pôvodnej podoby, projekt sa realizuje v úspornom režime, teda v zjednodušenej forme.

India – expedícia Tiger: zóna 4

27.04.2019 01:09 Vzhľadom k úspešnému dopoludňajšiemu sledovaniu mláďat volíme aj odpoludnia zónu 4. Keď dôjdeme na miesto, tak akosi tušíme, že mláďatá sú v húštine. Sem tam sa niektoré zdvihne a kúsok sa presunie. Vôbec nechápem, ako dokáže náš sprievodca predvídať, čo tie divoké šelmy v následujúcom okamihu urobia.

Bratislava: Najveselší detský festival 2019

26.04.2019 01:10 Nenechajte si ujsť krásny rodinný víkend na najveselšom detskom festivale – FESTÍK, ktorý sa uskutoční 25. a 26. mája 2019 na Dostihovej dráhe v Petržalke.

Keňa: Čajové plantáže a horské scenérie okolo Meru

26.04.2019 01:10 Keňa patrí medzi najväčších vývozcov čaju na svete, takže keď tu ste, mali by ste nejaké čajové plantáže navštíviť. Celý región na východnom úpätí najvyššej hory v Keni vás prekvapí svojou hojnosťou. Miestni farmári skoro nepoužívajú chémiu, a tak je kenský čaj jedným z najkvalitnejších. Navštívte spolu s nami zelenú provinciu Meru.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Ketsa

JAR – naprieč provinciou Severné Kapsko II

26.04.2019 01:10 V dnešnom článku sa opäť vydáme do juhoafrickej provincie Severné Kapsko , aby sme navštívili ďalšie zaujímavé miesta. Prvým z nich bude prírodná rezervácia Goegap, kde si môžete užiť zábavné jazdy na offroadoch a zároveň pohľady na miestnu fantastickú flóru. Miestna vegetácia je typická pre Namaqualand, suchý región, ktorý sa rozprestiera na ploche vyše 400 tisíc kilometrov štvorcových medzi Namíbiou a Južnou Afrikou.

Tchaj-wan – horské vrcholy, farebné chrámy aj ruch veľkomesta

25.04.2019 01:08 Na Tchaj-wane sa turizmus ešte len prebúdza, aj keď čínskych návštevníkov tu je viac než dosť. Väčšinu obyvateľov nájdeme na západnej strane, východnú stranu totiž tvoria hory a národné parky. Pokiaľ si ešte pred prírodou budete chcieť užiť ruch veľkomesta, navštívte hlavné mesto Tchaj-pej. Len niekoľko desiatok kilometrov od neho sa nachádza úplne iný svet – divoká príroda národného parku Yangmingshan. S nami sa ale vydáte ešte ďalej – k vodopádu Golden Waterfall, ku kamenným útvarom Nanya Rock Formation, do geoparku alebo k mramorovej tiesňave.   Text: Lenka Bauerová Foto: Jana Hejlová

Ostrava: Garden Food Festival 2019

25.04.2019 01:08 Garden Food Festival sa spojil s Karnevalom chutí a pod značkou GFF sa bude v dňoch 27. a 28. apríla po prvý raz prezentovať na Slezskoostravskom hrade.

Chorvátsko trochu inak − spoznajte krajinu z Winnetouových príbehov

25.04.2019 01:08 Asi máloktorý Čech či Slovák aspoň raz nezažil klasickú letnú dovolenku pri Jadranskom mori. A rovnako tak nebude mnoho tých, ktorí by nepoznali príbehy indiánskeho náčelníka Winettoua a jeho bieleho brata Old Shatterhanda. Patríte k tým, ktorým tieto asociácie vykúzlia úsmev na tvári? Skúste sa na budúcej dovolenke odpútať od chorvátskeho pobrežia a nechajte sa romantickými „Májovkami“ odviezť na miesta, ktoré poznáte z kultových filmových scén. Objavíte jedinečné národné parky a ďalšie krasové scenérie, ktoré bezpochyby patria k najkrajším v celej Európe.