Rozšírené hľadanie
Nedeľa 22. September 2024 |
meniny má Móric
Chorvátsko: Rovinj – obdivovaný a romantický

30.06.2022 03:45 Pri spoznávaní istrijských miest by sme nemali vynechať mestečko Rovinj. Zablúdiť tu a vychutnať si tunajšiu atmosféru prinesie každému nadšenému cestovateľovi nezabudnuteľný zážitok. Obzvlášť, keď sa v chorvátskom meste cítime ako v Taliansku.

Malorka – španielsky ostrovný raj

30.06.2022 03:45 V našej dnešnej fotogalérií vás zavedieme na jeden z Baleárskych ostrovov - Malorku. Tento najväčší ostrov Španielska ponúka množstvo úchvatných prírodných scenérií, očarujúce pláže, romantické mestečká, azúrové more a v neposlednom rade majestátne hory. Nechýba tu ani pestrá zmes architektúry, výnimočná gastronómia, priateľskí domáci obyvatelia a v neposlednom rade umenie. Nechajte sa teda unášať rytmom flamenca a objavujte krásy tohto malebného ostrova.     Text: Oskár Mažgút Foto: Mário Lipovský

Slovák dováža unikátnu kávu z honduraského pralesa

30.06.2022 03:45 Peter Szabó je človek, ktorý kávové sny nechce plniť len sebe. Ochutnáva obrovské množstvo zaujímavých a jedinečných káv a tie najlepšie z nich prináša na slovenský trh. Teraz sa mu podaril husársky kúsok: prostredníctvom svojej pražiarne Coffeein začal ponúkať kávu z pralesa.

SR, Čachtické Karpaty – výlet na Plešivce

30.06.2022 03:45 Absolvujte spolu s nami turistický výstup na Malý a Veľký Plešivec, ktorý obklopuje prírodná rezervácia a z jeho vrcholov sa naskytá pohľad na stredoveké hrady, údolie Váhu, ako aj na ďalšie končiare, nielen Malých Karpát.     Text: Oskár Mažgút Video a foto: Jozef Dovičin Hudba: The Hunt - Miguel Johnson

Nemecko, Wuppertal – sen železničných fanúšikov

29.06.2022 07:30 Fotografie z nemeckého mesta Wuppertal vyzerajú úžasne – ako oživené ilustrácie z futuristického komiksu, a to vďaka visutej dráhe verejnej dopravy zvanej Schwebebahn. Vlaky preháňajúce sa zavesené nad riekou či nad ulicou v úrovni tretieho poschodia okolitých domov jazdia po tejto dráhe už od roku 1901 a od roku 1997 sa Schwebebahn zaslúžene teší aj pamiatkovej ochrane.

EURÓPA: Najkvalitnejšie vody na kúpanie 2022

29.06.2022 07:30 Európska environmentálna agentúra zostavila rebríček najkvalitnejších vôd na kúpanie v rámci Európskej únie. Dobrou správou je, že až 85% európskych miest má vodu na kúpanie v excelentnej kvalite. Ako obstáli jednotlivé krajiny resp. lokality, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Portugalsko – dovolenka pri mori aj chodenie po pamiatkach

29.06.2022 07:30 Portské víno, surferi, Christiano Ronaldo, jedny z najkrajších pláží, nočný život a krásna architektúra, to je Portugalsko. Krajina, ktorá je stále v tieni susedného Španielska, čo si v žiadnom prípade nezaslúži. Akonáhle sa sem raz vyberiete, budete sa sem radi vracať. Pre mnohých cestovateľov je cieľom ostrov večnej jari – Madeira. Tá je samozrejme tiež krásna, ale my sa v dnešnej fotogalérii pozrieme úplne inam. Nahliadneme do romantického mestečka Sintra, univerzitnej Coimbry, vínom presláveného Porta a samozrejme do Lisabonu.   Text: Lenka Bauerová Foto: Matouš Vinš

Čierna Hora: Divoká krása VI. – Plavi Horizont, čarokrásna zátoka

28.06.2022 03:15 Pomaly, ale isto naše putovanie po Čiernej Hore končí. Na záver sme si pre vás prichystali malú čerešničku v podobe návštevy čarokrásnej slnkom zaliatej zátoky Pržno s nádhernou piesočnatou plážou.

Trenčianske Teplice: Štartuje 76. sezóna festivalu Hudobné leto

28.06.2022 03:15 Aktuálny ročník festivalu Hudobné leto ponúkne 10 nezabudnuteľných koncertov a umeleckých vystúpení z rôznych hudobných žánrov. Priaznivci kvalitnej hudby sa opäť môžu tešiť na bohaté kultúrne leto v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice.

Veľká Británia, Seaford – výlet k Siedmim sestrám

27.06.2022 07:45 Naše túlavé topánky nás dnes zavedú k pobrežiu Lamanšského prielivu. Naším cieľom bude tentoraz preslávená prírodná pamiatka Sedem sestier , ktorá sa rozprestiera medzi mestami Seaford a Eastbourne v južnej časti Anglicka.

Bardejov: Nadrozmerný mobilný nápis bude pohyblivou dominantou

27.06.2022 07:45 Radničné námestie v Bardejove bolo obohatené o novú atrakciu v podobe nadrozmerného nápisu „BARDEJOV“, ktorého výška je cez 2 metre a šírka takmer 10 metrov. Výhodou nápisu je, že sa dá a aj sa bude presúvať na rôzne atraktívne miesta v meste UNESCO - Bardejove a v okolí.

Vincentka - výnimočný produkt, ktorý si zaslúži výnimočné zaobchádzanie

26.06.2022 21:45 Svetoznáma minerálna voda Vincentka je tak výnimočná, že aj zaobchádzanie s ňou si zaslúži byť výnimočné a aj takým je. Už okolnosti vzniku Vincentky sú výnimočné - z pozostatkov treťohorného mora vzlína niekoľko desiatok miliónov rokov stará morská voda, zriedená presakujúcimi vodami z povrchu a obohatená o oxid uhličitý. Blízko povrchu sa čerpá z vrtov hlbokých cca 50m. Časť z nej sa potrubiami rozvádza do kúpeľných domov v Luhačoviciach a časť sa plní do fliaš a spracúva do výrobkov pod gesciou akciovej spoločnosti Vincentka.

Skalica bude mať svoju čarovnú knihu

26.06.2022 12:15 Vydavateľský tím z Kynceľovej v spolupráci s miestnymi fotografmi na Záhorí pripravuje čarovnú knihu o Skalici a jej okolí. Odprezentujú sa v nej aj ostatné obce okresu.

SR, Vysomarch: cyklomost spájajúci národy – VIDEO

26.06.2022 01:49 Kým v minulosti bolo na rakúsko-slovenskej hranici až 12 miest , kadiaľ sa dalo prejsť cez rieku Moravu, tak počas obdobia tzv. železnej opony neprežil ani jeden cestný most. Výnimkou bol len železničný most medzi Devínskou Novou Vsou a mestom Marchegg, no aj ten fungoval iba v obmedzenom režime.

Čo si so sebou zbaliť na pláž?

25.06.2022 16:00 Leto je hneď za rohom! Už len pár týždňov do začiatku letných prázdnin je čas nájsť perfektnú plážovú tašku, zbaliť ju a pripraviť na cestu. Za chvíľu zbalíme chladiace boxy, naložíme autá a pripravíme sa na slniečko.