Rozšírené hľadanie
Nedeľa 22. September 2024 |
meniny má Móric
Nemecko, Sasko – Mníška v Žitavských horách

31.08.2022 07:00 Hľadáte ferratu, kde si môžete vyskúšať všetky možné nástrahy? Na česko-nemeckých hraniciach je skala nazývaná Mníška, ktorá je obohnaná lanom, skobami, chytmi, rebríkmi, mostíkom, prevismi, priepasťami aj tiesňavami.

Malorka – španielsky ostrovný raj

31.08.2022 07:00 V našej dnešnej fotogalérií vás zavedieme na jeden z Baleárskych ostrovov - Malorku. Tento najväčší ostrov Španielska ponúka množstvo úchvatných prírodných scenérií, očarujúce pláže, romantické mestečká, azúrové more a v neposlednom rade majestátne hory. Nechýba tu ani pestrá zmes architektúry, výnimočná gastronómia, priateľskí domáci obyvatelia a v neposlednom rade umenie. Nechajte sa teda unášať rytmom flamenca a objavujte krásy tohto malebného ostrova.     Text: Oskár Mažgút Foto: Mário Lipovský

Rumunsko: Nielen po stopách grófa Drakulu V.

30.08.2022 02:15 V minulotýždňovej časti nášho seriálu o putovaní Rumunskom sme navštívili mesto Tulcea, ktoré je akousi bránou do Delty Dunaja. Tú každoročne navštívia státisíce turistov z celého sveta. My nebudeme výnimkou a pomaly sa vydáme na približne 120 kilometrovú vodnú cestu ústiacu do Čierneho mora.

EURÓPA: Najkvalitnejšie vody na kúpanie 2022

30.08.2022 02:15 Európska environmentálna agentúra zostavila rebríček najkvalitnejších vôd na kúpanie v rámci Európskej únie. Dobrou správou je, že až 85% európskych miest má vodu na kúpanie v excelentnej kvalite. Ako obstáli jednotlivé krajiny resp. lokality, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Portugalsko, Lisabon – najstaršie mesto západnej Európy – VIDEO

29.08.2022 07:00 Lisabon právom patrí k najnavštevovanejším mestám Európy. Žlté električky, kopce a lanovky... Môžete sa na dlhé hodiny stratiť v jeho farebných uličkách s vlajúcim prádlom, vychutnať si kávu spolu s miestnymi v jednej z mnohých kaviarničiek a ochutnávať k tomu miestne sladké pečivo alebo vyraziť k majestátnemu červenému mostu Ponte 25 de Abril, ktorý ako by z oka vypadol sanfranciskému Golden Gate Bridge.

Trenčianske Teplice: Štartuje 76. sezóna festivalu Hudobné leto

29.08.2022 07:00 Aktuálny ročník festivalu Hudobné leto ponúkne 10 nezabudnuteľných koncertov a umeleckých vystúpení z rôznych hudobných žánrov. Priaznivci kvalitnej hudby sa opäť môžu tešiť na bohaté kultúrne leto v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice.

SR, Myjava: centrum kopaničiarskeho regiónu – VIDEO

28.08.2022 02:15 Vydajte sa spolu s nami do jedného hrdého slovenského mesta, ktoré si ctí a chráni tradície, udržiava folklór svojich predkov a pozýva návštevníkov do prekrásnej prírody kopaničiarskeho kraja. Spoznajte Myjavu, mesto reprezentujúce rázovitú oblasť ležiacu medzi Záhorím na jednej strane a Považím na strane druhej tvoriac pomedzie medzi Slovenskom a Moravou.

Maroko: Tinghir – roklina Todra a Dadés

27.08.2022 06:45 Pokiaľ sa pri putovaní cez Maroko chystáte do púšte, rozhodne cestou do Merzougy nevynechajte pomerne veľké provinciálne mesto Tinghir a k nemu pripojenú palmériu. V podstate sa jedná o oázu, posledné príjemné miesto pre život pred vstupom na planiny vedúce do púšte. V meste žije niečo vyše 40 000 obyvateľov, z ktorých sa väčšina hlási k berberskému etniku. Jedná sa o jeden z najchudobnejších regiónov v krajine a pravdepodobne počas svojho pobytu v tejto oblasti narazíte na žobrajúce deti, zvyknuté na pravidelný príjem z vreciek turistov.

PRÁVE PREBIEHA: Príďte sa zabaviť na 49. Bardejovský jarmok

27.08.2022 06:45 V Bardejove sa po trojročnej prestávke koná na ploche 4 800 m2 tradičný Bardejovský jarmok, kde návštevníkov vítajú trhovníci s rôznym spotrebným tovarom, pohostinské stánky s gurmánskymi špecialitami i nápojmi a samozrejme nechýba ani bohatý kultúrny program.

Využite všetky možnosti, ktoré Svidník ponúka

27.08.2022 06:45 Jedným z najkrajších kútov prírody, plnom histórie a osobitej rusínsko-ukrajinskej etnicity, je Svidník a okolie. Príďte sa nadýchať čistého vzduchu, pokochajte sa výhľadmi z rozhľadní a kopcov, nazbierajte si hríby a lesné plody, ochutnajte tatarčané pirohy a mačanku, napite sa minerálnych vôd priamo z prameňov, navštívte stáročné drevené kostolíky, múzeá a pamätníky, vylezte na tanky a pozrite si miesta bojov oboch svetových vojen.

Najlepšie doma – na udržiavanej záhrade!

26.08.2022 20:30 Aktuálna situácia nám opäť umožňuje vycestovať. Sú medzi nami aj takí, čo stále uprednostňujú tradičný spôsob relaxu – doma vo svojom. Nevýhodou tejto doby však je, že nech sme kdekoľvek, často sa nedokážeme uvoľniť a zregenerovať. Pravidelne sa ocitáme pod tlakom, čím znehodnocujeme aj samotnú relaxačnú atmosféru. Vyberáme si prostredie záhrad, ktoré ochraňujeme spojitosťou príjemného s užitočným. Ako na to?

Francúzsko, údolie Loiry – zámky a víno I.

26.08.2022 10:45 Údolie Loiry sa tiahne v úctyhodnej dĺžke 280 kilometrov na strednom toku rieky Loiry juhozápadne od Paríža. Táto oblasť je svetovo preslávená pestovaním a výrobou vína, s ktorým sa podľa najstarších dochovaných svedectiev začalo v prvom storočí pred našim letopočtom. Po regióne Champagne je údolie Loiry oblasťou s druhou najväčšou produkciou šumivých vín vo Francúzsku.

SR, Košariská - Štefánikovo rodisko

26.08.2022 10:45 Vydajte sa spolu s nami do typickej kopaničiarskej obce Košariská, ktorú tvorí dovedna deväť usadlostí. Nádherná príroda Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty v spojení s osobnosťou Milana Rastislava Štefánika vytvára predpoklad jedinečného poznávacieho zážitku. Inšpirujte sa v nasledujúcom videu.   Text, foto a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com; Happy day - 113985

Taliansko, Sardínia – kaňon Su Gorropu

25.08.2022 15:30 Viac ako dve tretiny Sardínie pokrývajú hory. Nedosahujú závratných výšok, ale nájdete tu krásnu a neporušenú prírodu. Niet preto divu, že je tento ostrov vyhľadávanou outdoorovou destináciou Stredomoria so zaujímavými trekmi. Ak na Sardínii existuje miesto, kde si bude pripadať úplne maličkí, je ním kaňon Su Gorropu. Skalné strany tiesňavy sa tu týčia do výšky 500 metrov, jedná sa tak o najhlbšiu tiesňavu v Európe.

Ibiza – nočný život aj krásne pláže

25.08.2022 15:30 Španielska Ibiza je známa bujarými večierkami, nočným životom a klubmi. Taktiež je to ale ideálne miesto, kde si môžete požičať auto a prejsť ostrov krížom krážom. Môžete tak navštíviť hlavné mesto Eivissa a v kaviarňach a rôznych baroch si vychutnať miestnu atmosféru, ale tiež môžete vyraziť do národného parku Ses Salines či na krásne pláže. Na niektorých miestach sa budete cítiť ako v Karibiku.   Text: Lenka Bauerová Foto: Kateřina Janovská