Rozšírené hľadanie
Sobota 21. September 2024 |
meniny má Matúš
Dolné Rakúsko: Zážitok z adventných trhov

30.11.2023 09:30 Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia.

Jeseň vašimi očami II.

30.11.2023 09:30 Po týždni sa opäť pozrieme na najfarebnejšie obdobie v roku - jeseň. Na nasledujúcich fotografiách od vás, našich čitateľov, uvidíte nielen farebné lístie, gaštany či vinič, ale aj chladné hmlisté rána, prípravy na zimu i roztomilé zvieratká. Prajeme pekné a inšpiratívne prezeranie.   Text: redakcia Foto: Šíma Martin , pri fotografiách

SR, Mojmírovce - Kaštieľ rodu Huňadyovcov

29.11.2023 23:45 Približne 14 kilometrov od mesta Nitra, sa v Podunajskej nížine rozprestiera typická vidiecka obec Mojmírovce. Na relatívne malom území dedinky nájdete hneď niekoľko národných kultúrnych pamiatok, vrátene úchvatného kaštieľa s parkom a žrebčínom.   Text a foto: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com – Edward Mollenhauer, The Infinit Niccolo Paganini Classical Remix - 8092

ČR: Neobjavené skvosty Česka i nová cyklomapa

29.11.2023 23:45 Chcete svoju dovolenku prežiť komornejšie a nepredierať sa davom turistov? Čo takto zrúcanina hradu Vízmburk alebo podkrkonošské Pompeje v Královohradeckom kraji? Alebo zámok Chyše, ktorý Karel Čapek zvečnil vo svojich dielach Krakatit a Vec Makropulos z Karlovarského kraja či juhočeská Vodárenská veža v Českých Budějoviciach z 18. storočia?

Španielsko, Malaga – Catedral de la Encarnación

29.11.2023 23:45 Španielske katedrály sú krásne, a ani tá v Malage nezostáva pozadu. Stavba katedrály Inkarnácie trvala vyše 200 rokov a barokový štýl jej rozhodne pristane, až pri vstupe dovnútra si však uvedomíte jej majestátnosť. Interiér je skvostný, napr. vyrezávaný chór patrí medzi najvýznamnejšie sochárske diela svojej doby. Kochať sa však môžete aj organom z 18. storočia a kaplnkami v rôznom štýle.   Text a video: Matouš Vinš

KNIŽNÝ TIP: Kamenné Slovensko

29.11.2023 03:30 Vrchy, kamene a v nich zhmotnená kamenná krása, ktorá im dáva charakteristický vzhľad a neopakovateľné čaro... Táto úvodná veta je vlastne vyjadrením myšlienky vzniku trilógie Kamenné Slovensko pozostávajúcej z troch jej titulov – Vyhasnuté sopky, Bradlá a travertíny a Najkrajšie vrchy. Spoznajte najkrajšie vrchy a vyberte sa preskúmať sopky, bradlá a travertíny Slovenska s knižnou trilógiou Kamenné Slovensko.

Maďarsko, Tata – mestečko na brehu jazera

29.11.2023 03:30 V severozápadnej časti Maďarska sa rozprestiera približne 25 tisícové mestečko Tata, ktoré ponúka pamiatky i históriu spätú so slávnym rodom Esterházyovcov. Nájdete tu palác, hrad s múzeom dokumentujúcim stredoveké umenie, ale aj Staré jazero s promenádou a detskými ihriskami.   Text: Oskár Mažgút Foto: Emília Sojková

Chorvátsko, Istria: Savudrija - malé prímorské mestečko

29.11.2023 03:30 Pri potulkách Chorvátskom sme na jeden deň zavítali do malého prímorského mestečka s názvom Savudrija, ktoré sa rozprestiera v severozápadnom cípe chorvátskej Istrie, len 8 km severne od známejšieho Umagu. Dominantou Savudrije je maják, ktorý bol postavený na počesť veľkej lásky rakúskeho velikána a miestnej dievčiny. Savudriju vyhľadávajú nielen milovníci pokojnej letnej prímorskej dovolenky, ale tiež vyznávači cyklistiky, trekkingu, joggingu či surfingu. Zvláštnosťou tunajšieho rybárskeho prístavu je spôsob, akým chránia rybárske člny pred búrkami a vetrom. Pomocou kladky ich vyťahujú na vysoké tyče a spúšťajú ich dole až pred rybolovnou sezónou. Text a foto: O. Maňáková

Španielsko, Segovia – skvelý únik z Madridu

28.11.2023 07:30 Tentokrát zavítame do mesta, ktoré sa pýši tisícročnou históriou. Leží asi 100 km od Madridu a jeho dominantou je 2000 rokov starý akvadukt. Nachádza sa tu tiež impozantná pevnosť, gotická katedrála a približne dvadsať románskych kostolov.

Severné Macedónsko V.: Národný park Galicica – 1. časť

27.11.2023 01:15 Keď som išla do Severného Macedónska, chcela som za každú cenu navštíviť hory, o ktorých kráse som toho už veľa počula. Časový priestor som mala iba pre výstup na kopce, ktoré sa týčia priamo nad Ochridským jazerom. Jedná sa o pohorie Galicica, v ktorom bol v roku 1958 vyhlásený rovnomenný národný park. Hory sa vypínali až do výšky okolo dvetisíc metrov.

SR, Chynorany: pozoruhodná ponitrianska obec – VIDEO

26.11.2023 15:00 Na križovatke medzi mestami Partizánske, Topoľčany a Bánovce nad Bebravou sa rozprestierajú vyše 2 a pol tisícové Chynorany, ktoré sú nielen významným dopravným uzlom, ale aj druhou najväčšou obcou okresu Partizánske.

Cestovanie a dizajn: Ako vytvoriť domov inšpirovaný vašimi obľúbenými destináciami

26.11.2023 04:46 Cestovanie nie je len o objavovaní nových miest. Je o zbieraní inšpirácie, poznatkov, formovaní osobného vkusu a osobnosti. Je prirodzené, že si spomienky z ciest chceme priniesť domov. V našom článku vám ukážeme, ako môžete využiť jedinečné štýly a dizajnové prvky z vašich cestovateľských dobrodružstiev a premeniť ich na realitu vo vašej domácnosti. Či už vo forme obkladov v kúpeľni, alebo len drobnými dekoráciami.

Pozrite sa na hlavné mesto cez objektív čarovného fotografa

26.11.2023 04:46 Bratislava, hlavné mesto Slovenska, je akýmsi nepopísateľným spojením starého a nového, tradičného a moderného. Kombinácia bohatej histórie, fascinujúcej kultúry a moderného mestského života je to, čo robí toto mesto takým jedinečným a atraktívnym pre turistov z celého sveta. Práve sem sa tentokrát zatúlali čarovní fotografi, aby pre nás pripravili foto-publikáciu tých najkrajších častí tohto kúsku Slovenska.

Laos V.: Nong Khiaw: základňa dobrodruhov - VIDEO

25.11.2023 08:30 Už som sa v minulých častiach zmieňoval, že Laos ponúka oveľa viac než len francúzsku koloniálnu architektúru a budhistické chrámy. Poznáte tu skutočný život ázijských vidiečanov, a hlavne nádhernú prírodu a dychvyrážajúce horské scenérie. Za jednou takou som sa vydal na sever od Luang Prabang, do malého mestečka Nong Khiaw.

Argentína: Difunta Correa a La Rioja

24.11.2023 01:15 Z Mendozy máme cieľ navštíviť mestá La Rioja a San Miguel de Tucumán. Zas ideme stopovať. Nakoniec sa však na odporúčanie jedného šoféra kamiónu ocitáme v meste Vallecito, ktoré je známe hlavne vďaka miestu s názvom Difunta Correa.