Rozšírené hľadanie
Pondelok 23. September 2024 |
meniny má Zdenka
SR: Martin – Národný cintorín

31.10.2021 03:00 Pozajtra si pripomenieme Pamiatku zosnulých . Symbolickým zapaľovaním sviečok na cintorínoch si v tichosti zaspomíname na ľudí, ktorých sme mali radi. No už dnes vás zavedieme na cintorín, avšak nie hocijaký, ale na Národný, ktorý sa nachádza v meste Martin.

KNIŽNÝ TIP: Odvrátená strana Slovenska

30.10.2021 08:45 Dnes má Slovensko, tak ako každý iný štát, aj svoju odvrátenú tvár. Tvár, ktorou sa nebudeme chváliť pred turistami, ale zatvárať oči pred ňou jednoducho nemôžeme. Teraz máme možnosť podporiť vznik knižnej publikácie, ktorá chce poukázať na devastáciu slovenskej krajiny a vyslať signál na zamyslenie či podnietiť záujem o udržateľný rozvoj Slovenska.

Albánsko, Berat – romantický výlet do stredoveku – VIDEO

30.10.2021 08:45 Drsná príroda, hory, priezračne čistá rieka a majestátny hrad, ktorý stráži stredoveké mesto. Tak by sa dal v skratke popísať albánsky Berat, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v krajine a právom sa vyníma na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Poďme sa do neho na chvíľu preniesť.

Japonsko: Kōya-san – Stovka horských chrámov a najväčší cintorín – VIDEO

29.10.2021 04:30 Na prvý pohľad bezvýznamná bodka na mape, podľa mňa ale jedno z najkrajších miest na svete. Posvätné horské údolie Kōya v regióne Kansai neďaleko Osaky skrýva viac ako sto nádherných chrámov a hlavne Okunoin, najväčší cintorín v Japonsku. Miesto, odkiaľ nebudete chcieť odísť.

SR, Prievaly – dedinka na úpätí Malých Karpát

29.10.2021 04:30 Vydajte sa s nami na prechádzku po záhorskej dedinke Prievaly, ktorá ponúka okrem úchvatnej okolitej prírody aj zaujímavé pamiatky. Azda najpútavejší je Farský kostol sv. Michala archanjela dokončený v roku 1756. Pozoruhodný je tiež barokový Stĺp hanby z 18.storočia, alebo Pomník padlých v 1. svetovej vojne.   Text a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com, Bossa Nova Piano Instrumental Brasil - 5732  

SR, Voderady – obec spätá s rodom Zichyovcov

28.10.2021 00:15 Približne 13 km južne od Trnavy sa pri potoku Gidra rozprestiera obec Voderady. Do povedomia sa dostala hlavne vďaka skrachovanému outletu, no návštevníkovi ponúka oveľa viac. Nájdete tu obrovský park, ktorý v minulosti patril k európskym unikátom, umelú aj Lurdskú jaskyňu, 12-metrový Obelisk, Kaštieľ zvelebovaný jedným z najvýznamnejších uhorských šľachtických rodov – Zichyovcov či zrúcaninu hradu alebo barokový Kostol sv. Ondreja.   Text a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay - Scandinavianz

USA, Arlington – miesto hrdinov

28.10.2021 00:15 Jeseň je aj obdobím spomienok na tých, ktorých púť na Zemi skončila. Preto sa vydáme na pietne miesto oslavujúce ich hrdinstvo. Navštívime totiž Arlingtonský národný cintorín, kde je pochovaných vyše 400 000 zosnulých amerických veteránov, padlých vojakov z občianskej vojny, prvej a druhej svetovej vojny, kórejskej vojny, vietnamskej vojny, iracko-afgánskeho konfliktu a mnohých iných hrdinov bojujúcich za vlasť. Monumentálny cintorín je aj miestom odpočinku prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho s bratom a manželkou, ako aj prezidenta Williama Howarda Tafta.   Text: Oskár Mažgút Foto: Oľga Maňáková, Pixabay.com

Ukrajina, Užhorod – raj prvorepublikovej architektúry

28.10.2021 00:15 Milovníci prvorepublikovej architektúry by určite nemali obísť ukrajinský Užhorod. Nájdu tu práce mnohých významných československých architektov, často ešte v pôvodnej podobe. Práve akési národné umenie malo byť tmeliacim prvkom rôznych národov novo vzniknutého Československa.

SR, Banská Bystrica – srdce Slovenska

27.10.2021 05:45 Dnes sa vydáme prostredníctvom fotografií do mesta presláveného banskou minulosťou, ale aj Slovenským národným povstaním. Určite už tušíte, že navštívime Banskú Bystricu. Okrem histórie spätej s ťažbou nerastov, predovšetkým striebra a medi ponúka k videniu unikátny Pamätník SNP, atraktívne centrum vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu, ako aj jediné Slovenské múzeum máp situované na predmestí tejto stredoslovenskej metropoly.   Text: Oskár Mažgút Foto: Matouš Vinš, Mgr. Anna Nociarová, archív vydavateľstva CBS, Oskár Mažgút 

Francúzsko, Azúrové pobrežie VI.: Aix-en-Provence – výstavné mesto francúzskeho juhu - VIDEO

27.10.2021 05:45 „Bohatí Parížania sem posielajú svoje deti na univerzitu, keď sa ich chcú zbaviť. Takže je tu síce dosť draho, ale zas to tu naozaj žije“ hovorí o svojom rodnom meste Louis – jeden z miestnych, s ktorým som sa pri návšteve mesta zoznámil. A skutočne už som dlho nebol na mieste, ktoré by toľko dýchalo študentskou atmosférou a zároveň nebolo plné „chudobných“ hipsterských kaviarní. Pridajte k tomu viac než dvojtisícročnú históriu, úzke uličky so starými pieskovcovými domami a prívetivých obyvateľov Provence a máte takmer dokonalý obraz o jednom z najznámejších miest juhu Francúzska.

ČR: Festival Obzory 2021

27.10.2021 05:45 Príďte si užiť 80 prednášok, workshopov či filmov na cestovateľsko-outdoorový festival Obzory, a to už 13. a 14. novembra 2021 prebiehajúci na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovy v Prahe.

Kežmarok: Stonehenge pod Tatrami!

26.10.2021 01:15 Trojici nadšencov z OZ Nezdolný Vrch sa len nedávno podaril unikátny objav prekračujúci hranice mesta, regiónu i krajiny. Tým objavom sa stala Megalitická stavba, ktorú po dôkladnom výskume zdokumentovali neďaleko mesta Kežmarok v lokalite Michalské pole.

SR: Bibliotéka a Minerály Bratislava 2021

26.10.2021 01:15 K dlhým sychravým jesenným večerom jednoznačne patria knižky rovnako ako najväčší knižný veľtrh na Slovensku – Bibliotéka. Od 11. do 14. novembra 2021 sa po pandemickej prestávke vracia do bratislavskej Incheby.

Austrália, Melbourne – skutočne najlepšie mesto na svete? – VIDEO

26.10.2021 01:15 Pokiaľ by som mal svoje cestovateľské remeslo povesiť na klinec a vybrať si miesto, kde sa usadiť, vyberiem si austrálsky Melbourne. Prečo? Je to totiž mesto stavané a rozvíjané pre ľudí. Nie pre budovy, nie pre priemysel, nie pre developerov, dokonca ani nie pre turistov. Pre obyčajných ľudí, ktorí v ňom žijú. Taktiež sa dlhodobo umiestňuje na prvej priečke rebríčku najlepšieho mesta pre život na svete. Ale nebojte sa – aj ako návštevníci si ho môžete naplno užiť a odísť s nezabudnuteľnými zážitkami. Ukážem vám ako.

SR, Prievaly: dedinka so skrytým pokladom - VIDEO

25.10.2021 06:30 V západnej časti Slovenskej republiky, presnejšie v okrese Senica, sa rozprestiera obec Prievaly, ktorá je vzdialená od Malaciek 34 a od hlavného mesta 68 kilometrov. Dedinka sa stala známa vďaka nálezom pokladov v podobe zlatých a strieborných mincí pri búraní miestnych budov. Časť tzv. Pokladu prievalského krčmára si môžete pozrieť v zbierkach Slovenského národného múzea.