Rozšírené hľadanie
Pondelok 23. September 2024 |
meniny má Zdenka
Ekvádor: Zumbahua a lagúna Quilotoa

31.03.2022 11:30 Lagúna Quilotoa je fantastické kráterové jazero. Vďaka minerálom nachádzajúcim sa vo vode hrá lagúna odtieňmi zelenej, tyrkysovej a modrej. Akýsi Karibik ukrytý v andských horách.

Dotyk jari vašimi očami II.

31.03.2022 11:30 Po týždni sa opäť vraciame k vašim fotografiám, ktoré zachytávajú prvé jarné lúče slnka, kvetinové vábenie či radosť z nového začiatku. Vyžarujú príjemnú jarnú atmosféru v mestách, dedinkách či v náručí prírody. Jednoducho ponúkajú jedinečný pohľad na toto každoročne opakujúce sa čarovné obdobie.   Text: redakcia Foto: Kabátová Soňa , pri fotografiách

Nórsko, Oslo – severský klenot

30.03.2022 07:31 Po návšteve Bergenu sme sa presunuli do hlavného mesta Nórskeho kráľovstva – Osla. Keďže deň bol dlhý a náročný, prechádzku večerným mestom sme vymenili za hotelovú posteľ a odpočinok. No hneď ráno sme sa vydali v ústrety dobrodružstvu jeho spoznávania.

SVET: Najčistejšie a najznečistenejšie miesta z pohľadu kvality ovzdušia

30.03.2022 07:31 Spoločnosť IQAir zverejnila správu o globálnej kvalite ovzdušia, ktorá bola vypracovaná na základe nových odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie. Podľa tejto novej smernice až v 117 krajinách sveta sa prekračuje znečistenie ovzdušia.

Záhadná skrinka pred budovou múzea máp

29.03.2022 22:16 V malej obci neďaleko Banskej Bystrice sa nachádza jedinečná expozícia Slovenského múzea máp. Pri jeho návšteve dostanete knihu či mapu zadarmo. A nielen jednu.

Priaznivý vplyv inhalácie Vincentky na zdravie

29.03.2022 22:16 Vincentka nielenže obsahuje, ako sa žartom hovorí celú Mendelejevovú tabuľku prvkov, ona ich obsahuje vo veľmi priaznivej forme i vzájomnom pomere. Vincentka je vlastne iónový roztok. Jeho základ tvorí NaCl , rozpustený v treťohornej morskej vode a obohatený o oxid uhličitý z hlbín zeme a prvky vzácnych zemín rozpustených presakujúcou vodou z povrchu. Vincentka preto zohráva významnú rolu aj pri dosahovaní iónovej rovnováhy v organizme. Informuje o tom riaditeľ Vincentky, a.s. Ján Šumšal.

SR: Kultúrna pamiatka roka 2022 – Fénix

29.03.2022 04:00 Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Nadácia SPP aj tento rok vyhlásili súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka. Široká verejnosť sa môže zapojiť do hlasovania a rozhodnúť tak o víťazovi súťaže, ktorý získa nielen prestížny titul, ale aj finančnú odmenu.

Mjanmarsko, Yangon: križovatka v strede Ázie

29.03.2022 04:00 V najväčšom meste Mjanmarska – Yangone – sa stretávajú vplyvy všetkých okolitých kultúr. Veľkým lákadlom je slávna Shwe Dagon Pagoda, pre budhistov najposvätnejšia stavba v krajine. Táto pagoda je z veľkej časti pokrytá zlatom, bežný „srmteľník“ si to skoro ani nevie predstaviť. Zlato darujú ako monarchovia, tak aj obyčajní ľudia, a to už od 15. storočia. Ale nebojte, celé mesto sa neblýska ako klenotníctvo, čakajte tu aj bežný život, miestne trhy a obyčajných ľudí.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Podington Bear, Scott Holmes

Pakistan, Lahore – srdce krajiny

29.03.2022 04:00 Srdce Pakistanu alebo tiež hlavné mesto kultúry sú pravdepodobne dve najbežnejší prezývky pre toto obrovské mesto.

ČR: Zimná Šumava II.

28.03.2022 00:00 Šumava drží krok s dobou. Svoj región predstavuje v podobe nových sprievodcov, publikácií a máp s informáciami o histórii, pamiatkach, zvykoch, remeslách, prírode a jej ochrane, turistických a športových aktivitách. Projekt Biela stopa Šumavy podporuje lyžiarsku turistiku a je zárukou vysokého štandardu údržby stôp v kraji. Zaujímavé podanie ekologickej výchovy, moderné vybavenie informačných centier, niekde aj interaktívne, zaujme aj predškolákov. „Zelená strecha Európy“, ako sa tejto krajine hovorí, priťahuje stále viac ľudí.   Text a foto: Monika Babická Preklad: O. Maňáková

SR, Žilina: Budatínsky hrad, klenot na sútoku riek – VIDEO

28.03.2022 00:00 Naše túlavé topánky nás tentoraz zavedú do mestskej časti Žiliny – Budatín, ktorá sa rozprestiera na pravej strane rieky Váh pri sútoku s riekou Kysuca. Navštívime tu ikonický Budatínsky hrad , ktorý sa radí medzi historicky i architektonicky najvýznamnejšie pamiatky tohto krajského mesta.

SR: Nové Krásy Slovenska 1-2/2022 v predaji!

27.03.2022 05:31 Všetci milovníci slovenskej prírody a kvalitného „zimného“ čítania by mali siahnuť po novom čísle Krás Slovenska, ktoré prináša mnoho zaujímavých článkov, ako aj rozhovorov či informácií.

Luxembursko, Echternach – najstaršie mesto krajiny

27.03.2022 05:31 Dnes sa opäť vrátime do Luxemburska, aby sme navštívili mestečko Echternach nachádzajúce sa v rovnomennom kantóne neďaleko hraníc s Nemeckom. Približne päťtisícové mestečko sa rozprestiera v blízkosti rieky Sûre , a je hlavným východiskovým bodom turistami vyhľadávaného tzv. Malého Luxemburského Švajčiarska.

ČR: Povinná evidencia turistov – systém eTurista a GDS

26.03.2022 09:31 Ministerstvo pre miestny rozvoj ČR a Česká centrála cestovného ruchu CzechTourism pripravujú spustenie dvoch centrálnych elektronických systémov, ktoré majú prinášať komplexnejšie dáta, menšiu administratívu, lepší výber poplatkov a jednoduché plánovanie zážitkov či rezervácií.

Švajčiarsko, Zürich – panoramatický chodník nad mestom

26.03.2022 09:31 Dnes sa na mesto Zürich pozrieme z výšky. Absolvujeme totiž výlet k vrchu Üetliberg, ktorý je súčasťou pohoria Albis. Východiskovým bodom bude pre nás hlavná železničná stanica v meste, odkiaľ sa vydáme vlakom až k spomínanému vrcholu.