Rozšírené hľadanie
Pondelok 23. September 2024 |
meniny má Zdenka
SR, Krásy Slovenska vo fotografii

28.02.2022 01:45 Príroda svojimi krásami, silou, rozmarmi a premenami dokáže človeka uchvátiť a očariť. Pocity a dojmy z pobytu a pohybu v nej, ako aj z krás citlivo do prírody vsadených objektov, ktoré boli ľudskou činnosťou vytvorené, sa snaží človek od nepamäti zachytiť a vyjadriť rôznou formou.

SR, Malacky: dobré miesto pre život II. - VIDEO

27.02.2022 05:30 V návšteve okresného mesta Malacky budeme pokračovať aj dnes. Po tom čo sme spoznávali Pálffyovský kaštieľ s priľahlým parkom, synagógu či vojenské pamätníky, sme sa presunuli k farskému Kostolu Najsvätejšej Trojice, ktorý sa radí k najstarším zachovaným stavbám v Malackách.

Švajčiarsko, Ženeva – hlavné mesto mieru II.

26.02.2022 09:30 V minulej časti sme v krátkosti spomenuli, že Ženeva je sídlom mnohých medzinárodných organizácií a že tu okrem iného stojí aj Palác národov, ktorý je sídlom Spojených národov.

ČR: Atrakcie roku 2022, ktoré musíte vidieť!

26.02.2022 09:30 Tento rok pribudne v Českej republike mnoho nových, zrekonštruovaných a zaujímavých atrakcií, ktoré by ste určite mali vidieť. Prvou z nich je superpočítač Anselm v ostravskom Veľkom svete techniky .

SR, Malá Fatra: zamrznuté Jánošíkove diery - VIDEO

25.02.2022 02:46 Minulý týždeň sme si vystúpili na Veľký Rozsutec, no zámerne sme obišli Jánošíkove diery, ktoré si pre svoju nádheru a jedinečnosť zaslúžia samostatný článok. Dnes teda navštívime najznámejšiu a najobľúbenejšiu turistickú atrakciu v Národnom parku Malá Fatra.

SR, Malacky – mesto, kde sa dobre žije

25.02.2022 02:46 Medzi riekou Moravou a Malými Karpatmi sa rozprestiera vyše 17-tisícové okresné mesto Malacky. Toto srdce Dolného Záhoria ponúka k videniu úchvatný Pálffyovský kaštieľ s nádherným zámockým parkom, ornamentálnu synagógu či umelecky hodnotné pomníky padlých a mnoho ďalších architektonických krás.   Text a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com, Scandinavians wings of Norway – 7728

Švajčiarsko, Ženeva – mesto mieru pod najvyššou horou Európy

25.02.2022 02:46 Ženeva leží pod najvyššími vrcholkami Álp a patrí medzi najlepšie miesta pre život na svete. Ľudia tu sú uvoľnení a užívajú si život. Má ale ešte jedno naj, z ktorého už tak nadšení nebudete, patrí totiž medzi najdrahšie mestá na svete. Navštíviť môžete niekoľko zaujímavých múzeí a celé centrum je pod pamiatkovou ochranou. Nakuknite s nami do majestátnej katedrály St. Pierre a zájdite k Ženevskému jazeru s gejzírom, odkiaľ uvidíte aj zasnežený vrcholok Mont Blancu.   Text a video: Matouš Vinš

Nepodceňujte bezpečnosť: Výbava na turistiku v chladnom počasí

24.02.2022 16:30 Turistika je krásna a má čo ponúknuť, no v prípade nevhodného oblečenia, nedostatočnej výbavy či precenenia svojich schopností, sa môže nepekne vypomstiť. Pripravili sme pre vás prehľadného sprievodcu, ktorý vám pomôže vhodne sa vyzbrojiť na potulky v prírode v zlom počasí.

Stredoslováci pripravujú knihu plnú magických fotografií Starej Ľubovne

24.02.2022 16:30 Vydavateľský tím zo stredného Slovenska v spolupráci s miestnymi fotografmi na Zamagurí pripravuje čarovnú knihu o Starej Ľubovni a jej okolí. Ukážku unikátnych záberov si môžete pozrieť už teraz.

Pozrite sa na myjavský región očami miestnych fotografov

24.02.2022 16:30 Vydavateľský tím zo stredného Slovenska v spolupráci s miestnymi fotografmi na Záhorí pripravuje čarovnú knihu o Myjave a jej okolí. Ukážku unikátnych záberov si môžete pozrieť už teraz.

Peru: Chachapoyas, Nuevo Tingo a Kuélap

24.02.2022 06:00 Mesto Chachapoyas sa považuje za neobjavený raj. Nachádza sa v regióne Amazonas a turisti tu môžu objavovať krásnu prírodu, rôzne mikroklímy, koloniálne mesto alebo starobylé rozvaliny Kuélap, nachádzajúce sa medzi Andami a džungľou.

SR: majestátny Baranec, Kľak a Ďumbier počas zimy

24.02.2022 06:00 Preneste sa spolu s nami do rozprávkovej ľadovej krajiny čarokrásnych hôr. Obdivujte snehovú perinu malofatranského Kľaku , masívneho mohykána Západných Tatier – Baranca či najvyššieho vrchu Nízkych Tatier – Ďumbiera . Vychutnajte si východy slnka, pohľady na miestnych obyvateľov i turistov a v neposlednom rade sa nechajte unášať pokojnou mrazivou atmosférou.   Text: Oskár Mažgút Foto: Karol Kobella

Svidník: Vyhliadka s útulňou už slúži

24.02.2022 06:00 Vyhliadku s útulňou uviedli do prevádzky nad bývalým vlekom v meste Svidník. Stavba v ťažko prístupnom teréne sprístupnila jedinečný výhľad z veže, ponúkajúci panorámu mesta Svidník od Pamätníka sovietskej armády až po lesný komplex Osy.

SR: Nízke Tatry – výstup na Ďumbier v zimných podmienkach

24.02.2022 06:00 Ďumbier – vrch v Nízkych Tatrách, ktorý navštívil snáď každý vysokohorský turista. Táto mohutná hora patrí nepochybne k najznámejším a najnavštevovanejším vrchom Nízkych Tatier. Je najvyšším vrchom pohoria, ktorého vrchol siaha do nadmorskej výšky  2 046 metrov. Ďumbier ponúka úchvatné panoramatické výhľady na okolie – na hlavný hrebeň Nízkych Tatier s priľahlými dolinami a rázsochami, no predovšetkým na prekrásnu panorámu Západných a Vysokých Tatier. Keďže pre turistov je prístupný bez obmedzenia celý rok, je možné na jeho vrchol podnikať výstupy aj cez zimu. Počas zimného obdobia sa táto hora stáva častým cieľom turistických, no hlavne skialpinistických túr. Veľkou výhodou je aj prítomnosť neďalekej Chaty M. R. Štefánika, ktorá môže návštevníkom poskytnúť či už občerstvenie a oddych v teple útulnej vysokohorskej chaty, či prenocovanie. Výstupy na Ďumbier môžeme absolvovať z Bystrej doliny z lokality Srdiečko, po hlavnom hrebeni z Čertovice, alebo od hornej stanice lanovky “Chopok“ a následne prechodom cez hlavný hrebeň.   Text a foto: Radoslav Biskupič

Nórsko: Trolov jazyk – vyhliadka budiaca rešpekt

23.02.2022 09:15 Trolov jazyk je pojem, ktorý pozná mnoho ľudí. Táto vyhliadka je celosvetovo preslávená, pretože sa radí medzi najkrajšie prírodné vyhliadky na zemeguli – a tak sme ju chceli vidieť na vlastné oči. Keďže sme prileteli do Bergenu, požičané auto nám umožnilo byť za 3 hodiny na začiatku výstupu. Základnou dedinou pre výstup na Trolov jazyk je Tyssedal.