Rozšírené hľadanie
Streda 25. September 2024 |
meniny má Vladislav
SR: Morové stĺpy - kamenní svedkovia víťazstva nad epidémiami I.

31.05.2020 01:06 Potom ako sme si minulý týždeň povedali čo-to o histórii výstavby a symbolike morových stĺpov v Európe, sa dnes zameriame na tieto pamätihodnosti na Slovensku. Upriamime sa na mariánske stĺpy, ktoré majú najväčšie zastúpenie. Typické sú vyobrazením Panny Márie s dieťaťom alebo sochou Immaculaty na ich vrchole.

Maurícius, Port Louis – z pláže do mesta

30.05.2020 01:31 Malý ostrovček v Indickom oceáne v posledných rokoch získava čím ďalej tým väčšiu popularitu. Biele pláže, skvelé počasie a krásna príroda musí lákať každého, Maurícius sa tak stáva dokonalým zimným útočišťom.

USA, Aljaška: Anchorage – brána na Aljašku

29.05.2020 01:08 Dnes vás vezmeme na nespútanú Aljašku, do jej najväčšieho mesta Anchorage, ktoré sa chváli veľmi poetickou prezývkou – Mesto svetiel a kvetín.

SVET: Kalendárové medzinárodné a svetové dni II.

29.05.2020 01:08 Dnes vám prinášame druhú časť tých najzaujímavejších medzinárodných či svetových dní podľa kalendára , bez ktorého sa ani v súčasnej dobe nezaobídeme.

ČR, Gutštejn – romantická zrúcanina v západných Čechách

29.05.2020 01:08 V západných Čechách stojí jedna z najpôsobivejších zrúcanín. Pokiaľ budete v Konstantinových kúpeľoch musíte sa sem vydať. Zrúcanine dominuje mohutná veža, na ktorú pôvodne nadväzoval severný palác. Ak máte radi strach, pozrite sa do pivníc pod južným palácom. Cestou z hradu odporúčame zájsť ešte na vyhliadku nad údolím. Toto miesto vám ponúkne úplne inú perspektívu.       Text a video: Matouš Vinš Preklad: Oskár Mažgút

ČR, Nové Město pod Smrkem – na bicykli aj pešo

28.05.2020 02:00 S blížiacim sa letom sa stále viac z nás vydáva počas voľných dní za novými zážitkami. Karanténa sa postupne uvoľňuje a ponúka sa tak čím ďalej tým viac možností, ako stráviť čas. My sa tento víkend pozrieme do Nového Města pod Smrkem, ktoré sa nachádza v Libereckom kraji. Mesto leží v Jizerských horách, takmer na hraniciach s Poľskom. Nachádzajú sa tu historické kostoly, múzeum i mauzóleum. Turisti sem však spravidla zavítajú radšej za športovejšími aktivitami. A rovnako tak je tomu aj u nás.

SR, Hadviga – zaniknutá turčianska osada

28.05.2020 02:00 Prijmite pozvanie na prechádzku dnes už zaniknutou osadou Hadviga, ktorú založili nemeckí kolonisti už v roku 1392, no vplyvom tragických udalostí počas druhej svetovej vojny bola vysídlená. V roku 1954 sa stala súčasťou obce Brieštie . Územie zaniknutej osady má v súčasnosti chalupársky charakter, nájdete tu jednoduchý rímskokatolícky kostol zo začiatku 20. storočia, drevenú zvonicu a viaceré nádherné „dedinské“ zákutia. Z turistického hľadiska ponúka napojenie sa na najdôležitejšiu turistickú magistrálu Slovenska, a to Cestu hrdinov SNP, ako aj jedinečné prírodné scenérie.   Text: Oskár Mažgút Foto: Karol Kobella

Portugalsko: maják Cabo de São Vicente

28.05.2020 02:00 Súčasná podoba majáka pochádza z roku 1908 a jeho optické zariadenie patrí medzi 10 najväčších na svete. Prvý maják tu ale stál už v 16. storočí. Z mestečka Sagres sa sem dostanete po trase pozdĺž útesov, jedná sa snáď o tú najscénickejšiu cestu na juhu Portugalska. Vďaka pieskovcovému podložiu a špecifickému podnebiu tu je unikátna krajina, kde sa ani nebudete cítiť ako v Európe.   Text a video: Matouš Vinš

SR, Trnavský kraj – región vinárstva, histórie a umenia III.

27.05.2020 00:05 Minulý týždeň sme spoznávali Trnavský kraj z výšky, tiež sme vás pozvali do prírody a navštívili stredovekú zrúcaninu. Dnes vás pozveme na prechádzku výnimočnými stavbami a mestami, ktoré ukrývajú nejeden skvost.

SVET: Kalendárové medzinárodné a svetové dni I.

27.05.2020 00:05 Najstarší kalendár síce vznikol v Egypte už v 4. tisícročí pred Kristom, no jeho dennodenné využívanie sa zachovalo dodnes. Okrem mien a rôznych sviatkov si prostredníctvom kalendára pripomíname všakovaké medzinárodné dni. A práve prehľad tých najzaujímavejších vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

SR: Turistika v okolí Španej doliny

27.05.2020 00:05 Vydajte sa spolu s nami za zimnými krásami Starohorských vrchov. Naším východiskovým bodom bude malebná banícka obec Špania dolina, ktorá je od roku 1979 vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Poprechádzame sa po turisticky značených chodníkoch a vychutnáme si aj panoramatické pohľady na majestátne pohoria.   Text: Oskár Mažgút Foto: Karol Kobella

ČR, Pernštejn – gotický skvost Moravy – VIDEO

26.05.2020 01:21 Neďaleko obce Nedvědice stojí jeden z našich najpôsobivejších gotických hradov, v stredoveku hlavné sídlo vplyvných pánov z Pernštejna. Poďme sa k nemu spoločne vydať a poobzerať si aj dokončovanú veľkorysú rekonštrukciu jeho záhrad.

Maurícius, Le Morne Brabant – výstup na horu otrokov

25.05.2020 00:03 Pokiaľ vás už na Mauríciu nebaví slniť sa na pláži, popíjať drinky a relaxovať, bude pre vás dozaista zaujímavou príležitosťou pozrieť sa na tento ostrov v Indickom oceáne z výšky. Pre tých, ktorí majú radi pešiu turistiku, je jednou z možností vyšliapnuť si na horu Le Morne Brabant, ktorá je od roku 2008 zapísaná v UNESCO pre svoj prírodný, kultúrny a historický význam.

Vyhlásenie najobľúbenejších hotelov Czech Hotel Awards 2020

25.05.2020 00:03 Do 9. ročníka udeľovania cien o najobľúbenejší hotel roka Czech Hotel Awards 2020 sa zapojilo viac než 1200 hotelov. Poslaním organizátorov je vytvorenie zodpovednej platformy, ktorá prepojuje, oceňuje a podporuje všetkých hotelierov pristupujúcich k svojmu podnikaniu s otvorenou mysľou a láskyplným srdcom. Táto vízia nadobúda na význame najmä v súčasnom dianí.

EURÓPA: Morové stĺpy - kamenní svedkovia víťazstva nad epidémiami I.

24.05.2020 00:05 V časoch, keď sa nemôžeme vybrať za poznaním iných kultúr resp. za hranice našej vlasti, možno padne vhod poobzerať sa i vôkol seba. Zistíme tak, že aj ľudia v minulosti sa museli vyrovnávať s nástrahami chorôb, ktoré vo veľkom zasiahli do chodu spoločnosti. Dôkazom toho sú pamätníky vyjadrujúce vďačnosť. Jedny z týchto pamätníkov, ktoré sme možno pominulé roky vnímali len ako body stretávania, sú morové stĺpy.