Rozšírené hľadanie
Sobota 21. September 2024 |
meniny má Matúš
Španielsko, Oviedo – do srdca Astúrie II.

31.10.2023 07:01 Dnes sa vrátime k astúrskemu Oviedu. Začneme pri prastarom kostole, ktorého základy siahajú do 9. storočia. Iglesia San Tirso sa nachádza hneď vedľa oviedskej katedrály, o ktorej sme si povedali minule.

SR: Začína leto v horách aj vo vodných parkoch I.

31.10.2023 07:01 Horské strediská vo Vysokých Tatrách a v Jasnej vstúpili do dennej prevádzky so všetkými lanovkami určenými pre letný režim. Tatralandia oslavuje 20.rokov a spolu s Vodným parkom Bešeňová pripravili množstvo podujatí i zábavy.

Slovinsko: Piran – starobylé mestečko s úžasnou atmosférou

31.10.2023 07:01 Pri letných potulkách zablúdili naše kroky do malebného slovinského prímorského mestečka Piran , ktoré nás uchvátilo najmä svojou úžasnou atmosférou. Toto nie veľké starobylé mestečko ležiace na výbežku slovinského pobrežia má rozlohu necelých 45 km² a žije v ňom menej ako 4 000 obyvateľov. No vďaka veľkému množstvu turistov to tu pulzuje čulým životom, ktorý je v úchvatnom kontraste s pokojnou prímorskou atmosférou, ktorá na vás dýchne v úzkych bočných uličkách. Veľmi zaujímavé je najmä veľké kruhové námestie so sochou miestneho rodáka, slávneho talianskeho huslistu Giuseppe Tartiniho, ktoré by ste v tak maličkom mestečku so stiesnenými uličkami rozhodne nečakali, či katedrála Sv. Juraja, ktorá je akousi prirodzenou dominantou mesta.   Text a foto: O. Maňáková

Severné Macedónsko I. – Všeobecné informácie a dojmy

30.10.2023 00:00 Do Severného Macedónska ma na týždeň zaviedla pracovná cesta, čo ale neprekážalo tomu, aby som si aspoň časť tejto úžasnej krajiny, pokiaľ možno, čo najlepšie prehliadla a poznala. Ak by som mala zhrnúť dojmy, ktoré vo mne Severné Macedónsko zanechalo, musela by som spomenúť krásnu prírodu, teda nádherné hory, krasový reliéf a veľké tektonické jazerá, ktoré svojou krásou môžu pokojne konkurovať kdejakému moru.

Vysoké Tatry: Návštevnosť v Tatranskom národnom parku

30.10.2023 00:00 Počas tradičného sčítavania turistov v Tatranskom národnom parku konajúcom sa už od roku 1972 sa zistilo, že za jediný deň krásy vysokohorského prostredia sa rozhodlo spoznávať na pešo i na bicykli celkovo 27 216 návštevníkov.

SR, Žilina: perla na Váhu - VIDEO

29.10.2023 04:00 Na sútoku riek Váh, Kysuca a Rajčanka sa rozprestiera krajské i okresné mesto Žilina, ktoré je administratívnym, hospodárskym, dopravným aj kultúrnym centrom severozápadného Slovenska. Snúbi sa tu minulosť so súčasnosťou, ktorú vám v nasledujúcich riadkoch predstavíme.

Dolné Rakúsko: Jesenné zábavy na zámku Schloss Hof

29.10.2023 04:00 Len približne 30 minút jazdy autom od Bratislavy sa rozprestiera veľkolepé barokové sídlo. Obľúbená vidiecka rezidencia Márie Terézie prináša nádhernú jesennú paletu farieb a spolu s nimi aj rozmanitú programovú ponuku. Nechajte sa očariť skvelými výstavami, vystúpeniami umelcov a remeselníkov.

Laos I.: Zabudnutá krajina tisícich hôr - VIDEO

28.10.2023 08:30 Juhovýchodná Ázia je čím ďalej populárnejšia. Thajsko, Vietnam, Filipíny, Kambodža... Na Laos sa ale často zabúda. Pritom ponúka viac, než si vôbec môžete predstaviť. A to aj napriek tomu, že na neho Američania v 70. rokoch nasypali viac bômb, než spadlo na Nemecko za 2. svetovej vojny.

Argentína: Z Posadas do Santa Fe

27.10.2023 02:00 Posadas je hlavným mestom provincie Misiones. Pred príchodom jezuitských misií tu žili indiáni kmeňa Guaraní a aj dnes ich tu vidíme predávať svoje ručne robené výrobky. Okrem prírodného skvostu – vodopádov Iguazú ponúka provincia Misiones aj historické pamiatky – jezuitské ruiny Ruinas de San Ignacio.

SR, Brodzany - Kaštieľ, park a múzeum literárneho velikána

27.10.2023 02:00 Na ľavej strane údolia rieky Nitry a okraji Nitrianskej pahorkatiny i pohoria Tribeč sa rozprestierajú Brodzany. Táto dedinka s bezmála 900 obyvateľmi je úzko spätá so starým šľachtickým rodom Brogyányiovcov. K videniu ponúka nádherný renesančný kaštieľ s anglickým parkom.   Text, foto a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com; Blessed Main - 120698

Keňa: Jazero Bogoria – unikátny raj plameniakov

27.10.2023 02:00 Jazero Bogoria leží v obklopení hôr, ponúka teda krásne pohľady. Dostanete sa k nemu aj autom, ale pozor, cesta dá zabrať aj skúseným šoférom. Stále sme v Afrike, pekné cesty tu teda nečakajte. Voda v jazere je slaná, keďže jazero z veľkej časti napájajú slané a veľmi zásadité termálne pramene. Okolitá krajina pôsobí dosť nehostinne, ale dojem vám vylepšia kŕdle vodných vtákov a tiež plameniaky.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: 7OOP3D

SR: Svit – Baťove mestečko I.

26.10.2023 06:00 Jeseň je najfarebnejším obdobím roka a ideálnym časom na rodinné výlety. Počas jedného slnečného dňa sme sa vydali do mestečka Svit, o ktorom sme vedeli len toľko, že patrí medzi najmladšie slovenské mestá.

SR: Jesenné splavovanie Dunajca

26.10.2023 06:00 Pokiaľ plánujete na jesenné obdobie rodinné výlety, určite navštívte aj oblasť Pienin, presnejšie malebnú obec Červený Kláštor. Okrem prechádzky po pamiatkach tu zažijete aj jedno úžasné dobrodružstvo v podobe splavu rieky nazývanej Dunajec. Goralský pltnici vás prevedú vskutku nádhernou tiesňavou obklopenou vysokými skalami, pestrofarebnou zeleňou a kľukatiacimi meandrami.   Text: Oskár Mažgút Foto: Jozef Dovičin

SR, Hruštín – jedinečné Off Road podujatie

26.10.2023 06:00 Po dlhšej prestávke sa všetci priaznivci terénnych automobilov a burácajúcich motorov dočkali 7. ročníka pretekov Off Road, ktoré sa konali v malebnej oravskej obci Hruštín. Cez 2 a pol tisíc návštevníkov si prišlo na svoje. Mali možnosť vidieť upravené terénne autá, ktorých technické možnosti preverili zruční vodiči, taktiež tu bola možnosť zažiť adrenalínové jazdy na vlastnej koži či si vychutnať dobré jedlo a nápoje v obklopení nádhernej prírody. Kúsok z atmosféry tohto jedinečného podujatia vám prinášame v nasledujúcej fotoreportáži.   Text a foto: Oskár Mažgút

ČR: Jesenné putovanie za žulovými balvanmi v okolí Žihle – k soche sv. Peregrína

25.10.2023 08:45 Cieľom dnešného výletu je socha sv. Peregrína. Než sa tam ale dostaneme, rada by som vás zoznámila s miestom, ktoré je až rozprávkovo kúzelné a kam vás zavedú len miestni.