Rozšírené hľadanie
Sobota 21. September 2024 |
meniny má Matúš
Unikátna kniha slovenských hradov z vtáčej perspektívy je na svete

30.06.2023 20:30 Naše historické majestátne klenoty máte možnosť vidieť z leteckého pohľadu. Fotografi zo stredného Slovenska vydali jedinečnú knihu s leteckými pohľadmi na slovenské hrady, zámky a kaštiele.

Na vysnívanú čarovnú fotografiu Nitry čakal dva roky

30.06.2023 20:30 Čarovné zábery Nitry a jej okolia budú odkazom pre budúce generácie. Takéto fotografie nájdete v pripravovanej knihe ako výsledok práce čarovných fotografov.

Kolumbia: Bogota - hlavné mesto krajiny

30.06.2023 00:30 Bogota je hlavným a tiež najväčším mestom Kolumbie. Je veľmi rozmanitá a multikultúrna a s prehnaním sa dá povedať, že zažijete cestovanie časom. To keď sa zo štvrte plnej moderných výškových budov dostanete do historickej štvrti La Candelaria s koloniálnou architektúrou.

SR: Začína leto v horách aj vo vodných parkoch II.

30.06.2023 00:30 Nielen horské strediská vo Vysokých Tatrách a v Jasnej si pripravili leto plné zážitkov. Najväčší vodný park na Slovensku Tatralandia oslavuje 20 rokov a už 1. júla pripravuje veľkú narodeninovú párty s bohatým programom a premiérou nového letného songu, ktorý naspievali KALI a Lenka Piešová.

ČR, Vyškov – hanácke Versailles

30.06.2023 00:30 Neďaleko Brna leží nenápadné mestečko Vyškov, ktorého história sa píše už od 12. storočia. Mnoho pamiatok nájdete priamo na vyškovskom námestí, ale keď už tu budete, navštívte aj zámok alebo Múzeum Vyškovska. Aj pre cyklistov to tu je ideálne.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Dexter Britain

SR: Začína leto v horách aj vo vodných parkoch I.

29.06.2023 14:45 Horské strediská vo Vysokých Tatrách a v Jasnej vstúpili do dennej prevádzky so všetkými lanovkami určenými pre letný režim. Tatralandia oslavuje 20.rokov a spolu s Vodným parkom Bešeňová pripravili množstvo podujatí i zábavy.

Slovinsko: Piran – starobylé mestečko s úžasnou atmosférou

29.06.2023 14:45 Pri letných potulkách zablúdili naše kroky do malebného slovinského prímorského mestečka Piran , ktoré nás uchvátilo najmä svojou úžasnou atmosférou. Toto nie veľké starobylé mestečko ležiace na výbežku slovinského pobrežia má rozlohu necelých 45 km² a žije v ňom menej ako 4 000 obyvateľov. No vďaka veľkému množstvu turistov to tu pulzuje čulým životom, ktorý je v úchvatnom kontraste s pokojnou prímorskou atmosférou, ktorá na vás dýchne v úzkych bočných uličkách. Veľmi zaujímavé je najmä veľké kruhové námestie so sochou miestneho rodáka, slávneho talianskeho huslistu Giuseppe Tartiniho, ktoré by ste v tak maličkom mestečku so stiesnenými uličkami rozhodne nečakali, či katedrála Sv. Juraja, ktorá je akousi prirodzenou dominantou mesta.   Text a foto: O. Maňáková

Stredoslováci pripravujú knihu plnú magických fotografií Sabinova

29.06.2023 14:45 Vydavateľský tím zo stredného Slovenska v spolupráci s miestnymi fotografmi zo Šariša pripravuje čarovnú knihu o Sabinove a jeho okolí. Knižná novinka bude čoskoro dostupná na knižných pultoch.

SR: Slovenský raj – prechod cez roklinu Piecky

29.06.2023 05:00 Slovensko oplýva nesmiernym prírodným bohatstvom, atraktívnymi lokalitami, ktoré sú pravidelne navštevované doslova zástupmi turistov z rôznych kútov sveta. Slovenský raj patrí bezpochýb k týmto kľúčovým turistickým lokalitám, každoročne privíta množstvo návštevníkov. Dnes sa vydáme do rokliny Piecky, kde absolvujeme krásnu túru v lone divokej a nespútanej prírody Slovenského raja.

Rakúsko, Wolfsthal - prihraničné mestečko

29.06.2023 05:00 Vydajte sa s nami na prechádzku prihraničnou obcou Wolfsthal, ktorá je situovaná v najvýchodnejšom cípe Dolného Rakúska, pár kilometrov od mesta Hainburg an der Donau. Z pamiatok ponúka k videniu neogotický zámok s parkom, pútnický kostol "Maria am Birnbaum", obľúbený park Karla Knausa a mnoho ďalšieho.   Text a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com; Krainer Waltz Traditional Austrian and Slovenian Music - 3358 

Švajčiarsko – krajina hôr, pamiatok a nevšednej prírody

29.06.2023 05:00 Pozývame vás na malý výlet po Švajčiarsku. Navštívime zámok Hegi, ktorý je považovaný za typický príklad neskorogotického panstva v severovýchodnej časti krajiny a následne sa presunieme do Schwyzských Álp, kde si vychutnáme dych berúce panorámy na skalné bralá, horské hrebene, zelené pastviny či na trblietajúce sa jazerá. Text: Oskár Mažgút Foto: Mário Lipovský

ČR, Příbram – pútnické miesto Svätá Hora

28.06.2023 08:45 Vrch nad Příbramom, kde pôvodne stávala drevená malá kaplnka pre pustovníkov, sa v priebehu storočí zmenil na najznámejšie pútnické miesto v Čechách. V 17. storočí tu bola vybudovaná rozsiahla stavba s ambitmi a niekoľkými kaplnkami. Procesie pútnikov sem mieria za soškou Panny Márie Svätohorskej neustále.

Bosna a Hercegovina, Blagaj – turecká atmosféra

27.06.2023 03:30 Po návšteve prírodného parku Hutovo Blato a mestečka Počitelj sa vydávame po hlavnej ceste bližšie k Mostaru. Tesne pred mestom však odbočujeme vpravo a pokračujeme necelých 10 km podľa turistických hnedých cedúľ, ktoré nás vedú až do mestečka Blagaj. Mesto bolo v roku 1466 dobyté Turkami, čo sa značne premietlo v miestnej architektúre.

PODPORME: Stromy a Pralesy Slovenska

27.06.2023 03:30 Milí naši čitatelia, chceli by sme vám dať do pozornosti projekt vydavateľstva Dajama, ktorý sa dá teraz podporiť na Startlabe - Stromy a Pralesy Slovenska, zahŕňajúc vydanie dvoch komplexných kníh o prírodnom dedičstve Slovenska, jeho chránených pralesoch a prastarých stromoch.

Cyprus, Protaras – kedysi rybárska dedinka, dnes obľúbené turistické letovisko

26.06.2023 08:00 Pár dní pred dovolenkou sme stále netušili kam pocestujeme. Peňazí sme nemali nazvyš, a tak sme naozaj starostlivo zvažovali, kde si budeme môcť dovoliť nielen primerané ubytovanie, ale tiež dáku zábavu a nočný život tak, aby nás to úplne nezruinovalo. Aj keď by sa mohlo zdať, že pomerne vzdialený Cyprus asi nebude tou najsprávnejšou voľbou, opak bol pravdou.